Mocny Sedan/Hatch do 25-30tyś.

27 Sty 2018, 13:34

Witam,

W tym roku będę zmieniał moje auto jakim jest Vectra C 2.0T.
Autem, którego szukam będę poruszał się kilka razy w tygodniu (miasto) oraz trasa weekend (300km).

Jestem wysoki i przyznam, że w Vectrze C trochę się nie mieszczę (może ze względu na szyberdach w aucie oraz to, że jest to wersja GTS?)
Zazwyczaj podróżuję sam, ewentualnie + 1 osoba - ale nie jestem do końca przekonany do coupe (gdybym miał teraz wybierać) ze względu, że czasem jednak przydaję się samochód w 5 drzwiach (4-5 wliczam w to też bagażnik).

Obecny samochód, którym się poruszam posiada silnik o mocy 175km (ile z tego jest do dziś nie wiem), samochód nie posiada instalacji LPG, bo za mało się poruszam, aby koszta mi się zwróciły.

W tym roku, że tak powiem będę inaczej. Dlatego zastanawiam się nad dieslem lub benzyna + LPG.
Przyznam, że brakuje mi mocy w obecnym aucie, w mieście jest wystarczająco. Jednak na dłuższych odcinkach brakuje autu mocy.

Vectra C jest moim pierwszym samochodem z turbiną, zastanawiam się nad wyborem czegoś bez turbiny, a z większą pojemnością motoru.
Budżet jaki chcę przeznaczyć to 25-30 tysięcy.
Testowałem wcześniej Mazdą 6 oraz BMW e46 (coupe) ze skrzynią automatyczną, dlatego też skrzynia biegów w samochodzie jest dla mnie bez znaczenia.

Poszperałem trochę na giełdzie i to co znalazłem:
(oczywiście są to tylko przykłady modeli aut i wersji silnikowych, które wybrałem, zakup auta będzie dopiero latem)

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Do pozycji nr. 7 musiałbym trochę dołożyć.
Co sądzicie o tych wariantach?
Gitan
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Vectra C
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sty 2018, 16:15

Gitan napisał(a):Jestem wysoki i przyznam, że w Vectrze C trochę się nie mieszczę

A większość aut, które wrzucasz są od niej sporo ciaśniejsze

Oceniam model, nie linki
A3 ciasno, awaryjny silnik (+ teoretycznie Pb98), seaty to samo
e46 spoko ale ciasno
Maxima spoko ale większość jest ściągana ze stanów - opłaca się sprowadzać wyłącznie rozbitki
Focus ST nie ten budżet, dorzuć 10k, ciasno
Subaru spoko ale nie licz na koszty eksploatacji na poziomie vectry
AR to technicznie to samo co vectra, ciasno

Poszukaj sobie mondeo mk4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sty 2018, 22:43

W Vectrze nie mieszczę się lekko tylko i wyłącznie na wysokość, prawdopodobnie przez ten szyberdach.
Siedziałem do tej pory w Punto I i II generacji (czyt. jeździłem)
Mazdzie 6 I
Renault Megane I
I powiedzmy, że wszędzie się mieszczę. Najwygodniej było mi w Maździe jeśli chodzi o samo posadowienie.
e46 - jeździłem tylko, że wersją coupe, dlatego rozważam opcję wersji sedan.
Może Ford Mondeo Mk3 3.0?
Obecnie zatem zostają 2 pozycje, BMW i Ford.
Gitan
Nowicjusz

27 Sty 2018, 23:25

Ja powiem tak, Mondeo fajne ale tutaj jedynie dźwięk bo rewelacji na drodze nie będzie, osiągi mizerne.
BMW ok ale znajdź np 328i w fajnym stanie. Poza tym duża pojemność i 6 garów po latach = spadek mocy.

A nie lepiej coś z turbo i sobie lekko pomodzić?
Przejedziesz się Golfem GTI albo A3 2,0T to się zdziwisz, a jak większe to szukaj np A4 B6 Bex 1,8 turbo 190 koni.
W turbo benzynie możesz zrobić soft, do tego łatwiej jest postawić auto na nogi.

Jak chcesz dużą pojemność to ok ale nie licz na to że Mondeo 3,0 V6 od razu będzie leciał jak pocisk po latach gdzie pewnie parę koników zabraknie.

A może lepiej tę Vectrę zdiagnozować, dlaczego tak słabo leci?
Albo zrób soft z 210-220 koni spokojnie da radę.
To już będzie nieźle śmigać, najpierw sprawdź co jest nie tak z mocą.

A może Saab 9-3 2,0 turbo S 210 koni? ale niby to samo auto które już masz.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2018, 23:41

Vectrę będę musiał zmienić i tak i tak w tym roku lub następnym jeśli będę musiał zwlekać, najchętniej zmieniłbym na polifta z tym samym silnikiem ale 'spróbowałbym' innej marki.
Auto z 2004r. więc pewnie trochę mocy już ubyło, nie 'buja się' źle, a już nic więcej w aucie nie chce modzić, bo trochę mnie wyniosła.
Szukam czegoś mocniejszego lub przynajmniej lżejszego.
Też myślałem o Saabie jednak wybierając między Oplem Vectrą C 2.0T, a Saab 9-3 2,0 turbo S to jednak wybór padłby ponownie na Opla.

Dlaczego ta wersja silnikowa w e46?
Jeździłem E46 330C i dlatego rozważam tą wersję (tylko w sedanie) silnikową do tego LPG.

Znalazłem jeszcze 2 'wynalazki' coupe:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]
Gitan
Nowicjusz

27 Sty 2018, 23:59

Pionek napisał(a):Poza tym duża pojemność i 6 garów po latach = spadek mocy.

Co?

Pionek napisał(a):A nie lepiej coś z turbo i sobie lekko pomodzić?

A ile z tych turbo trzyma serię? Jeśli R6 traci moc, to R4 Turbo już jej nie ma.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...

28 Sty 2018, 00:12

galakty napisał(a):A ile z tych turbo trzyma serię? Jeśli R6 traci moc, to R4 Turbo już jej nie ma.

Większość aut z turbo z pokolenia Golfa V GTI trzyma moc, przeważnie ma z 3-4 konie więcej.
Co 2 BMW E46 z mocniejszym R6 ma spore spadki mocy nawet do 10 koni, wystarczy zobaczyć w necie poszperać itd.

i takie coś dotyczy większości V6, R6 itp one po latach nie trzymają mocy albo jej nigdy nie miały tak w 100%.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

28 Sty 2018, 09:23

Gitan napisał(a):Znalazłem jeszcze 2 'wynalazki' coupe:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... xtor=SEC-8

Jeździłem i taką laguną i czasami jeżdżę vectra C. W lagunie jest zdecydowanie ciasniej, szczególnie jeśli chodzi o wysokość, więc nie licz na większą przestrzeń.
Poza tym, wątpię czy w tej cenie znajdziesz zadbany egzemplarz.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Sty 2018, 18:04

Więc narazie zostanę przy trzech opcjach:

Ford Mondeo ST220
BMW E46 3.0
Vectra C polift 2.0T
Gitan
Nowicjusz

28 Sty 2018, 18:31

Pionek napisał(a):Większość aut z turbo z pokolenia Golfa V GTI trzyma moc, przeważnie ma z 3-4 konie więcej.
Co 2 BMW E46 z mocniejszym R6 ma spore spadki mocy nawet do 10 koni, wystarczy zobaczyć w necie poszperać itd.

A czy Ty naprawdę myślisz że to ktoś odczuje... :ok:
Pionek napisał(a):i takie coś dotyczy większości V6, R6 itp one po latach nie trzymają mocy albo jej nigdy nie miały tak w 100%.

Jest tak jak piszesz tym bardziej że... sam pomiar może być wykonanay w różnych warunkach na różnym sprzęcie i różnych paliwach.

Ogólnie różnice przy autach z turbo rzędu 3-4km są nie do uchwycenia i nic nie znaczą.
Przy samochodach bez turbo można polemizować z jednym małym ale ... jak będziemy robić porównania w warunkach laboratoryjnych... czyli BMW mające r6 i 10km więcej w takiej samej konfiguracji z innym BMW mającym 10km mniej... ta mocniejsza sztuka będzie jechać 3km/h więcej :ok: Chyba że kierownik będzie ważył mniej to wtedy może ta słabsza BMka wygrać :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota