Mobilna i ekologiczna myjnia parowa - polecam :))

29 Lis 2012, 16:24

Nie dawno nadarzyła się okazja do skorzystania z usług mobilnej myjni parowej. Jak na dzień dzisiejszy mało kto o tym słyszał.
Panowie czyszczą m.in.: samochody(Ich wachlarz usług jest bardzo szeroki). Przyjeżdżają na miejsce ustalone z klientem, więc było to dla mnie wygodne. Umyli auto NIE UŻYWAJĄC CHEMII, a przy tym zużyli nie więcej niż 2 litry wody. Trudno dokładnie określić, ponieważ narzędziem głównym jest para(zatem wysoka temperatura) pod ciśnieniem(brak problemów z usunięciem przylegającego brudu).
Uprzedzam pytanie o SZKODLIWOŚĆ DLA LAKIERU. LAKIER JEST W 100% BEZPIECZNY!
Cała procedura zajęła co prawda trochę czasu, bo po przeparowaniu auta trzeba poczekać, aż ostygnie/wyschnie(gorąca para na karoserię=troszeczkę wody na karoserii).
Po jakichś 20-25 minutach auto zostało przetarte odpowiednią do tego celu szmatką, przepolerowane i po robocie :D Generalnie całość zależy od auta, czas trwania od jego gabarytów. Ale uważam, że WARTO. Tyle samo czasu spędzone by zostało na myjni, nie licząc czasu podróży. I cena taka sama. Tyle, że po parze była gwarancja otwarcia auta, nie to co po zwykłej myjni, gdzie mogą zamarznąć zamki albo uszczelki. Albo w najbliższym czasie albo na wiosnę zlecę Im pranie tapicerki i dezynfekcję nawiewów.
W tym przypadku usługa odbywała się na terenie Łodzi.
Co by nie robić reklamy konkretnej firmie dodam, że Panowie reklamują się w internecie i lokalnych gazetach, o co zapytał sąsiad, który był pozytywnie zaskoczony, bo nie wiedział, że coś takiego w ogóle istnieje(jak większość).
A informacja o ich działalności wpadła mi w oko na jednym z osiedlowych parkingów albo sklepie - nie pamiętam niestety dokładnie.

Z CZYSTYM SUMIENIEM MOGĘ ICH POLECIĆ :D
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

25 Mar 2013, 15:09

Co fakt to fakt, fajna rzecz taka myjnia. Ja sie zastanawiam nawet nad otwarciem czegoś takiego, taka mobilna myjnia którą objeździsz i klientów indywidualnych i firmy i giełdy
Znalazłem nawet korzystne warunki współpracy choćby w ramach franczyzy ale jeszcze nie wiem co wybiorę - http://ecomyjnia.pl/ - poważnie nad tym myślę
yaross
Nowicjusz

Auto: chevrolet orlando

28 Mar 2013, 18:51

Myjnia parowa to całkiem dobry pomysł, jeśli kogoś interesuje ta branża. Sam co nieco orientowałem się w tym temacie, bo nie ma tego chyba jeszcze jakoś strasznie dużo na rynku. Jest to o tyle fajne, że mobilność tego biznesu pozwala na niezależność. Nie trzeba wynajmować na stałe lokalu itp., odchodzą więc spore koszty. http://www.7car.pl/ - oni mają całkiem dobrą ofertę. Główne plusy to bogaty wybór urządzeń i obsługa posprzedażowa. Mają też myjnię pokazową w Wawie, więc można sobie zobaczyć jak to wyglada. Warto zorientować się w asortymencie na stronie i zrobić jakieś porównania i kalkulacje.
Burbin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 08 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Kwi 2013, 07:43

Myjnia parowa to dobry pomysł, ale pod warunkiem, że nie interesuje Cię stan lakieru w samochodach, bo to obok szczotek najlepszy sposób na jego porysowanie :-) Jak oglądałem na youtube film w którym prezentowano możliwości takiej myjki to aż mnie ciarki przechodziły, 100% uszkodzenia lakieru
januszgig
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 05 1985
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: BMW X1
Silnik: 2.0
Typ: SUV
Rok produkcji: 2010

17 Maj 2013, 09:25

Ja myślałem, żeby ze znajomym wspólnie otworzyć taki biznes. Fajna opcja, jeśli kogoś jarą samochody i ich pielęgnacja. Kontaktowałem się nawet z dystrybutorem sprzętu Greensteam i mają ciekawe opcje leasingu na ten sprzęt. Myślę, że w moim mieście znalazło by się sporo osób, które zamówiły by taką usługę. Ma ktoś jakieś większe doświadczenie i chętnie się nim podzieli? NA co na początku uważać itp?
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

29 Lis 2013, 11:55

Mylisz sie i to bardzo
Myjnia parowa jest dla lakieru idealna
nie robi żadnych uszkodzeń - w końcu nie używają żadnych szczot czy gąbek a samochód jest myty sama parą wodną co jest bardzo bezpieczne dla lakieru

Byłem w Ecomyjni w Katowicach na pokazie działania ich myjek z menikini i widziałem na zywo jak to działa
Zresztą sam w to wchodzę od nowego roku bo biznes wydaje się opłacalny
yaross
Nowicjusz

Auto: chevrolet orlando
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...

14 Gru 2013, 15:32

Fajna sprawa polecam.
MRM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 01 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

02 Sty 2014, 14:07

To, że myjnia parowa może uszkodzić lakier to jakieś mity bez żadnego uzasadnienia. Moje autko od jakiegoś czasu jest "pod opieką" optimy (z raz, dwa razy na miesiąc mycie) i zero nawet mikrorys na lakierze. Sama metoda mycia jest totalnie nieinwazyjna, szybka i bezpieczna.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

03 Sty 2014, 23:17

@januszgig to podziel się z nami tym filmem. Mogę się mylić, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć że para niszczy lakier.
mike1
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

10 Cze 2014, 13:32

Witam
Dzisiaj z ciekawości skorzystałem z z Mobilnej Myjni Parowej pana Przemysława
Zleciłem mu upranie kompletu foteli w moim maleństwie, dodatkowo miał niespodziankę bo dziecko mi zwymiotowało.
Ku mojemu zdziwieniu cena nie uległa zmianie a dodatkowo wyczyścił mi fotelik i to za FREE.
Za dojazd nic nie zapłaciłem a i obsługa miła i rzetelna.
Aktualnie auto czyste i pachnące.
AlienPG
Obserwowany

Auto: Hyundai I10

21 Maj 2018, 14:38

Ja polecam myjnie parowe nie żadną konkretną firmę ani nic takiego, po prostu ogólnie taka baza myjni parowych w Polsce. Można znaleźć w necie fajną wyszukiwarkę, więc można szybko znaleźć myjnie w swojej okolicy.
TomtomXX
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 2015
Auto: nie mam

28 Cze 2018, 10:34

Także polecam myjnie parowe, są nie tylko ekologiczne, ale i bardzo praktyczne, można w nich umyć nie tylko karoserię, ale i np. komorę silnika, czy tapicerkę. Mobilne myjnie są jednak droższe, dlatego obstaję przy normalnych myjniach parowych, w Krakowie mają taką przy warsztacie IRMAR na ul. Makuszyńskiego - zachęcam do przetestowania.
adamm90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Opel Astra Sedan