Młody kierowca, a współwłaściciel

01 Mar 2014, 01:23

Witam, rok temu zdałem prawo jazdy i po miesiącu po odebraniu prawka zakupiłem samochód(mam 20 lat). Niestety towarzystwa ubezpieczeniowe nie chcą młodych kierowców, w szczególności bez doświadczenia. Kupując samochód było już ubezpieczenie w Liberty, miałem tylko poinformować ich o kupnie. Gdy chciałem zrezygnować zaproponowano mi kwotę prawie 1.800 zł za OC z NNW(masakra ;/) i od razu 10% zniżki(to i tak lepiej niż w przypadku innych ofert w kalkulatorze gdzie najmniejsza cena była od 2.500 zł). Obecnie jeżdżę rok bez żadnej całe szczęście szkody, ale płacąc po raz kolejny taką kwotę jest trochę dużo. Teraz niebawem kończy mi się ubezpieczenie, więc pogadałem z wujkiem który posiada 60% zniżek aby został współwłaścicielem.
Mam teraz pytanie jak to wygląda. Obecnie jestem głównym właścicielem pojazdu, OC i samochód są na mnie. W przypadku zgłoszenia do ubezpieczyciela o współwłaścicielu jak to wygląda? Będę musiał wujka dać jako głównego właściciela samochodu, a ja zostanę współwłaścicielem? Czy jest opcja abym pozostał dalej właścicielem, a wujek z kolei zostanie dopisany jako współwłaściciel.
Kilka dni temu byłem w biurze ubezpieczeń komunikacyjnych, młoda kobieta powiedziała, że jest możliwość aby wujek został dopisany jako współwłaściciel i będzie musiał jedynie napisać oświadczenie, że będzie głównie on prowadził ten samochód..

Jeżeli coś pomieszałem lub źle sprecyzowałem to najmocniej przepraszam. Niestety ale w tych sprawach jestem zielony.

Za wszelaką pomoc dzięki!
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Mar 2014, 15:08

TaTaRaK napisał(a):jest możliwość aby wujek został dopisany jako współwłaściciel i będzie musiał jedynie napisać oświadczenie, że będzie głównie on prowadził ten samochód..

I tak to mniej więcej będzie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

02 Mar 2014, 00:48

Jeżeli tak to będzie wyglądać to na jakiej zasadzie to będzie działać?
Będę musiał wujka dopisać do dowodu rejestracyjnego?
TaTaRaK
Początkujący

02 Mar 2014, 11:38

TaTaRaK napisał(a):Będę musiał wujka dopisać do dowodu rejestracyjnego?
Niestety ale innego wyjścia nie masz jezeli chcesz korzystać ze znizek przy OC....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

03 Mar 2014, 11:40

A powiedz mi czy jeśli to będzie tak zrobione, że samochód będzie na mnie jak do tej pory, ubezpieczenie również. Natomiast wujek podpisze oświadczenie o głównym prowadzeniu mojego pojazdu przez niego to w tej sytuacji zgłaszać się do Wydziału Komunikacyjnego chyba nie muszę iść..
TaTaRaK
Początkujący

03 Mar 2014, 13:18

TaTaRaK napisał(a):Natomiast wujek podpisze oświadczenie o głównym prowadzeniu mojego pojazdu przez niego to w tej sytuacji zgłaszać się do Wydziału Komunikacyjnego chyba nie muszę iść..
Nie jestem az tak oblatany jezeli biega o ubezpieczenia.Wiem ze do tej pory to współwłasciciel musiał być wpisany w DR pojazdu a wtedy Ty mogłes korzystac z jego znizek.Myślę ze wystarczy tel.do FU i wszystko będziesz wiedzial.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...

03 Mar 2014, 17:55

Migi60 napisał(a):współwłasciciel musiał być wpisany w DR pojazdu

dokładnie robi sie to tak - z doświadczenia własnego - piszesz oświadczenie o darowaniu części wartosci samochodu (na rzecz wujka - druki sa gotowe do pobrania w necie), nie za wiele, żeby wujo nie płacił w US podatku..
Idziecie obaj do WK i tam dopisza do DR wujka w adnotacjach.. Potem tylko TU i kumaty agent..
Powodzenia..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011