Młody kierowca - dodatkowe ubezpieczenie?

07 Lut 2011, 23:56

Witam,

17 stycznia zdałem egzamin na prawo jazdy, od ponad tygodnia cieszę się z dokumentu :) Jeżdżę na zmianę dwoma samochodami - jeden zapisany na brata, drugi na ojca. Nie jestem właścicielem żadnego z nich i zastanawiam się, czy powinienem opłacić jakieś dodatkowe ubezpieczenie (dla młodego kierowcy)?

Kolega mówił mi, że nawet gdy młody kierowca uczestniczy w wypadku, który nie jest z jego winy, a nie ma odpowiedniego ubezpieczenia, to ponosi jakieś konsekwencje. Wydaje mi się to bzdurą, w końcu jeśli ktoś wjedzie mi w tyłek to jego sprawa :) Ale chciałbym usłyszeć opinię kogoś bardziej doświadczonego.

Druga sprawa, abym zaczął uzyskiwać zniżki, powinienem stać się współwłaścicielem któregoś z tych pojazdów, tak? Czy w związku z tym mój brat (ojciec) będzie ponosił jakieś dodatkowe koszty?
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Lut 2011, 00:19

Mardag napisał(a):to ponosi jakieś konsekwencje.

Nie...
Mardag napisał(a):abym zaczął uzyskiwać zniżki, powinienem stać się współwłaścicielem któregoś z tych pojazdów, tak

Tak...
Mardag napisał(a): Czy w związku z tym mój brat (ojciec) będzie ponosił jakieś dodatkowe koszty?

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lut 2011, 00:28

Mardag napisał(a):Druga sprawa, abym zaczął uzyskiwać zniżki, powinienem stać się współwłaścicielem któregoś z tych pojazdów, tak?

Tak. Inaczej za 5 lat będziesz w takiej samej sytuacji (no dobra, może nie dokładnie takiej samej bo zwyżki za wiek odpadną, ale wiesz o co chodzi).
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...