REKLAMA
Witajcie. Wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, a moje wymagania są strasznie niesprecyzowane (albo nie współgrające ze sobą), ale może uda się coś znaleźć. Więc tak:
Poszukuje auta w kwocie do 55k zł (zakładany budżet 50+5 na ewentualne sprawy pozakupowe). Samochód będzie użytkowany w dużym mieście więc wypadałoby żeby nie był zbyt wielki (i tak podróżować nim będą maks 2 osoby), ale: Samochodu używam głównie jako środek transportu do pracy, a większość tej trasy pokonywana jest po autostradzie (robię ok. 90km dziennie z czego 65 po autostradzie) więc chciałbym aby dobrze i pewnie prowadził się przy prędkościach rzędu 150-160km/h (tylko czy to nie kłóci się z konceptem małego samochodu??). Co do wymagań napędowych: benzyna czy diesel nie ma znaczenia (jeśli będzie możliwość instalacji LPG to też super, bo mam możliwość zrobić to naprawdę tanio), skrzynia koniecznie automat (dużo korków w mieście) i wypadałoby aby zestrojona była na podróż z większymi prędkościami. (Obecnie podróżuje laguną, która przy 160km/h wyje jak głupia, ale co się dziwić jeśli obrotomierz wisi na 5k). Chciałbym też aby było to auto nieco mocniejsze (200km+). Głównie chyba ograniczyłem swój wybór do jakiegoś mocniejszego hatchbacka, ale jeśli jest też coś odrobinę większego na co szczególnie warto zwrócić uwagę to mogę rozważyć gdyż rozmiar i tak liczy się tylko przy znalezieniu parkingu. (lekko sportowy charakter mile widziany)
Kilka propozycji, które przyszły mi do głowy abyście wiedzieli o co mi konkretniej chodzi:
Audi TT 8j
Golf 6R/7GTI
VW Scirocco
BMW 330D/330i ?
Renault Clio 1.6T
Chciałbym aby samochód był komfortowy i pewny przy większych prędkościach, ale też dawał przyjemność z jazdy. Tak jak mówiłem jeśli przychodzi wam do głowy coś większego, ale również spełniającego te parametry to śmiało możecie podać swoje propozycje. Ważne aby samochód nie był skarbonką (nie mówię tu o kosztach paliwa) i fajnie gdyby nie był starszy niż powiedzmy 2008r.