Mobile.de - wygląda na to że panują tam oszuści

19 Cze 2008, 15:59

Ja tam nic do stronki nie mam i raczej tam nie masz oszustw i bardzo ją polecam!!
Szatek
Aktywny

Miejscowość: Elbląg

04 Lis 2008, 10:42

A ja? ja ja chciałam kupić passata. Po intensywnej wymianie e-maili, okazało sie ze pod faktycznym adresem z ogłoszenia (miejscowość Weismain) facet nic niewie, mało tego, ze niby samochód jest w garażu w München, sprzedawca w "Anglii". Dlatego w cudzysłowiu ponieważ sprawdziłam IP komputera sprzedawcy i co się okazało? gość pisał z Rumuni!!!...

:shock:
pinky
Nowicjusz

12 Lis 2008, 21:18

Oszustwa na mobile.de i autoscout.de są niestety dość pospolite.
Od ponad 10 lat sprowadzam samochody i zrobiłem już kilka "wycieczek" po Europie by przekonać się, że opis był niezgodny ze stanem faktycznym (nie mam uprzedzeń narodowościowych ale zwykle były to auta od Turków). Opisane powyżej próby wyłudzeń potwierdzam. Sam ogłaszam auta na mobile.de i często dostaję maile od oszustów oferujących np. zapłatę czekiem. Dla chętnych na sprowadzenie pojazdu z Zachodu polecam następujące strony: autobid.de, autorola.de i carsontheweb.de. Najlepsza z mojego doświadczenia jest ta pierwsza; są to profesjonalne aukcje tylko dla firm handlujących samochodami. Niestety, prywatni użytkownicy nie mogą się tam rejestrować, ale wystarczy mieć zaprzyjaźnionego handlarza i kupić auto z jego pośrednictwem.
penetanguishene
Nowicjusz

12 Lis 2008, 21:47

...dziękujemy za informacje, właśnie wczoraj znalazłam już moje autko :lol: na >www.auto.pl/gielda/auto-gielda.php, co jak na razie polecam (odpukać) ach i na marginesie radzę sprawdzać IP komputerów na stronce >www.visualroute.pl/trace.html lub >http://www.ip.boo.pl/ip.php, pozdrawiam i nie dajcie się oszukać...!!!
pinky
Nowicjusz

08 Sty 2009, 16:44

ladnie sie rozpisujecie nie lepiej powiadomic policje??
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Sty 2009, 20:51

nie lubie niemcow :)
nureq
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...

01 Gru 2009, 10:39

Moim zdaniem najlepiej jest kupić za pośrednictwem gazety. Tam jest dużo mniej oszustów i dużo więcej aut od "dziadków" tak więc więcej pewności, że kupimy dobre auto. Ja np. ostatnio kupiłem autko z gazety polskagielda (taka ogólnopolska ogłoszeniówka) od faceta co powiedział, że nie umie włączać komputera :)
Ostatnio edytowany przez zywcem 02 Gru 2009, 23:15, edytowano w sumie 2 razy
zywcem
Nowicjusz

Miejscowość: znajomi

01 Gru 2009, 19:54

nooo od "dziadkow " sa najlepsze 20-letnie maja przebiegi 80 tys bezwypadkowe super samochody :lol: :lol: :lol: szukajmy tylko od "dziadkow" :mrgreen: :mrgreen: jednak ciagle nie brakuje naiwniakow a pozniej lament bo okazuje sie ze "dziadek" co drugi dzien w niemczech z laweta i smiga na kompie lepiej niz nie jeden nastolatek
.::AGUARES::.
Nowicjusz

Miejscowość: daleko

21 Lut 2010, 17:54

Witam Panowie szukam importera z Bielska Białej .
Nazywa się Zbigniew Kuwik podaje nr nip jego firmy
NIP 547-100-41-58
Będe wdzięczny za kazde info
camel1111
camel1111
Nowicjusz

Miejscowość: polska

12 Maj 2010, 21:17

Witam,
ja tu pierwszy raz. Chyba mam podobną sytuację, jak zostały opisane powyżej. Poprosiłam osobę sprzedającą o numer VIN i o dziwo został mi podany. Proszę o informację w jaki sposób mogę sprawdzić jego autentyczność.

pozdrawiam i dziękuję Ewa :-)
ewa1
Nowicjusz

Miejscowość: 04-535

14 Maj 2010, 19:39

a moze nasz madry admin by wyjasnil na co patrzec przy kupnie auta, jedny mowia, ze w gazetach jest malo oszustów inni jak ma wasy to napewnie kombinuje....
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

23 Sie 2010, 22:33

ja też dodam coś od siebie szwagier chciał kupić porsche 911 1986 rok prod.

na mobile.de stał ładny czerwony podobno w pelni oryginalny.
chcieli zaliczke 3000 euro i był tylko mail:D
Facet się nazywał dietmar rehlig czy coś w ten deseń
Kupię Trabanta 601 Sedan. Stan obojętny może być bez przeglądu i ubespieczenia.
n5300
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

24 Sie 2010, 15:31

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

nawet nie chce mi sie pisac na tego maila:
[email widoczny po zalogowaniu],

golf V tdi za pol ceny,

zaraz ktos napisze "zostalem oszukany"
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

26 Lip 2012, 10:23

Mialem dokladnie taki sam przypadek tyle ze w roli sprzedajacego wystapila przemila Pani.Korespondencja trwała kilka dni.
Lekarstwo jest bardzo proste wystarczy poprosic o przeslanie skanu dokumentow samochodu i ubezpieczenia.
Poinformowalem mila Pania ze zamierzam sprawdzic samochod u lokalnego dealera i na policji.
Zniknela jak kamien w wode.

Pozdrawiam
Marcin
elkapitano
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Sie 2012, 18:25

Witam,
moge poinformowac o jeszcze innym sposobie oszustow.
Fajne auto, dobra cena, kontakt tylko mailowy.
Sprzedajacy: para rencistow, ktora byla na kontrakcie w Niemczech/Austrii, a aktulanie na rente wrocili np. do Danii. Auto stoi w Niemczech/Austrii. Nie chca zaliczek, maja duzo czasu, moge przyjachac samochodem w dowolne miejsce w Niemczech (sa rencistami, maja duzo wolnego czasu, chetnie podrozuja). Jeszczeraz podkreslam: NIE CHCA ZALICZEK. W koncowym mailu informuja, ze chcieliby byc pewni, ze przyjade, wiec stawiaja warunek: mam wyslac pieniadze (np. 2000EUR) poprzez Western Union, ale - UWAGA!!!! - na moje wlasne nazwisko. Bedzie to gwarancja, ze jestem powaznym Klientem. Im mam tylko przeslac potwierdzenie tej operacji. Moje pieniadze sa bezpieczne, bo wyslalem na swoje nazwisko. I to bylby DUZY BLAD! Western Union podobno na podstawie danych z tego potwierdzenia wyplaci pieniadza kazdemu, bez koniecznosci okazywania dokumentow tozsamosci.... Banalne, prawda?
ogarskys
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1995
Auto: Mondeo MKIII 2005 2.0TDCi