Witam,
Jako, że nie jestem jeszcze żonaty to chcę teraz kupić samochód, który pozwoli mi dać troszkę większą 'frajdę' z jazdy niż dotychczasowe.
Jeździłem do tej pory dwoma autami z turbiną (A3 1.8T i Vectra C 2.0T) prawdopodobnie trafiłem w jednym i drugim przypadku na kiepskie egzemplarze, bo nie chcę już więcej aut z Turbo (w 1 powoli padało Turbo, a w drugim musiałem regenerować) poza tym auto nie zbierało się 'od dołu'
Teraz mam budżet 55tyś więc mam nadzieję, że będę miał jakieś pole manewru. Jaka jest wasza opinia na temat kupowania nowszych 'mocnych' aut? dużo osób mi się żali, że woleliby coś starszego niż 2010r. bo koszty niektórych części są astronomiczne...
Podróżuje zazwyczaj sam + 1 osoba więc typ nadwozia mi obojętny (suv/kombi odpada). Poruszam się 50/50 miasto/trasa. Kilka razy w życiu miałem okazję jeździć samochodem z automatyczną skrzynią biegów - fajnie jakby ktoś podesłał taką propozycję.
Wszystkim co do tej pory jeździłem, jeździło na benzynę. Teraz zaczynam robić troszkę większe przebiegi (15-20tyś rocznie, wcześniej robiłem 5-10) więc będę szukał też czegoś pod LPG. Szukam czegoś z silnikiem z mocą powyżej 200km, przyśpieszeniem 0-100 w granicach 6-7s. W mieście wystarcza mi nawet samochód z przyśpieszeniem 12s 0-100 ale w trasie znacząco brakuje mi mocy.
Przejrzałem trochę ofertę na olx i otomoto, zakładam, że marka 'Premium' będzie droga w utrzymaniu ale jak pisałem chciałbym mieć troszkę fun'u z jazdy dopóki jeszcze mogę.
1.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
2.
3.
Trochę sprint do setki wolniejszy od poprzedników
4.
Szczerze powiem, że najbardziej podoba mi się BMW seria 3 lub Mercedes Klasy C - bardzo duże będą koszty utrzymania takich samochodów z tymi wersjami silnikowymi? Stąd właśnie mój pomysł, aby pójść w LPG i trochę na czymś przyoszczędzić
Proszę o opinię na temat tych propozycji, lub ktoś wrzuci coś od siebie?