Mocny automat do 9 tys proszę o pomoc

28 Sty 2014, 18:40

Cześć jestem tu nowy i dręczy mnie myśl o kupnie auta. Jeździłem fordem mondeo mk1 2.0 w benzynce automat lecz niestety skrzynia padła koszta kolosalne i poszedł na sprzedaż .
I oto moje pytanie jakie auto byście polecili do 9 tys w automacie gdyż niestety tylko na takie posiadam prawo jazdy :/ ( szanowna pani lekarz się uparła pomimo tego ze jeździłem na codzień manualem bez uprawnień).Auto najlepiej żeby było mocne około 190 kucy minimum tylko benzyna czy orientujecie się co mogło by mi posłużyć i być wmiare bezawaryjne i jakie auto model silnik byście polecili czego szukać na co zwracać uwagę przy kupnie takiego auta jakie doradzicie
lisek1691
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Sty 2014, 18:44

Jakiego spalania oczekujesz i w jakich warunkach (podaj w ZŁ)??? Tolerujesz LPG???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Sty 2014, 18:51

spalanie to niszowe wymogi na trasie żeby nie palił więcej niż 15 max 16l w złotowkach przy obecnych cenach około 70 może 80zł gdyż auto będzie używane na trasach :) przeważnie polska norwegia czasami niemcy holandia lpg może być czasami obniży koszta trochę :roll:
lisek1691
Nowicjusz

28 Sty 2014, 19:00

BMW 540 E39 , 740 E38, A8 D2 ( tutaj nie wiem jaki silnik, nie znam się zbytnio )
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Sty 2014, 19:11

nietrafiona podpowiedź niestety gdyż na te auta co wymieniłeś minimalny budżet to ok 13 tys bo inaczej to stan ich przeraża i trzeba by wsadzić kolejne 10 żeby to jeździło jakoś
lisek1691
Nowicjusz

28 Sty 2014, 19:12

Porozglądałbym się z E38 na Twoim miejscu, no ewentualnie E39 ale po co w sumie kupować mniejszy jak E38 będzie wygodniejsze, silniki te same, a spalanie praktycznie identyczne, tym bardziej w trasie :wink.

A silnik? Jak największy... Nawet E38 750i spełni Twoje wymagania, a co dopiero z dobrą LPG :ok:.

Ale jak kupujesz taki samochód... To radzę dozbierać trochę kasy (chociaż te 2k) i kupić naprawdę ładną sztukę.

Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...

28 Sty 2014, 19:59

MB W124 skrzynie kręcą po milion km bez remontu, a w BMW to zależy na którą skrzynię trafisz. W124 ma 3.0 albo 3.2 benzynę silniki również nie do zajechania. Do 10 tys można trafić w skórce albo nawet 4x4.
Pozdro
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2014, 20:14

Artur093 napisał(a):MB W124 skrzynie kręcą po milion km bez remontu, a w BMW to zależy na którą skrzynię trafisz. W124 ma 3.0 albo 3.2 benzynę silniki również nie do zajechania. Do 10 tys można trafić w skórce albo nawet 4x4.
Pozdro

Kupowanie MB 4x4 to absolutne proszenie się o kłopoty... Tym bardziej jest to nie potrzebne w trasę... Części będą trochę droższe od BMW. Ponadto MB 3.0 będzie miał taki apetyt na paliwo jak 4.4 V8 z BMW na trasie. Poza tym kupienie nie zardzewiałego MB to jest duży wyczyn, te samochody rdzewieją na potęgę. Słaby pomysł...

Już Ford Scorpio czy Opel Omega będą lepszą propozycją... Są duże, mają również automat i zmieścisz się w budżecie. Tylko również trzeba uważać na rudą. Zwłaszcza w Omedze, jednak samochód wart polecenia.

Omega i Scorpio będą zdecydowanie tańsze od MB, a wcale mu dużo nie odstępują. Osobiście poszukałbym chyba Scorpio z V6 albo Omegi z V6, ale chyba prędzej Omegi.

Vermin
Stały forumowicz

28 Sty 2014, 20:20

Absolutnie autor nie ma budżetu na 540i albo E38 740i, z dębu spadłeś Vermin? :shock:

Za 9 tysięcy to polecam znaleźć w rewelacyjnym stanie E34 525i, ew. 535i. :) Z mniej komfortowych aut E36 328iA.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Sty 2014, 20:29

Że co? :D
Vermin napisał(a):Kupowanie MB 4X4 to absolutne proszenie się o kłopoty...

Mhm... jakiś przykład? Pozatym nikt nie karze kupować 4x4
Vermin napisał(a):Już Ford Scorpio czy Opel Omega będą lepszą propozycją...

Tu chyba nie trzeba komentować ;)
Vermin napisał(a):Ponadto MB 3.0 będzie miał taki apetyt na paliwo jak 4.4 V8 z BMW na trasie.

Wg mnie każde auto powyżej 2,5 pojemności ma podobne spalanie na trasie. Tylko czy stać kogoś na części w rzadziej spotykanym 4.4 BMW
Vermin napisał(a):Poza tym kupienie nie zardzewiałego MB to jest duży wyczyn, te samochody rdzewieją na potęgę. Słaby pomysł...

Jedyne co trzeba sprawdzić to spód i ewentualnie z grubsza pod listwami. Jeżeli tam jest ok to nie ma się czego obawiać. Lekka ruda gdzieś jakieś małe ognisko jest dopuszczalne w sumie jak w każdym aucie
Artur093
Początkujący

28 Sty 2014, 20:40

jiGsaw napisał(a):Absolutnie autor nie ma budżetu na 540i albo E38 740i, z dębu spadłeś Vermin? :shock:

Napisałem że musiałby dołożyć chociaż te 2k... Ale 11k to i tak będzie za mało, dlatego szybko przeszedłem na Scorpio i Omege.

Artur093 napisał(a):Mhm... jakiś przykład? Pozatym nikt nie karze kupować 4x4

No pewnie, jak w tym 4X4 coś padnie to ogarnięcie części po normalnej cenie jest praktycznie nie możliwe. Tym bardziej że autor nie potrzebuje 4X4 w trasę. Nie ma co się pchać w dodatkowe koszty.

Artur093 napisał(a):Tu chyba nie trzeba komentować ;)

A to niby czemu??? Dużo MB nie odstępują, za to w tym budżecie będą to zdecydowanie lepsze wybory. W czym droższy MB bije je tak na głowę??? Jakiś przykład???

Artur093 napisał(a):Wg mnie każde auto powyżej 2,5 pojemności ma podobne spalanie na trasie. Tylko czy stać kogoś na części w rzadziej spotykanym 4.4 BMW

No z tym spalaniem moooooożna się zgodzić, aczkolwiek autor jeździ nie tylko po PL ale też po zagranicznych autostradach np. niemieckich, wątpie by jechał tam 120km/h, tym bardziej że podkreślił aby był to "mocny automat". Przy prędkościach rzędu 200 km/h większy silnik i tak będzie oszczędniejszy i będzie miał większy zapas mocy.

Artur093 napisał(a):Jedyne co trzeba sprawdzić to spód i ewentualnie z grubsza pod listwami. Jeżeli tam jest ok to nie ma się czego obawiać. Lekka ruda gdzieś jakieś małe ognisko jest dopuszczalne w sumie jak w każdym aucie

Tyle że złapać sztukę bez rdzy to sztuka... Po co ma jeździć 15 razy??? W124 Za tą cenę to nie będzie stan zabytkowy, a Omega czy Scorpio za tą kasę to mogą być naprawdę dobre sztuki.

Vermin
Stały forumowicz

28 Sty 2014, 20:49

Vermin napisał(a):A to niby czemu??? Dużo MB nie odstępują, za to w tym budżecie będą to zdecydowanie lepsze wybory. W czym droższy MB bije je tak na głowę??? Jakiś przykład???

Tak na szybko przykład:
Scorpio- drogie i mało dostępne części
Omega- przejedź się omegą i MB W124 i porównaj w którym jest wygodniej ;) miałem okazję przejechać się tymi autami i wiem co mówię

Tyle że złapać sztukę bez rdzy to sztuka... Po co ma jeździć 15 razy??? W124 Za tą cenę to nie będzie stan zabytkowy, a Omega czy Scorpio za tą kasę to mogą być naprawdę dobre sztuki.

Tak samo jak omega i scorpio z tym że o MB za większe pieniądze właściciel zazwyczaj dbał więc nie koniecznie musi jeździć 15 razy ;)
Artur093
Początkujący

28 Sty 2014, 21:09

Artur093 napisał(a):Scorpio- drogie i mało dostępne części

Nie rozśmieszaj mnie... Z częściami jeszcze MOŻESZ TAK MYŚLEĆ. Ale powiedzenie że Scorpio jest drogie......

Bzdura, jakbyś kupił Scorpio to w tydzień orientujesz się gdzie możesz dostać wszystko. Takich miejsc trochę jest, myślisz tak bo widocznie nigdy tego nie sprawdzałeś, nie ma co się dziwić bardzo dużo ludzi tak myśli... Ale mit trochę taki jak z częściami do np. Rover'a. Scorpio w pięknym stanie z 2.9 V6 24v to wydatek rzędu 7k. Scorpio akurat będzie z nich wszystkich najtańsze :ok:.

[url]http://tablica.pl/motoryzacja/samochody/ford/?search[filter_enum_model][0]=scorpio&search[order]=filter_float_price%3Adesc[/url]

Artur093 napisał(a):Omega- przejedź się omegą i MB W124 i porównaj w którym jest wygodniej ;) miałem okazję przejechać się tymi autami i wiem co mówię

Omegą jeździłem całkiem sporo i powiem szczerze, nie ma co narzekać... Samochód bardzo komfortowy. Nawet jeśli MB jest wygodniejszy to w tej kasie Omega i Scorpio to lepszy pomysł. MB Będzie po prostu zbyt ryzykowny.

[url]http://tablica.pl/motoryzacja/samochody/opel/?search[filter_enum_model][0]=omega&search[order]=filter_float_price%3Adesc[/url]

W grę wchodzi ewentualnie jeszcze Senator... Wiadomo, ma swoje lata ale jeśli autorowi się spodoba... Ale nie wiem jak z częściami do niego, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto siedzie w Oplach. Ale ten samochód to już naprawdę spory unikat :yes:... Autor musiałby się zakochać żeby go kupić. Z rozsądnego punktu widzenia senator to raczej średni pomysł... Chociaż mówię, musiałby wypowiedzieć się ktoś kto siedzi w starszych Oplach.

[url]http://tablica.pl/motoryzacja/samochody/opel/?search[filter_enum_model][0]=senator&search[order]=filter_float_price%3Adesc[/url]

Vermin
Stały forumowicz

28 Sty 2014, 21:45

Vermin napisał(a):Nie rozśmieszaj mnie... Z częściami jeszcze MOŻESZ TAK MYŚLEĆ. Ale powiedzenie że Scorpio jest drogie......

No dobrze kolego, może i faktycznie nie zbyt się interesowałem częściami do tego modelu, ale właśnie samo to że nie są one ogólnie dostępne ;)
A po drugie autor temat chce "mocny automat" a czy omega albo scorpio do takich należy? Wytrzymają jak np. W124 właśnie 1mln km bez remontu dla przykładu? :)
Pozdrawiam
Artur093
Początkujący

28 Sty 2014, 21:48

Rozumiem że Twój budżet to 9000 ZŁOTYCH?? Jeśli tak to ode mnie BMW E36,Opel Omega B i Mercedes C klasse.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012