Mitsubishi pajero

15 Sty 2011, 14:21

Witam forumowiczów !
Cieszę się ,że takie forum istnieje. Mam kilka pytań odnośnie Miśka Pajero III 3.2 did.
Mianowicie jest to mój nowy zakup i mam kilka problemów z nim związanych . Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc ponieważ nie znam się kompletnie na tym aucie ??
1. Auto ma 200 000 przebiegu z tego co zauważyłem jeździ na oleju 5/40 . Widziałem , że jakieś 4 tysiące temu miał ten olej zmieniany a już potrzebował dolewki . Wydaje mi się , że ten olej jest za rzadki na ten przebieg i chciał bym go zmienić , czy Misiek ma jakieś wymagania odnośnie oleju ?. Ewentualnie co byście polecali mu wlać ?.
2. Nie wiem czy to jest wada albo taki już jego urok . Ale przy odpalaniu czuć takie szarpnięcie , myślałem że to poduszki pod silnikiem ale przy gaszeniu takie szarpnięcie nie występuje.
3.Kontrolki napędów : przy włączonym napędzie na 4h nie świeci mi się tylne lewe koło ale napęd normalnie pracuje . Po włączeniu pozostałych powyższych napędów zielone oznaczenia kół są stałe natomiast reszta kontrolek miga, ale w terenie idzie odczuć różnicę po zmianie z 4h np. na 4hlc .Jak sprawdzić czy to nie jest tylko wina elektryki ? czy komputer wystarczy ? Może jakiś inny sposób?.
4. Czy można gdzieś znaleźć instrukcje po Polsku?
5.Co powinienem jeszcze sprawdzić zanim zacznę prawdziwą eksploatację auta ? Czy łańcuch się wymienia ? itd:D
Z góry dziękuje za odpowiedź Laughing
pozdrawiam Tomek
tomii1987
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska
  • 15 Sty 2011, 14:57

1 nie zmianiaj oleju, dolej a wymiana co 8000, wlewasz byle co odpowidające parametrami zaleceniom :wink:
    2 pewnie zaczyna się odzywać największa bolączka DIDów ;) koło 2masowe
    3 co do kontrolek sprawdź podciśnienia na napędach prawdopodobnie pospadały, jak miga znaczy że wajcha przełożona mechanizm nie koniecznie działa :mrgreen:
    4 można :lol: nawet tu gdzieś jedną zamieściłem :cool: poszukaj w starych postach
    5 jeśli rozrząd zaczyna się tłuc to się go wymienia, łańcuch się naciąga, ślizgi wyrabiają, sprawdzenie stanu nie jest filozofią ;)
    po kupnie powino się zawsze wymienić oeje (wszystkie: silnik, skrzynia, reduktor, przedni i tylny most) wg specyfikacji, tylny most może mieć LSD wtedy musisz wlać specjalny olej badź olej+dodatek do LSD, płyn chłodniczy, sprawdzić a w zasadzie wymienić olej we wspomaganiu :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Sty 2011, 15:16

Proszę się zapoznać z tym
    Proszę również zapoznać się z tematyką poszczególnych działów na forum i pisać tematy we właściwych tematycznie działach.
    Przeniesiono.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Sty 2011, 15:59

Dziękuje Pocieszny

Moderator przepraszam , ale nowym wcale nie jest łatwo odnaleźć sie na forum:)

1. Jaki jest koszt wymiany koła 2 masowego ?
    2. W jaki sposób sprawdzić podciśnienie na napędach , czy zwykły mechanik sobie z tym poradzi ? co zrobić w razie jakich kolwiek nieprawidłowości? Ile może kosztować naprawa napędów ?

Przepraszam że pytam ale jestem zielony w tym temacie , a serwisu sie boję ponieważ mam złe doświadczenia z serwisami
    tomii1987
    Nowicjusz

16 Sty 2011, 20:27

koło 2 masowe trzeba zdjagnozować dokłądnie, a wymieniać w ostateczności koszt jest z kosmosu :mrgreen: a dostępność w ASO
    podciśnienia to takie wężyki któ¶e idą do elementów napędu, posprawdzać możesz sam nawet ;) trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać :) i czego szukać, zwykły mechanik? cóż jak ogarnie to nie jest zwykłym tylko DOBRYM mechanikiem :!: :!: :!:
    poszukaj zakłądu specjalizującego się w 4x4 jest ich kilka ;) ale tanie nie są :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

16 Sty 2011, 23:58

pocieszny, Jeszcze raz dzięki za info

[ Dodano: 17 Styczeń 2011, 00:07 ]
    Jeśli koledzy możecie to podajcie mi linka gdzie mogę znaleźć instrukcję po Polsku trochę ryłem po forum ale nie mogę trafić albo ślepy jestem :mrgreen:
    tomii1987
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Zimowe podjazdy - czy są one trudne do pokonania?
      Zimą nie trzeba wyjeżdżać w góry, by doświadczyć problemów z pokonaniem stromego wzniesienia. Już oblodzony czy zaśnieżony wyjazd z garażu podziemnego może okazać się wyzwaniem. Jak sobie z nim poradzić? Intensywne ...