Mitsubishi Space star- remont silnika

03 Wrz 2017, 08:01

Witam
Z racji tego iż mój misiek w przyszłym roku będzie miał już 18 lat i przejechane 300tys km, chciałbym mu dać drugie życie ( samochód sprawny). O co mi chodzi: chciałbym mu zrobić remont całego silnika, ale nie wiem dokładnie jakie rzeczy do wymiany, a jakie do renowacji/remontu.
Jeżeli ktoś miałby informacje i pojęcie co zrobić aby przywrócić mu dawny blask prosiłbym bym o odpowiedź, a z ewentualnymi cenami za to wszystko już zorientuje się sam.
Serdecznie dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam :-)
SpaceStar2000
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.3 b+g 86 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2017, 10:01

Jeżeli jest w dobrym stanie to nie ma co ruszać, sprawdzić stan panewek, ciśnienie na cylindrach, ciśnienie olejowe i wszystko co się da jeżeli pomiary wyjdą w normie to nie ruszaj. Zrobić mu dobry serwis i tyle. Remont to już nie to samo ktoś coś źle złoży, czegoś nie przykręci itp. Albo to jak w moim przypadku wstadziłem 7 tys w generalny remont silnika, ktoś popełnił błąd przy składaniu i po 200 km obróciło mi panewke. ( Szanująca się firma nie żadne partacze) no i ani 7 tys nie miałem ani sprawnego auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2017, 10:22

Dzięki wielkie za odpowiedź. jeszcze przed zimą zafunduje to wszystko aby jeszcze trochę pojeździł. Jakbyś był z okolic Lublina(woj lubelskie) chętnie jeszcze blacharsko i lakiernicze zrobił tez, bo ma bardzo zmatowiona lakier po poprzednim właścicielu a nie znam się czy zwykła powłoka ceramiczna coś da, czy trzeba najpierw malować całego. No i wiadomo-rdza. Jeszcze raz dzięki
SpaceStar2000
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.3 b+g 86 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2017, 11:04

Pochodzę z lubelskiego ale mieszkam we Francji więc rozumiesz. Wrzuć ładne zdjęcia to postaram się ocenić co z tym lakierem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
    SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...