REKLAMA
Od początku jak zdałem prawko (3 lata) praktycznie cały czas jeżdżę czyimś (nie było potrzeby posiadania własnego) jednak teraz taka potrzeba się pojawiła.
Niestety nigdy wcześniej nie interesowałem się motoryzacją w jakimś szczególnym stopniu, a w domu samochodu nie było nigdy dlatego proszę pomoc w poszukiwaniach niewielkiego autka.
Czego poszukuję?
Lokalizacja - Pomieszkuję sobie niedaleko Bytomia (woj, Śląskie),
Trasy - dziennie samochód będzie robił 30km w jedną stronę (takie 1/3 miasta, 2/3 poza, ale nie autostrada) - wychodzi ok 20 tyś./rok
Silnik - nie wiem co będzie lepsze - diesiel czy benzyna (jeśli ona to będę chciał go gazować, żeby zmniejszyć koszty), zależy mi również na niższych kosztach eksploatacji (na zniżkach z ubezpieczenia mam tyle co wcale, do tego miesięcznie za ten dystans też trochę będę musiał wlać do baku)
Rodzaj - Przez te 3 lata najbardziej przypadły mi do gustu mniejsze auta, tj. typu hatchback - autem jeździć w zasadzie będę tylko ja, od czasu do czasu ktoś z rodziny.
Wygląd - Nie jest jakoś szczególnie ważny ale nie ukrywam, bardziej gustuję w modernizmie
Skrzynia - W zasadzie obojętnie, choć nie ukrywam, bardziej skłaniam się ku automatycznej
Budżet - Nie nastawiam się "jak najtaniej" bo wiadomo jak to jest. Budżet to max. 10 tyś. ALE jestem skłonny przemyśleć do 1-2 tyś. więcej jeśli będzie tego warte.
Typy - jak wspominałem wcześniej, nie jestem jakoś szczególnie obeznany w motoryzacji, ale przeglądając forum rozglądałem się za:
- Golf IV/V
- Polo IV (choć na podstawie wyczytanych propozycji na co niektóre trasy, może być za słaby)
- Corolla E12 (choć nie wiem, czy w tych pieniądzach się znajdzie)
- Ibiza III
- Leon I
- Astra H (choć pewnie będzie ciężko w tych pieniądzach)
- Stilo (jak w przypadku Polo)
- Audi A3
Z góry dzięki za wszelkie propozycje i porady