Mniejszy sedan do 25-30 tyś.

13 Wrz 2020, 00:08

Szukam sedana (trafiają mi w gust jednak najbardziej), kwota j/w, ale mam z tymi obecnymi sedanami trochę problem. Wymiary mojego aktualnego, to

Długość
4363 mm
Szerokość
1698 mm

i wydają mi się optymalne. Tym bardziej w kontekście tego, że śmigam głównie po mieście.
Zacząłem się rozglądać po forum, polecane często są np mondeo mk4, czy cytryna C5 i owszem, bardzo fajne auta, ale trochę...krowy :?
Wydaje mi się, że męczyłbym się nimi w mieście.

Dla przykładu C5:

Długość
4779 mm
Szerokość
1860 mm

Czyli w porównaniu do obecnego i na długość i na szerokość dość duża różnica.

I teraz pytanie, czy to auta tak urosły ogólnie i raczej nie ma co liczyć na coś mniejszego w kontekście słowa "Sedan", czy jednak jest szansa na to, że są jeszcze jakieś w wymiarach podobnych do tego aktualnego? Albo już w osteczności trochę większe, ale nie tak wielkie jak to mk4?

Może jakieś inne info:

- chętnie benzyna dobra pod gaz/benzyna już z gazem
- min 140 koni, ale z racji śmigania po mieście pewnie to nie jest tak bardzo mus
- robię ok 10tyś rocznie, jak pisałem głównie po mieście, ale okresowo wpadają jakieś wyjazdy wypoczynkowe 400km
- budżet, jak pisałem 25k + pakiet startowy, ale mogę to naciągnąć ewntualnie do 30k + pakiet, jeśli będzie warto ;)
- rozmyślam nad automatem - myślicie, że warto? czy drastycznie skoczą koszty eksploracji/ewentualnych napraw jakoś?

Z góry dzięki za pomoc.
Osobowy
Nowicjusz

13 Wrz 2020, 07:09

Osobowy napisał(a):Zacząłem się rozglądać po forum, polecane często są np mondeo mk4, czy cytryna C5 i owszem, bardzo fajne auta, ale trochę...krowy
Wydaje mi się, że męczyłbym się nimi w mieście.

To czy byś się męczył zależy od konkretnego miasta i miejsca w jakich się poruszasz. Mi np. pieciometrowa insignia kombi w Krakowie mocno przeszkadzała.

BTW sedany mają kształt jaki mają i nie mogą mieć długości 4,36 bo byś się do środka nie zmieścił. Nawet fiat linea robiony z malutkiego grande punto ma ponad 4,5.
Mondeo czy C5 to auta segmentu D, mają być duże, pojemne i wygodne.
Chcesz coś mniejszego to schodzisz do segmentu c, dobrze wypada volvo s40, focus, civic, astra j gdzieś w górnej granicy budżetu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Wrz 2020, 14:24

Mondeo czy C5 to auta segmentu D, mają być duże, pojemne i wygodne. Chcesz coś mniejszego to schodzisz do segmentu c, dobrze wypada volvo s40, focus, civic, astra j gdzieś w górnej granicy budżetu.
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=7&t=122326

O widzisz, zupełnie o tym nie pomyślałem w ten sposób, słuszna uwaga, dzięki :)

Od razu dopytam o Twoje propozycje.

Volvo s40 - z zewnątrz bardzo spoko, zupełnie nie siada mi wnętrze
Focus - tutaj chyba do gazu nie bardzo, nie? A jednak bym wolał
Civic - Jak tutaj z kosztami serwisu? Nie będą zawyżone?
Astra J - nie psuje się, jak Insignia?
Osobowy
Nowicjusz

13 Wrz 2020, 16:53

Osobowy napisał(a):Focus - tutaj chyba do gazu nie bardzo, nie? A jednak bym wolał

Mamy XXIw, jeśli masz zamiar serwisować auto tak jak trzeba to nie będzie problemów. Dodatkowym kosztem jest regulacja luzu zaworowego co 30-40 tys. km, która kosztuje kilka stówek. btw w wielu autach na rynku musisz to robić, np civicu również

Osobowy napisał(a):Civic - Jak tutaj z kosztami serwisu? Nie będą zawyżone?

Kupujesz popularne, 10-letnie auto, nie luksusowego jaguara. Koszty utrzymania będą zbliżone zarówno w volvo, focusie, astrze, golfach i co tam jeszcze można kupić (oczywiście pomijając jakieś spektakularnie nieudane wersje)

Osobowy napisał(a):Astra J - nie psuje się, jak Insignia?

Jest ok ale tak jak pisałem, jesteś w górnej granicy budżetu. Astra sporo też waży i do sprawnego przemieszczania się minimum to 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Wrz 2020, 17:41

Do listy można dopisać Mitsubishi Lancera
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Wrz 2020, 03:24

Dzięki wielkie za propozycję. Chwilę mnie nie było, ale udało się pierwszy raz od dawna za urlopować...
A powiedzcie mi jeszcze. Jakie macie zdanie o Renault? Chodzi mi tutaj o lagunę 3 i meganke (zacząłem trochę patrzeć na hatchbacki, bo może nie ma co cudów wymyślać i szukać małych sedanów tylko po prostu wziac HB)

Co z hatchow polecilibyście jeszcze tak do 25k?
Jest sens potrzeć jeszcze na Mk2 po lifcie, czy np. golfa Vl?
Osobowy
Nowicjusz