Mocny sedan do 15 tysiaków

17 Kwi 2015, 09:28

Witam wszystkich .
W tym roku mam zamiar fundnąc sobie pierwsza fure od jakiegos miesiaca grzebie po necie i czytam z racji ze jestem totalnym laikiem chcialbym prosic o pomoc.
Po miesiacu buszowania mam w glowie 3 modele Mitsu galant 2.5/2.0 Bmw e46 silnik r6 obojetne jaka pojemność Saab 9-3 II 2.0t

Auto bedzie jezdzilo głównie po miescie spalanie nie gra roli bardziej interesuje mnie trwalość bo chcialbym je splacic zanim zdechnie ;]
Po rozmowie z wujaszkiem swojej dziewczyny mechanik z 30letnim doswiadczeniem kazal mi saaba z listy wywalic bo opel psuje sie itp (pracowal a aso opla :twisted: ) o mitsu mowil ze japonczyki trupy blacharskie ze gaz zaloze ale wtryski jak szpilki w japoncach ten gaz znosza raczej gorzej od silnikow bmw (gdybym chcial zakladac ) ze v6 naprawt drogie nie kazdy mechanik zrobi tak jak powinien itp raczej czarny scenariusz na mitsu pisal . BMW powiedzial zebym rozgladal sie wlasnie za ta marka sam jest szczesliwym posiadaczem e39 3.0d i mowi ze next tez bedzie beta . Obawiam sie tylko ze 15 kafli to malo na bete i zastanawiam sie czy mitsu za 10 kupic i dolozyc 5 na start doprowadzic blache do porządku i reszte podzespołów . no chyba ze panowie podsuniecie jakies inne modele ktore mnie zainteresuja
wujo88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2015, 09:40

Kocham oldschoolowych wszystkowiedzących mechaników... :roll:
Nie słuchaj go, bo jego mentalność utknęła między PRL a zmianami ustrojowymi, czyli b.dawno. Galant to porządne i godne uwagi auto
wujo88 napisał(a):zastanawiam sie czy mitsu za 10 kupic i dolozyc 5 na start doprowadzic blache do porządku i reszte podzespołów
zastanawiam się, czy oprócz tego przypadku na inne auta masz zamiar przeznaczyć całą kwotę bez pozostawienia środków na niezbędne po zakupie wymiany eksploatacyjne :?:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Kwi 2015, 09:58

no jezeli chodzi o bete to za 10 raczej nie kupie tymbardziej po liftowej wiec 5 kafli luzu nie będzie chociaz bogus mowil zeby nie patrzyc czy lift czy nie bo przedliftowe to tez dobre samochody. mam jeszcze opcje auto z angli po pieniadzach sprowadzic 4 kuzynow tam siedzi wszyscy mechanicy wiec mysle zeby znalezli jakas dobra sztuke i doprowadzili do niezlego stanu ale kij wie jak to bedzie z ta legalizacja auta z kiera po prawej

ps wiec narazie to ogolnie jestem zielony i niewiem jak to rozegrac w kazdym razie prosze o rady zebym mogl zdecydowac jaki model szukac
Ostatnio edytowany przez wujo88, 17 Kwi 2015, 10:02, edytowano w sumie 1 raz
wujo88
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 10:01

Nie kombinuj z anglikami bo to nie ma sensu. Za 15 tys. kupisz przyzwoite e46 z R6 pod maską. Może skusisz się na e36 z silnikiem 2.8 ? W tym budżecie będziesz miał egzemplarz z najwyższej półki. Pamiętaj, że im starsze bmw tym więcej bmw w bmw ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

17 Kwi 2015, 10:06

ja wiem czy tak nie kombinowac cenowo w angli za ta kase kupie naprawde fajne wozidlo no tylko kiera z prawej zostanie bez przekladki ale mysle ze w ruchu miejskim to nie bedzie problematyczne . anglia na bok panowie prosze o +/- modeli zebym wiedzial co bedzie lepsza inwestycja :)
wujo88
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 10:07

wujo88 napisał(a):kij wie jak to bedzie z ta legalizacja auta z kiera po prawej

Nie wiem dokładnie jak to jest w kwestii przepisów ale wiem, że jazda z kierą po prawej stronie to świadome stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze. Takie samochody powinny mieć bezwzględny zakaz poruszania się po naszych drogach.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

17 Kwi 2015, 10:51

W ruchu miejskim kiera po prawej też będzie miała duże znaczenie :yes: parkowanie, ścinanie zakrętów, jazda po krawężnikach, trzymanie się zbyt blisko prawej strony
Kup w kraju auto za 12-13k a resztę zostaw na pakiet startowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Kwi 2015, 12:00

Na 99 to bedzie krajan anglia to tylko alternatywa . Wracam do pytania mitsu vs bmw +/- i co bedzie lepsze w tej kasie najlepiej włascicieli takich cudek i istotne jak z ta ruda w galantach bo moj opel juz ma duzo ognisk i sni mi sie to po nocach
wujo88
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 13:05

W mitsu może będzie lepiej, ale te galanty już raczej też podgnite jeżdżą mniej lub bardziej. Ogólnie Twój wujek ma sporo racji, starszy japoniec to więcej złego niż dobrego jeżeli chodzi o eksploatację. Ja bym tu widział E36 328i zadbane. No i kup auto takie na jakie Cię stać, a nie kombinuj jak Janusz z wąsem z jakimiś anglikami kosztem swojego bezpieczeństwa i innych.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Kwi 2015, 13:20

No mowil dosyc sensownie pozatym robil w swoim zyciu juz setki jak nie tysiace aut i wie co ma czesciej na warsztacie . gal mi sie bardzo podoba tylko niewiem czy jest sens kupic i robic potem blacharke cala zeby potrzymala jeszcze ladnych pare lat . sa bety w tych pieniadzach ale gal duzo tanszy i moge wiecej na czesc wlozyc w niego kasy . beta za 13+ 2 kola na start zrobie podstawy i tyle a gale ogladam i juz nawet ladne za 10-11 tysi (ze zdjec oczywiscie) sa do kupienia wiec mam 4-5 na doprowadzenie go do takiego stanu ze moze bedzie jezdzil bezawaryjnie pare ladnych latek no i v6 kusi :twisted:
wujo88
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 13:29

A na Lexusa któregoś patrzyłeś? :)
Zobacz jeszcze na Mazdę Xedos.

Galanta szukaj od klubowicza będzie pewniejszy zadbany i wiesz czym będziesz się "toczył" :naughty:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2015, 13:30

wujo88 napisał(a): no i v6 kusi

R6 w BMW też całkiem fajnie brzmi więc popieram propozycję E36 najlepiej jeszcze w coupe.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2015, 13:50

e36 ogladalem sporo modyfikowanych i rzadko w moj gust jednak bardziej moje oko cieszy e46 lexy fajne ale niewiem lexsus brzmi drogo :D
wujo88
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 11:27

wujo88 napisał(a):lexy fajne ale niewiem lexsus brzmi drogo :D

Są już w necie całe epopeje o lexach bo zazwyczaj przygodę rozpoczyna się od tego co łatwiej kupić czyli na pierwszy front grany jest pozorant ałdi, później BMWe do którego wszystko jest dostępne i "bardzo tanio" no bo auto z DE a później testowany jest lex i jego taniość...no i można poczytać fajne opinie wynikające z konkretnych porównań.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Kwi 2015, 12:55

ogladalem dzis lexusy troche dziwna deska i tylne lampy fee ale ogolnie calkiem fajne autko i z tego co czytalem bezawaryjne jednak strasznie tego malo i ustrzelic sztuke w tej kasie to beda dlugie poszukiwania cos czuje oczywiscie jak sie zdecyduje bo dalej mam w glowie bmw vs gal jak dojdzie lex to juz wogole mętlik
wujo88
Nowicjusz