Mobil vs Lotos vs Shell

06 Cze 2008, 09:01

Jak uporządkowalibyście jakość olejów mineralnych znanych marek? Generalnie zależy mi na Mobilu, Shellu i Lotosie, bo rozważam zakup jednego z nich... może jakieś inne oleje?
strefa66
Nowicjusz

• 07 Cze 2008, 13:03

Szczerze mówiąc jakośc tych olejów jest taka sama.Liczy się tylko marka,a wg niej cena.Ważna dla tych firm jest też reklama.Kiedyś np. Formuła 1 jeździła na oleju Mobil One i był to najdroższy i najbardziej popularny olej i uważany był za najlepszy.Teraz Formuła jak się nie mylę jeździ już na innym(nie pamiętam marki) i z całą pewnością on jest teraz najdroższy i najlepszy(wg reklamy oczywiście).Wszystko zależy od tego jaki sponsor się trafi.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Cze 2008, 13:26

Oleje zostały "uporządkowane"według kryteriów SAE;API;ACEA oraz kryteriów producenta pojazdu/maszyny.
    Są to i tak tylko elementy porównawcze - pomijam całą otoczkę reklamową - kieruję się pojęciami technicznymi.
    Określ pojazd - można znaleźć zalecenia producenta tego pojazdu.Producent olejów może powołać się na taki certyfikat(jeżeli ma).
    Nie istnieje wiedza skończona...
    oldstaszek
    Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
    Prawo jazdy: 0- 0-1967
    Auto: XM + C6
    Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback

07 Cze 2008, 20:08

oldstaszek napisał(a):Oleje zostały "uporządkowane"według kryteriów SAE;API;ACEA oraz kryteriów producenta pojazdu/maszyny.
    Są to i tak tylko elementy porównawcze - pomijam całą otoczkę reklamową - kieruję się pojęciami technicznymi.
    Określ pojazd - można znaleźć zalecenia producenta tego pojazdu.Producent olejów może powołać się na taki certyfikat(jeżeli ma).

Wg. mnie te całe SAE, API czy ACEA, to mierny wyznacznik jakości, bo co mi po tym że partia badana przez nich była 15W40, SJ/CI, jak to co leży w sklepie na półce może się nadawać co najwyżej "do impregnacji drewna"( jak to ktoś dowcipnie określił ). Dlatego pytam Was, posiadaczy samochodów od jakiegoś czasu z wyrobionym zdaniem o jednym czy kilu olejach.

Co do samochodu to Toyota Corolla E9 ( '89 ) 1.3 kat, wtrysk. Z zaleceń to wiem że najbardziej odpowiedni olej do naszej strefy klimatycznej to 15W40( niby ). Zaraz poszukam może gdzieś faktycznie znajdę jakieś info o wymaganiach do mojego dziadka, ale Google raczej mnie nie lubi, więc nie sądzę żebym coś znalazł :P
    strefa66
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprzedzanie na czas
      Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...
      Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
      Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...