Młodzi kierowcy i wasz stosunek do nich?

03 Wrz 2008, 19:14

Witam

Mam 18 lat, w tym roku chcę zdać na prawo jazdy.
Chociaż jestem pełnoletni, nie wyglądam na swój wiek - można powiedzieć, że wyglądam jak 16-latek. Jestem ciekaw jaki jest wasz stosunek do takich młodych kierowców, gdy widzicie takiego 18-latka za kółkiem który wygląda jakby miał jeszcze mleko pod nosem.
Trochę się tego obawiam, że kierowcy nie będą brali mnie poważnie ze względu na mój wygląd. Nie jestem wybuchowy, jeżdżę dosyć spokojnie, a samochód nie jest dla mnie szpanem, za rok przyda się w dojeżdżaniu na studia.
Mlody90
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 20:41

Przy kolizji, stłuczce, czy nawet głupim zadrapaniu lakieru masz przesrane. Jeżeli nawet nie ponosisz do końca winy, bo drugi kierowca jechał równie nierozwaznie co Ty, to i tak policja obwini Ciebie, bo jestś młody, bo Ci wmówią, że nie masz racji. A że jesteś młody to na pewno wariat.

Mnie to nie wadzi. Ważne jest jak ktoś jeździ, niż jak wygląda. Czasami jak widzę przed sobą ostrożnie jadące auto to bawię się w zgadywanie kto siedzi za kółkiem i albo jest to kobieta, albo pan w okolicach 60-tki. Jak widzę szybko jadące BMW E36 po zatłoczonej drodze to nie może w nim jechac ktoś inny jak wygolony na łyso koleś słusznych rozmiarów.

A każdy młody musi kiedyś zaczać i nic się na to nie poradzi. 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2008, 18:07

Dzięki za odpowiedź.
Co do tego z młodymi i wypadkami, to pewnie masz racje, bedę musiał się tego spodziewac, zeby nie byc zaskoczonym.
Więcej opiń o młodych kierowcach mile widzianych :)
Mlody90
Nowicjusz

06 Wrz 2008, 15:11

Młodzi kierowcy (moim zdaniem) jezdza troszke bardziej ostroznie.
Mimo to powinni stosować naklejki (zielone listki) jak bylo to kiedys.
Wiadomo wtedy ze za kierownica jest jakis mlody kierowca i bez obrazy WSZYSTKO SIE MOZE ZDAŻYC.
Łapa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: 3 miasto ( Gdańsk )

06 Wrz 2008, 21:55

Zgadzam się z kolegą powyżej - młodzi kierowcy powinni mieć na szybach zielone listki.Wówczas każdy inny kierowca będzie wiedział,że w tym samochodzie za kierownicą siedzi człowiek mało doświadczony i będzie bardziej na niego uważał i jak taki popełni jakiś błąd,to będzie to bradziej wyrozumiale widziane.No i inni kierowcy będą też wiedzieli,że mogą się spodziewać czegoś nieoczekiwanego ze strony takiego kierowcy i w porę mogą zareagować np. jak na skrzyżowaniu równorzędnym spotkają się 3 samochody,w tym jeden z listkiem.Pozostali dwaj,nawet jak będą mieli pierwszeństwo przed nim,pojadą ze szczególną uwaga na niego,wiedząc,że ten kierowca jest jeszcze niedoświadczony i w pewnych sytuacjach może się jszcze gubić.Tak samo na przejściu dla pieszych - jak będzie widać,że jedzie kierowca z listkiem,to inni raczej nie będą się zatrzymywać żeby przepuścić pieszych,wiedząc,że ten młody kierowca może być zestersowany na drodze i może się nie zatrzymac i doprowadzić do potrącenia.No i wiele innych sytuacji.
A inną sprawą jest to,że tacy świeżo po egzaminie,jak pojadą w miasto,to żeby nie jechali od razu sami,tylko z kimś,kto ma juz jakieś doświadczenie.Bo na naukach jazdy ucząs twardo przepisów,a w rzeczywistości jeździ się inaczej - np. mało który kierowca,skręcając w prawo,zatrzymuje się przed sygnalizatorem,na którym jest czerwone światło i jest zielona strzałka w prawo,tylko jadą,traktując tą strzałkę jak zielone światło do skrętu w prawo.W pewnym sensie można to rozumieć tak,że dzięki temu nie robią się korki,jak jest tylko jeden pas do jazdy na wprost i w prawo.No i jest wiele innych podobnych sytuacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2008, 11:09

Czy ja wiem, czy oznaczanie w ten sposób jest dobre? Być może dla jakieś części kierowców będzie to ułatwienie, że widzą, iż za kółkiem siedzi świeży kierownik, ale z drugiej strony to jest złe, bo ludzie będą takiego traktować jak L-kę. Na zasadzie - aha jedzie nauka jazdy to zdarzę się wciąć, jedzie przede mną świeży to go muszę wyprzedzić.

Poza tym kwestia techniczna. nie każdy ma od razu swoje auto. Raz jeździ autem ojca, raz matka, raz wujka, itd. Ma na wszystkich ponaklejać listki, czy za każdym razem je zrywać? Musiałoby to być coś co byłoby widoczne dla innych uczestników ruchu drogowego, ale zarówno z przodu auta jak i z tyłu, czy nawet po bokach.
Na myśl przychodzą mi specjalne płyty magnesowe, ale jakich musiałyby być rozmiarów, a po drugie z łatwością można się ich pozbyć zostawiając samochód na parkingu... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...
    BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...

14 Wrz 2008, 11:19

ogolnie ludzie maja stosunek do mlodych kierowcow straszny tj mowili przedmówcy co by sie nie stalo Twoja wina :/
no coz sama stara nie jestem (22lata) w dodatku Kobitka wiec wiadomo ze cala wina spadnie na mnie :p no coz jakos sobie poradzimy

jednak nie warto generalizowac mlodzi/babeczki sa rozni.... jedni prowadza zle inni lepiej :)

taj jak tzw "Kapeluszniki" niby starsi "doswiadczeni" a jezdza jakby im ktos genitalia ząwizał i tez powoduja wypadki ale do nich tak sie nie podchodzi :)
bagaja21
Nowicjusz

14 Wrz 2008, 20:07

Łapa napisał(a):Młodzi kierowcy (moim zdaniem) jezdza troszke bardziej ostroznie.
Mimo to powinni stosować naklejki (zielone listki) jak bylo to kiedys.
Wiadomo wtedy ze za kierownica jest jakis mlody kierowca i bez obrazy WSZYSTKO SIE MOZE ZDAŻYC.

heh to troszkę śmieszne, bo ja na co dzień jeżdżę kilkoma samochodami...moim, rodziców i z firmy, to na każdym bym musiał naklejkę naklejać <lol2> może zamówię sobie na magnes ahaha :) pozdro;p
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Paź 2008, 20:32

ostatnio babka na placyku wystartowala i po 5 min zatrzymala sie ze wszystkimi slupkami pod autem. powinny bardziej kosic na testach ale z wlasciwych powodow.
hellows
Nowicjusz

09 Paź 2011, 14:08

Stosunek do młodych kierowców w większości przypadkach jest negatywny..

Nawet jak jedzie prawidłowo i przepisowo to będzie:
- "Nie potrafi jeździć"
- "Za wolno"

etc.

@DOWN:
Tak wiem, ale jest to ciekawy temat, jak dla mnie wart odkopania..
Może coś się zmieniło w 3 lata?
Nie sądzę, ostatnio zza zakrętu wyfrunął mi młodziak tuningowanym niebieskim audi -,-
Ostatnio edytowany przez Davve, 09 Paź 2011, 16:09, edytowano w sumie 1 raz
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7