Mlody kierowca...uzywane autko do 26 tys..szuka pomocy

23 Sie 2008, 21:13

Rayoken napisał(a):Ople slyna z kiepskiej blachy, pod wzgledem awaryjnosci to taki przecietniak. Nad fordem mondeo mk3 to i ja sam sie zastanawiam (planuje kupno auta w przeciagu najblizszego miesiaca/dwoch) - w dobrej cenie mozna dostac niezle wyposazny woz z przyzwoitym przebiegiem i wzglednie swiezym rocznikiem. Maja mocne silniki benzynowe oraz dobrze wywazone zawieszenie. Awaryjnosc zdaje sie na poziomie Opla. Niestety nie wiem, choc sam jestem bardzo ciekaw, jak sie spisuja diesle w fordzie. Generalnie nie slyszalem, by ktos sie nad ich zaletami rozplywal w zachwycie, wiec mniemam, ze sa gorsze od wloskich, francuskich, czy volkswagenowskich.

a oto oferta mondeo [link do AutoScout24 wygasł]
co myslicie o nej ????
koddi
Nowicjusz

23 Sie 2008, 21:15

kociub napisał(a):Fordy to wbrew opiniom bardzo wytrzymałe auta. Miałem takiego nic się nie psuło. Jedyny problem miałem z piastą w tylnym lewym kole, ale to wina wcześniejszego właściciela. Sprzedałem go, bo jak dla mnie fotele w tym fordzie to porażka, bardzo mnie za przeproszeniem, tyłek bolał po zrobieniu 700km, bo są strasznie twarde. Volvo to polecam Ci v 70 po 2000 roku jest dużo pojemniejsze od forda, ma lepszego diesla jak na mój gust, bo mondeo w tdci to porażka. W volvo masz pełen wypas, wygodne fotele i bardzo mocny silnik diesla(niezawodny tdi a w niektórych wersjach już genialny 2.4 volvoski), do tego dobre zawieszenie (dużo lepiej zestrojone niż w fordzie.). Jednym słowem polecam 100 razy lepiej niż jakiegokolwiek niemca.
mozesz napisac cos wiecej o ekspoatacji v70 ??? slyszalem ze te autka majo ostro krecone liczniki bo sa chodliwe jak buleczki
koddi
Nowicjusz

23 Sie 2008, 22:15

Podany przez Ciebie egzemplarz razi wysokim przebiegiem - grubo ponad 100tys to masakrycznie duzo jak na niespelna 3-letnie auto. Wiem ze to diesel, ale jednak za ta cene powinienes znalezc cos z przebiegiem ponizej 100tys. Odnosnie volvo, robilem nie tak dawno rozeznanie w temacie, bo rodzice planuja zmiane auta i myslalem nad s40 nowszej generacji, bo wizualnie bryczka prezentuje sie bardzo przyjemnie. Znajomi przestrzegali mnie jednak przed wysokimi kosztami eksploatacji, a w szczegolnosci kosztem serwisu i czesci zamiennych. Z drugiej strony gdzies kiedys czytalem, ze kierowcy volvo zaliczaja sie do najbardziej zadowolonych z posiadanego wozu.

Szczerze mowiac, to przy budzecie 26tys i mozliwosci sciagniecia auta z zagranicy to zastanawialbym sie nad bmw serii 3 e46, a moze nawet udaloby sie znalezc wozik drugiej generacji audi a4.
Rayoken
Nowicjusz

23 Sie 2008, 22:26

raczej nie drugiej generacji a4, tylko model b5 po II lifcie :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

23 Sie 2008, 22:29

do 26 tyś. znalazlem b.fajne autko. duze przestronne zrywne i ekonomiczne. Tani w utrzymaniu. Stwierdzam ze na twoje mozliwosci pozostaje cieszyc sie KAMAZEM . Poj 6.0 l diesel+gaz spalanie okolo 1.5 l ropy. a w przypadku gazu co jest logiczne spali twoche wiecej czyli ok 1 litr na trase w piździec długą ze ho ho
bolonzo4
Nowicjusz

23 Sie 2008, 22:40

Pawlo napisał(a):raczej nie drugiej generacji a4, tylko model b5 po II lifcie :)

Mysle, ze jakby dobrze na zachodzie poszukac, to za 8tys euro moznaby znalezc a4 b6.

[link do AutoScout24 wygasł]

Rayoken
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...
    Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...

23 Sie 2008, 22:46

biore pod uwage ze moge nie znalezsc autka spelniajacego wszytkie te zalozenia jakie podalem ....

podalem linka do mondeo bo znalazlem posta ze autka za gramanicy jezdzone sa srednio od 30 do 50 tys km wiec zalkadajac ninimium 30 tys od rocznika 2005 do 2009 bo to juz koniec roku wynik 120 000 do 150 000 co mniejsza prawdopodobienstwo krecenia licznika ....

jak pierwszy raz zastanawialem sie nad autkiem znalazlem octavie 1.9 tdi ale nikt nie byl wstanie udzilic mi pelnej informacji ....

no ale wiele osob pisalo mondeo mondeo mondeo ....
koddi
Nowicjusz

24 Sie 2008, 09:28

powiem tak kolego mondeo sobie raczej odpusc
moze lepiej cos kupic starszego konstrukcyjnie, ale bardziej sprawdzonego np. passata b5, golfa IV, audi a6?
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

25 Sie 2008, 17:05

czy na tym forum nikt nie lubi francuzów ?? :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

to tylko przykłady

mondeo nie jest złym autem , kilku znajomych je ma i się nie skarży
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Sie 2008, 17:11

Lubię francuski :P
Renault w dieslu bardzo nie polecam. Dci to najgorsze silniki na rynku, turbiny non stop klękają i do tego wycieki oleju! oglądałem wiele razy lagunę, jest śliczna ale taki koszt za łądne auto to przegięcie.
C5 są naprawdę super, ale jakiego elektryka nie zapytasz to powie Ci zebyś sobie odpuścił albo polubił kawę w jego warsztacie :/
kociub
Początkujący

25 Sie 2008, 17:20

miałem dużo francuzów i nie są takie złe , no może rzeczywiście silniki DCI są troche lipne , ale taką laguna 1.9 DCi 6 biegową jedzie się jak marzenie :) ale od c5 proszę mi się odczepić :) jest to ulubione auto mojej rodziny nigdy nam się nic z elektryką nie działo a parę c5 mieliśmy
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Sie 2008, 00:00

Zastanawiałem się nad Laguna, ale wziąłem mondeo i nie żałowałem ... jedyny żal przyszedł gdy okazało się, że dużo wygodniejsze jest volvo.
Może trafiłeś na niezajechany egzemplarz tej laguny.
Co do C5 rozmawiałem z elektrykiem, który jak się dowiedział, że marzy mi się ona to szybko wylał na mnie kubeł zimnej wody :P
kociub
Początkujący

26 Sie 2008, 06:38

witajcie spowrotem znalazlem cos takiego ;

co myslicie o tych ofertach,, i o tym ze autko z 2004 ma ponizej 100 000 ???
koddi
Nowicjusz

26 Sie 2008, 09:27

Daruj sobie te diesel'e, nieudane są. Do tego ten model mondeo lubi rdzę, a tego chyba nie chciałeś.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Sie 2008, 11:50

Mondeo rdze? pierwsze słyszę !
Dokładnie Tdci są beznadziejne, padają wtryski masowo.
Mondeo było świetne ale z tym wcześniejszym silnikiem czyli TDDI.
Nie wiem czy już to pisałem, ale volvo byś nie chciał?
kociub
Początkujący