Mógłby ktoś spojrzeć na to ogłoszenie? (Ford Mondeo MK4)

11 Lut 2017, 10:43

Witam, ostatnio poszukuję auta i spodobało mi się jedno ogłoszenie.
Czy ktoś bardziej "ogarnięty" mógłby spojrzeć na to swoim doświadczonym okiem? Samochód ma rok produkcji 2010, a do tej pory ma niby tylko 60 tyś na liczniku, nie znam się ale wydaję mi się to dość dziwnę.
Chodzi mi o to ogłoszenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z góry dziękuję za każde sugestię.
Pozdrawiam.
destropowea
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Lut 2017, 11:20

Dziwne czy nie dziwne, możliwe
Masz auto od pierwszego właściciela, który udostępnił na start wszystkie informacje żeby można było zweryfikować historię.
Masz VIN, wystarczy wziąć telefon w łapę i sprawdzić co aso może powiedzieć o tym egzemplarzu
Możliwe, że maska z jednej strony leży niżej ale zdjęcia są jakie są + czarny lakier
IMO jeśli silnik Ci wystarczy to bardzo fajna opcja
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lut 2017, 11:29

Dziękuję za odpowiedź.
Jestem dosyć zielony w tych sprawach, wpisywałem tutaj numer VIN i reszte i nie wyszukało mi dosłownie nic (https://historiapojazdu.gov.pl/).
Czyli po prostu zadzownić do ASO i dopytać o autko?
A jak stoi cenowo taki egzemplarz? Wydaję mi się, że w miarę się opłaca.
destropowea
Nowicjusz

11 Lut 2017, 11:45

Silnik raczej do focusa niż mondeo i stąd za wiele takich egzemplarzy na rynku nie ma = nie ma z czym porównać ceny. IMO, jeśli całe info z ogłoszenia jest prawda to warto

Czyli po prostu zadzownić do ASO i dopytać o autko?

Tak.
Albo znaleźć osobę, która ma dostęp do baz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lut 2017, 11:51

Jak najbardziej zadzwonić do ASO. Auto z takim przebiegiem powinno mieć jakąkolwiek historię i możesz porównać przebieg z datami, w których przechodziło przeglądy.

Ogólnie, jak na taką budę, 1,6 może być mało. Powiedziałbym, że auto raczej dla bardzo spokojnie jeżdżącej osoby. Samochód waży 1435kg, które obsługuje moment 160Nm dostępny relatywnie wysoko - 4100obr/min. Przełożenie na jazdę będzie to miało takie, że niestety w dolnych partiach będzie to jechało "tyle o ile". Zaleciłbym tutaj jazdę testową poza miastem, żebyś wiedział co kupujesz.

Jak na Mondeo z takim silnikiem, to fajnie, że ma dwie strefy klimatyzacji i podgrzewaną przednią szybę, co sprawia, że nie będziesz zimą widział co to jest "skrobaczka". Funkcjonuje to fenomenalnie - wiem z własnego doświadczenia.

Co do ogółu, jakim jest Mondeo - super zachowanie na zakrętach, przyjemne resorowanie, potężny bagażnik, do którego wchodzą 4 pełne koła i da się go spokojnie zamknąć, dużo miejsca we wnętrzu (również z tył na nogi), bardzo przyjemne prowadzenie się i bardzo dobra niezawodność. Jeśli więc nie masz jakiś relatywnie wysokich wymagań co do mocy, to jak najbardziej mogę polecić.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

11 Lut 2017, 11:52

Probówałem googlować taki egzemplarz, sprawdziłem po tym numerze VIN
i podobno ma taki silnik - 1.6L SIGMA TI-VCT, jest to silnik fabryczny? Czy był zmieniany? Bo kompletnie się nie orientuję. Jeżeli mówisz, że faktycznie się opłaca to po prostu umówię się na poniedziałek i wezmę go do jakiegoś mechanika na sprawdzenie. Bo tak jak mówiłem jestem kompletnie zielony w tym.
destropowea
Nowicjusz

11 Lut 2017, 11:53

A panowie co sądzą o wkładaniu LGP? To odrazu bym jak coś zrobił. Imo zawsze się chyba później zwraca.
I jak z częściami łatwo/trudno dostępne? I czy w miare przystępnej cenie można je dostać?
destropowea
Nowicjusz