MK3 2001 1,8 DURATEC szarpanie na gazie...

12 Mar 2015, 01:05

Witam,

Kupiłem auto z instalacją BRC przy przebiegu 93,5 tys. (aktualnie 100 tys.) i od samego początku samochód szarpał tylko i wyłącznie podczas jazdy na gazie. Przy przyspieszaniu na obojętnie jakim biegu jest szarpnięcie. Szczególnie często zdarza się to przy niskich obrotach i wysokim biegu na rozgrzanym silniku. Oprócz tego podczas wrzucenia na bieg jałowy czasami obroty spadają prawie do zera i zapala się kontrolka akumulatora po czym podnoszą się do właściwego poziomu. Zdarza się też, że silnik zgaśnie.

Od razu wymieniłem cewkę, kable WN i świece po czym mechanik zapewniał, że na pewno problem zniknie. Niestety problem pozostał. Udałem się więc do fachowca (z polecenia) od instalacji BRC. Mechanik ten podobnie jak poprzedni zabrał się za grzebanie w układzie zapłonowym, mimo że powiedziałem o wcześniejszej wymianie cewki, kabli i świec. On swoje i stwierdził, że to na pewno wina układu zapłonowego. Po ponownym zamontowaniu nowych części (firmy ngk) problem nadal pozostał. Fachowiec pod znakiem zapytania (jak z resztą poprzednicy) wymienił filtr gazu i wyregulował. Niestety i to nie pomogło...

Błagam Was, pomóżcie rozwiązać ten problem, gdyż kilku mechaników, których odwiedziłem nie są w stanie mi pomóc, ponieważ nadzwyczajnie nie wiedzą co może być przyczyną tego denerwującego szarpania i tracenia obrotów na biegu jałowym. Czasami zdarza się, że auto zgaśnie podczas manewru skręcania, co jest niebezpieczne gdyż wyłącza się wspomaganie.
Podkreślam, że dzieje się to tylko na gazie. Na Pb jest ok.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.
kaarol3
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 1,8 16V DURATEC 110K
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Mar 2015, 19:19

To może być reduktor.

Moim zdaniem to najwyższy czas pomyśleć nad wymianą "stacji kontrolującej" to mogło by być poprawnym rozwiązaniem. Jak jest Pan z warszawy, to zapraszam do energy gaz Polska. Na serwis.
Marconi
Początkujący

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...