[40k] Mocne daily, średnie koszty utrzymania?

14 Wrz 2019, 14:36

Witam,
Byłem zainteresowany kiedyś kupnem Mercedesa W204 z silnikiem 3.5 przy trochę większym budżecie (50-60k, na początku tego roku).
Ogólnie mam prawie 2 metry wzrostu, mieszczę i nie mieszczę się do niektórych aut (czytaj brakuje mi miejsca nad głową) o ile auto nie jest z szyberdachem to jest OK. Szukam propozycji aut z mocą powyżej 200hp, gdzie jeszcze koszty utrzymania są w miarę sensowne. Równie dobrze może to być auto poniżej budżetu, nie patrzę na rocznik.
Auto będzie do użytku codziennego, będzie zakładana instalacja LPG.
Podejrzewam, że ceny aut niewiele się zmieniły przez pół roku.
Zainteresowały mnie takie pozycje:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Gdzie będzie najtaniej jeśli chodzi o koszty utrzymania?
Znajdzie się w tej kasie jeszcze coś sensownego czy może znowuż warto dołożyć do 60k i szukać czegoś innego?
Anker
Nowicjusz

Auto: Vectra C
Paliwo: Benzyna

14 Wrz 2019, 16:17

Rozrzut masz ogromny,no i BMW za 29900, w temacie auto do 40k ... a możesz wydać 60k.
Nie patrzysz na rocznik ... to może zacznij trochę patrzeć, bo kupować 21-letnie auto z dużą mocą?
Jeśli chodzi o 5-tkę z ogłoszenia to znajomy miał takie auto i do niego miał też spory skoroszyt z masą rachunków.
"Auto pochodzi z Danii, na bieżąco serwisowany, ostatnie faktury z Danii opiewają na kilkadziesiąt tysięcy złotych."
- dokładnie to samo, a co chwilę wychodziły nowe rzeczy.

Mazda 3 BL z kolei to maleństwo, mam 183cm wzrostu i przy ustawieniu fotela kierowcy pod siebie z tyłu nikt nie mógł za mną usiąść, a między krańcem tylnej kanapy a oparciem fotela kierowcy zostawało 5cm, także jak Ty chcesz tam się pomieścić?

Popatrz na Forda Mondeo 2.5T, który jest bardzo przestronny.
tomekdk

14 Wrz 2019, 16:33

Budżet z założenia to 40k, przy opcji, że jeśli warto to dorzucę do 60k.
Więc Mazdę i Alfe, 5tkę odrzucam. Tak właśnie chodzi mi po głowie myśl czy kupno ,,wiekowego'' auta z dużym silnikiem to dobry pomysł, a raczej dobra skarbonka...
Coś jeszcze prócz Mondeo? dodatkowo w automacie.
Anker
Nowicjusz

14 Wrz 2019, 16:57

Oprócz Mondeo 2.5T spójrz na Lagunę 2.0T (hatchback lub coupe). Niestety Laguna nie będzie tak przestronna jak Ford.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2019, 17:26

Jak chcesz mocne, duze i przyzwoite jesli chodzi o koszty auto to mozesz poszukac lexa gs430 mk3. W tym budzecie powinienes znalezc, a to jedno z najtanszych v8 na rynku (jesli chodzi o koszty eksploatacji).
trainpro
Początkujący

Prawo jazdy: 24 06 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.7 bit
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

14 Wrz 2019, 18:49

Do AR nie zamontujesz LPG, bo ma wtrysk bezpośredni, swoją drogą wrzucona Mazda też - ciekawe co tam zmajstrowali z instalacją.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus FLV
    Koncepcyjny pojazd FLV Toyota i Lexus pokazały światu w połowie lat 90. Samochód najpierw zadebiutował ze znaczkiem Toyoty na Tokyo Motor Show 1995. Następnie jako Lexus został zaprezentowany w USA na North American ...
    Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...

14 Wrz 2019, 19:35

trainpro napisał(a):Jak chcesz mocne, duze i przyzwoite jesli chodzi o koszty auto to mozesz poszukac lexa gs430 mk3. W tym budzecie powinienes znalezc, a to jedno z najtanszych v8 na rynku (jesli chodzi o koszty eksploatacji).

Za 40k raczej :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2019, 19:56

A Laguna 3.5 V6? swoją drogą niewiele lepszy ma czas do setki w porównaniu do 2.0T.

gs430 mk3 znalazłem tylko 3 oferty z czego jedna >55k zł

Widziałem też właśnie, że do AR nie zamontuje LPG, dlatego skreśliłem. A szkoda, ma w sobie coś ta Alfa...

Przeglądałem jeszcze coupe w wersjach z automatycznymi skrzyniami.
Znalazłem coś takiego:

Swojego czasu interesowałem się E klasą W211 z silnikiem 5.0 ale odpuściłem temat, bo występowało to auto tylko w wersji z Airmatic, co przynosi tylko duże niepotrzebne koszta.
Anker
Nowicjusz

14 Wrz 2019, 20:08

Anker napisał(a):A Laguna 3.5 V6? swoją drogą niewiele lepszy ma czas do setki w porównaniu do 2.0T.

gs430 mk3 znalazłem tylko 3 oferty z czego jedna >55k zł

A Laguna na otomoto jedna :mrgreen:

Anker napisał(a):Widziałem też właśnie, że do AR nie zamontuje LPG, dlatego skreśliłem. A szkoda, ma w sobie coś ta Alfa...

Zamontujesz, kwestia kasy i ogarniętego gazownika.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Wrz 2019, 13:29

Nie wiem co mają w sobie te Mercedesy, że tak do nich mnie ciągnie.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Wracając do CLK 3.2 czy 5.0?
Anker
Nowicjusz

15 Wrz 2019, 16:00

Anker napisał(a):Wracając do CLK 3.2 czy 5.0?

Pamiętaj o podstawowej zasadzie jak masz inwestować to kup bazę która rokuje czyli za 3lata Twoje auto będzie kosztować więcej niż dobry rower.
5,0 rokuje + m113 bardzo fajny silnik + jazda V8 mega plus :D

Tak naprawdę jak masz łożyć na v6 i v8 to policz różnicę w kosztach bo może się okazać że będzie symboliczna.
szybki
Moderator - Tuning

15 Wrz 2019, 16:08

No może to nie wyznacznik ale mój kolega katuje takie clk500, dostaje w ciry na codzień, naprawił już wiele ale silnika i skrzyni jeszcze nie dotykał :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Wrz 2019, 18:18

Kao napisał(a):No może to nie wyznacznik ale mój kolega katuje takie clk500, dostaje w ciry na codzień, naprawił już wiele ale silnika i skrzyni jeszcze nie dotykał

Tak naprawdę usterki clk typowe dla MB + silnik i jego rozrząd czyli targanie i trochę gratów + trzeba rozkminić skrzynie rocznikami + dwie świece na garek + sporo oleju ... ale jak się to zrobi to jest frajda.

p.s.

Clk jeździłem w opcji 380km/550Nm po strzale NoSa i jest git :D
szybki
Moderator - Tuning