Mniej usterkowe? diesel czy ben+LPG

29 Sie 2009, 00:15

witam powiedzice mi ktore auto bedzie mniej usterkowe i tansze w utrzymaniu i naprawach benzyna z gazem czy diesel ?

wiem ze w dieslach na awarie podatne są turbiny, kola dwumasowe (czy jakos tak) i pozostalem czesci ktorych w benzynie nie ma i dlatego boje sie kupic diesla czy to uzasadniona obawa ?

konkretnie chodzi mi o auto toledo II i zastanawiam sie nad wersja 1.9TDi lub 1.8 125KM + LPG ale jak mowilem boje sie diesli ze zaraz cos walnie i bede musial wkladac ze 2tys. :(
papkin
Początkujący

30 Sie 2009, 12:40

Awaria w dieslach są często kosztowne w usuwaniu.Masz rację. Z kolei nie każdy egzemplarz auta dobrze toleruje gaz i też są kłopoty.
Na twoim miejscu gdybym kupował nowy samochód,to zdecydowałbym się na diesla. Jeśli zaś tak jak w twoim przypadku musisz wybrać pomiędzy używanym dieslem a benzyną,to kupiłbym pełnosprawną benzynę ale tylko bez gazu. Gaz zakładałby sam! Mam wtedy gwarancję na instalację a w przypadku kupna auta za starą instalacją możliwy byłby wariant ,że ktoś auto sprzedaje z powodu kłopotów z gazem.
Miałem kilka aut z LPG i uważam,że dobrze założona instalacja do pełnosprawnego silnika ,nie szkodzi silnikowi.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sie 2009, 16:39

Dobry diesel posłuży długo. Trzeba go tylko bardzo dobrze sprawdzić. Nie kupujesz auta starego, więc nie ma się znowu co tak bać.
Gaz zakładaj sam. Wiem, że bardziej opłaca się kupić auto zagazowane, ale jak sam zakładasz to wiesz co masz. Nie oszczędzaj na instalacji LPG. Opłaca się kupić droższą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...