MKIII 2.0 Tdci olej silnikowy- czyżby cenzura jak za kom

12 Paź 2007, 16:39

Witam, chciałbym się podzielić z Wami przygodą jak mnie spotkała na stronie w.w.w..forum.fordclubpolska.org/.
Zamieściłem tam pod post pod tytułem „MKIII 2.0 Tdci olej silnikowy” z pytaniem na jakim oleju silnikowym koledzy jeżdżą na swoich Mundkach.

Z informacji uzyskanej na forum wynikało, że prawie wszyscy jeżdżą na oleju Motorcraft Ford Formula 5W30.
Drążyłem temat dalej i pytałem o normę Forda WSS-M2C-913A/B, właściwości fizyko chemiczne oleju silnikowego, którymi kierują się użytkownicy silników Duratorq Tdci wyposażonych w układ ciśnieniowy common rail.

Nagle moderator strony zamknął temat, dając odnośnik do tematu oleju ale prowadzony w sposób, moim zdaniem po prostu nie merytoryczny.

Zdziwiło to mnie, czyżby jedynie słuszny olej do zastosowania w silniku Duratorq był wspomniany Motorcraft Ford Formula 5W30, jak za czasów minionej epoki, czasów komunizmu, jedyny słuszny?
Czyżby tylko na takim oleju silnikowym jeździli użytkownicy swoich ukochanych Mundków?
Ponowiłem temat, prosząc o rozmowę na temat właściwości fizyko chemicznych olejów do silnika, bądź co bądź common rail, takich jak lepkość, gęstość, temperatura płynięcia, liczba TBN, ilość popiołów siarczanowych, itp.
W granicach jakich wielkości fizycznych powinne się te parametry zawierać.
Nie powiem, chciałem skorzystać z wiedzy użytkowników i kierując się właściwościami oleju chciałem dokonać świadomej wymiany oleju silnikowego w moim ukochanym Mundku.
Zrozumiecie mnie, no bo czego się nie robi dla swojego samochodu.
Myślałem, że gdy podzielimy się swoimi spostrzeżeniami zdołamy wybrać produkt może nie najlepszy ale dający rękojmę dobrej pracy silnika.
Nie wykluczam też, że mógłby to być olej Motorcraft Ford Formula 5W30, ale chciałem się oprzeć na merytorycznym podejściu do tematu wymiany.
No i stało się, wchodząc na stronę w.w.w..forum.fordclubpolska.org/ otrzymałem informację:

Error

eroor
[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do / na tym serwerze.

You don't have permission to access /
dot

Szanowni Państwo, zapytam, o co chodzi?
Myślałem, że forum jest dla użytkowników Fordów i to właśnie tu
można się wymienić doświadczeniami, spostrzeżeniami.
Gdzie popełniłem błąd?
Przecież można pouczyć mnie było mailem o niestosownym drążeniu
tematu oleju wykraczającego poza obowiązującą normę na tym forum!
Człowiek taki nie jest, przestałby pisać.
A tak w kwestii formalnej, na jaki okres mogę mieć zablokowany dostęp do tej witryny?
77pixel
Nowicjusz

12 Paź 2007, 16:44

77pixel: Tego dnia na tym forum były zakłócenia techniczne ze strony serwera; wiem na pewno, bo sam byłem zaskoczony, ale jest OK. Przybywaj i drąż dalej temat. Ludzie myślący zawsze są mile widziani! :D :lol: :wink:
fordon

16 Paź 2007, 14:31

Dzisiaj połaczyłem się z serwerem.
Prawdopodobnie padł serwer jak sygnalizuje Fordon.
A jeśli padł serwer to moja wypowiedź mija się z prawda za co przepraszam.
77pixel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW Concept CS 2007
    BMW Concept CS to wizja czterodrzwiowego samochodu, który łączy w sobie prestiż luksusowego Gran Turismo z fascynującym urokiem sportowego samochodu o wysokich osiągach. Ekspresyjny design, wyselekcjonowane materiały ...