Mniejsze 4 kółka do 10 tyś.

09 Maj 2017, 21:57

Witam,

Od początku jak zdałem prawko (3 lata) praktycznie cały czas jeżdżę czyimś (nie było potrzeby posiadania własnego) jednak teraz taka potrzeba się pojawiła.
Niestety nigdy wcześniej nie interesowałem się motoryzacją w jakimś szczególnym stopniu, a w domu samochodu nie było nigdy dlatego proszę pomoc w poszukiwaniach niewielkiego autka.
Czego poszukuję?
Lokalizacja - Pomieszkuję sobie niedaleko Bytomia (woj, Śląskie),
Trasy - dziennie samochód będzie robił 30km w jedną stronę (takie 1/3 miasta, 2/3 poza, ale nie autostrada) - wychodzi ok 20 tyś./rok
Silnik - nie wiem co będzie lepsze - diesiel czy benzyna (jeśli ona to będę chciał go gazować, żeby zmniejszyć koszty), zależy mi również na niższych kosztach eksploatacji (na zniżkach z ubezpieczenia mam tyle co wcale, do tego miesięcznie za ten dystans też trochę będę musiał wlać do baku)
Rodzaj - Przez te 3 lata najbardziej przypadły mi do gustu mniejsze auta, tj. typu hatchback - autem jeździć w zasadzie będę tylko ja, od czasu do czasu ktoś z rodziny.
Wygląd - Nie jest jakoś szczególnie ważny ale nie ukrywam, bardziej gustuję w modernizmie ;)
Skrzynia - W zasadzie obojętnie, choć nie ukrywam, bardziej skłaniam się ku automatycznej :D
Budżet - Nie nastawiam się "jak najtaniej" bo wiadomo jak to jest. Budżet to max. 10 tyś. ALE jestem skłonny przemyśleć do 1-2 tyś. więcej jeśli będzie tego warte.
Typy - jak wspominałem wcześniej, nie jestem jakoś szczególnie obeznany w motoryzacji, ale przeglądając forum rozglądałem się za:
  • Golf IV/V
  • Polo IV (choć na podstawie wyczytanych propozycji na co niektóre trasy, może być za słaby)
  • Corolla E12 (choć nie wiem, czy w tych pieniądzach się znajdzie)
  • Ibiza III
  • Leon I
  • Astra H (choć pewnie będzie ciężko w tych pieniądzach)
  • Stilo (jak w przypadku Polo)
  • Audi A3

Z góry dzięki za wszelkie propozycje i porady :)
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

10 Maj 2017, 18:06

[email widoczny po zalogowaniu]
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

10 Maj 2017, 18:18

Poleciłbym Ci bardziej skupić się nie na tym który model, ale co aktualnie jest na rynku. Skoncentrujesz się np. na Ibizie, a umknie Ci np. fajny Golf.

Za te pieniądze bardziej bym patrzył, żeby miał klimę, jak jeździsz trochę w trasie, to może jakiś mocniejszy silnik, jakieś ciekawe wyposażenie.

Polo czy jest za słaby...? Zależy co ma poda maską, bo np. 1,9TDi bardzo dobrze sobie poradzi. 1,4i też jakoś jedzie; nie jest to może jakiś pershing, ale moc wystarcza do normalnego przemieszczania się z A-B i wcale nie będziesz zawalidrogą.

Jak więcej śmigasz w mieście, to popatrz za czymś typu Polo, gdzie będzie to nieco łatwiej zaparkować. Jak bardziej trasa, to coś wielkości Golf i większy. Chodzi tutaj ogólnie o komfort. Auta mniejsze/lżejsze są bardziej nerwowe, mniej spokojnie się prowadzą.

Twoje typy bym poszerzył jeszcze o Opla Corsę, Skodę Octavię/Fabię, VW Borę, Forda Focusa, może jakiegoś Rover'a... Opcji jest sporo.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

10 Maj 2017, 18:56

Przejrzyj forum. Tylko w tym tygodniu temat wałkowany z 5 razy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...