Mocny (a tani w utrzymaniu?), automat, lpg. Do miasta.

22 Wrz 2020, 10:27

Witam,
Mam budżet 40 tysięcy i szukam auta do miasta, najlepiej automat + mocniejszy silnik (i aby nadawał się do lpg).
Przymierzałem się wstępnie do W204 3.0 (benzyna) ale szybko odpuściłem temat jak posiedziałem w środku i przejechałem się. Fotele kompletnie niewygodne i przy 200tyś przebiegu już skóra nie wytrzymała i popękała na fotelach (boczki skóra, środek welur) jakość tego fotela jakby to nie była marka Mercedes. Wnętrze, a dokładniej ten zlepek plastików też niezbyt. Myślałem o polifcie ale to już inne pieniądze. Więc odpuściłem temat W204.
Ostatnio siedziałem w W209 z silnikiem 5.0, trochę zdezelowany w środku i na zewnątrz, oferta była za 29 tysięcy (już ktoś to kupił), a na start jeszcze komplet opon do wymiany. Przejechałem się tym i zrobiło to auto na mnie duże wrażenie pod względem wykończenia (mimo, że zajechane totalnie) oraz pracy silnika,wyciszenia i komfortu w środku. Mimo, że miejsca z tyłu dla kogoś mało. Boje się tylko trochę takiego silnika jeśli chodzi o koszty utrzymania (pomijam, że lpg tutaj obowiązkowe), że mogę odczuć trochę z czasem markę 'premium'. Co sądzicie?
Sprawdzałem też dwa auta z myślą o tym, że mniejsze auto do miasta nada się lepiej. Opel Astra IV 1.6Turbo180KM w automacie, z początku myślałem, że przy mniejszym aucie i takiej specyfikacji powinno być dosyć żwawe, a szału nie robi. Miejsca w środku trochę więcej jak w tym W209, tym bardziej z tyłu, bo to nie coupe. Ale za mną zbytnio i tak nie miałby kto usiąść czy tu czy tam. Porówywałem z Renault Megane III Hatchback 2.0 16v TCe 180KM tutaj kompletnie inna historia, dużo lepsze doznania z przyśpieszenia i jazdy, prócz skrzyni (dziwnie stukała, może już się kończyła?) w każdym bądź razie auto jak dla mnie bardziej dla 2 osób, z tyłu miejsca tyle co na fotelik z dzieckiem.
Natknąłem się na Mondeo ale szukałem wersji 2.5T - niestety to występuje tylko w wersji z manualem. A mi do miasta zależy mimo wszystko na automacie. Diesel u mnie na pewno też odpada.
Ma ktoś jakieś propozycje?
piotrlis
Nowicjusz

23 Wrz 2020, 17:07

coś doradzicie?
piotrlis
Nowicjusz

24 Wrz 2020, 20:13

Cos nie tak napisałem? :unsure:
piotrlis
Nowicjusz

24 Wrz 2020, 20:20

Dobrze byłoby widzieć czego chcesz

Zaczynasz od mercedesa, który ma być gówniany w środku, skaczesz z niego do astry i megane żeby na koniec wspomnieć o mondeo.

Moim zdaniem:
Chcesz auto do miasta? Nie patrz na "limuzyny" wielkości mondeo
Chcesz coś szybszego? Kompakty z mocniejszymi silnikami pokroju astry czy megane to najlepszy wybór. I tak naprawdę jeśli chcesz automat i masz zamiar montować lpg to za duży to on nie jest
Możesz zerknąć na AR Giuliettę 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Wrz 2020, 21:27

Skoczyłem właśnie z Mercedesa do mniejszych aut z myślą o lepszych osiągach, (przy założeniu mniejszej masy i gabarytu)a okazało się że tak nie jest. Problem w tym jest też taki, że nie we wszystkich kompaktach się zmieszczę.
W większym mieście najwygodniej jest mi poruszać się autem ze skrzynią automatyczną. Jeśli mało w czym jest wybór (dodając to, że potrzebne mi LPG) to mogę odpuścić automat. Chyba, że już w ogóle odpuścić coś z LPG i znaleźć coś co spala do 10-11l w mieście (o ile będzie przy założeniu czegoś 'mocniejszego').
piotrlis
Nowicjusz

25 Wrz 2020, 18:00

A co myślisz o BMW X3, trochę mnie przeraża spalanie w mieście 17.4 l/100km, obstawiam, że gazu spali z 20l w mieście. Diesel 3.0 pali 10l/100 w mieście więc wychodziłoby na to samo.
Ale warto w to się pchać?
piotrlis
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...
    Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...

25 Wrz 2020, 18:51

Powtórzę, wymyśl w końcu czego oczekujesz od auta.

Wpisujesz w temacie "tani w utrzymaniu" a teraz myślisz o suv'ie marki premium z sześcioylindrowym dieslem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Wrz 2020, 19:16

Oczekuje od auta kosztów utrzymania niższych jak w BMW E60 czy E90 na temat, których nasłuchałem i naczytałem się wiele negatywnych opinii na temat kosztów utrzymania. Sam miałem E46 (dawno temu) ale podobno to już nie te same koszta w stosunku do serii wyżej.
Szukam czegoś co względem osiągów będzie najtańsze w utrzymaniu w stosunku do innych modeli, nie wiem czy dobrze to ująłem.
piotrlis
Nowicjusz

26 Wrz 2020, 08:55

Ciężko coś doradzić, bo chyba sam nie wiesz czego chcesz wrzucasz auto od segmentu C po SUVy premium. Diesel do miasta to średni pomysł. Dobrych silników pod LPG jest już coraz mniej. Takie zdroworozsądkowe wybory pod LPG:
Renault Laguna 2.0T - nie tylko wersja coupe, ale też zwykła 5-drzwiowa, dobry kompromis między segmentem C a D i nie będzie tak droga w utrzymaniu jak auta premium. Silnik bezproblemowo znosi LPG.
Mazda 6 2.5 - wyścigówka to zdecydowanie nie jest, ale przynajmniej jest dźwięk V6
Honda Accord VII lub VIII 2.4 - tutaj duży silnik 4-cylindrowy, również nie ma to jakiś super osiągów, ale koszty utrzymania będą rozsądne
Seat Exeo 1.8T - tutaj można dłubnąć i podnieść moc z tych seryjnych 150
Volvo S40/V50 - wariant ekonomiczny
- wolnossące 2.4, wariant fun to 2.5T (było nawet AWD), ale koszty utrzymania będą wyższe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2020, 09:30

Bo u mnie to jest chyba tak, że bardziej szukam odpowiedniego silnika niż samochodu. A segment jest mi obojętny (praktycznie), bo ma to być coś niedużego do miasta (jak pisał invi, żeby odpuścić 'limuzyny' pokroju Mondeo) i albo palącego mało w mieście albo nadającego się do założenia instalacji gazowej. Autem będę się zazwyczaj poruszał w 2 osoby, więc tylna kanapa będzie zajmowana okazjonalnie myślę.
Z tych wszystkich pozycji to polowałem, kiedyś na S40 właśnie z 2.5T ale albo schodziły szybko fajne sztuki (i to nawet za duże pieniądze) albo w większości były to auta zaniedbane/w kiepskim wyposażeniu. V50 jest więcej na rynku i dużo jest ciekawych egzemplarzy (chociażby pod względem wyposażenia ale niestety nie potrzebuje kombi, a nawet nie podoba mi się przez to ten egzemplarz.
Sprawdziłem teraz Hondę Accord VIII 2.4 i trochę mnie zaskoczyła wersja z automatem, że jest prawie 2 sekundy wolniejsza od wersji z manualną skrzynią...
Chyba problemem też tutaj będzie znaleźć coś szybszego w wersji z automatyczną skrzynią, a do tego lpg...
piotrlis
Nowicjusz

26 Wrz 2020, 15:55

Dzisiaj znajomy podjechał do mnie Focusem MK3 i auto jak na swoje gabaryty jest strasznie 'napompowane w środku' ciasno jak dla mnie, dla porównania w innych kompaktach nie mam tego, w autach znacznie krótszych niż to. Z czasem chyba po prostu taka era nastała jak widzę.
Znalazłem coś takiego, prosiłbym was o opinie co o tym myślicie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ale tutaj osiągi już będą kiepskie jak widzę, warto może szukać wersji z silnikiem 3.5?

Gdzieś tam jeszcze przeglądałem Passata CC 2.0, Insignie 2.8T, Volvo S80 3.2 ale do miasta będą to chyba kiepskie rozwiązania, a koszty utrzymania mogą być nieciekawe?
piotrlis
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 09:34

Co o tym myslicie? Nie chce się skupiać na jednym segmencie, a znaleźć coś z tego wszystkiego co będzie odpowiednie do wymagań. A bez Waszej pomocy będę tylko wróżył co może być dobre...
piotrlis
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 17:30

nikt nic?
piotrlis
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 18:14

Audi i Lagunę można by rozważyć w sumie tylko z innego źródła, ale do Audi z uwagi na wtryski bezpośredni ciężko będzie założyć lpg.

Audi fajnie podawać będzie i taki klasyk - kompakt, Laguna to zdrowy rozsądek bo zwykły R4 turbo silnik dobry do gazu.

Poza Laguną z resztą sama Laguna raczej też, to nie będą tanie w utrzymaniu super auta, trudno przy 200 koniach i więcej oczekiwać utrzymania jak 1,4
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Wrz 2020, 21:50

Jestem świadomy, że koszta nie będą jak w 1.4. Miałem kiedyś e46 z 3.0, może nie jakieś zdezelowane więc nie dostałem zbytnio po portfelu.
Martwi mnie trochę opinia na temat silników TSFI...
piotrlis
Nowicjusz