Mój pierwszy samochód, czy Renault 19 1.9 Diesel?

27 Mar 2010, 13:27

Witam! To mój pierwszy post na tym forum.

Niedawno zdałem prawko, więc teraz pozostaje tylko samochod

Szukam czegoś taniego, za około 2000zł (wiem że to niewiele) Ale to ma byc samochód na jakiś rok czasu tylko.

Bardzo ważne dla mnie jest żeby mało palił!

Znalazłem dośc fajne Renault 19 silnik 1.9 Diesel

Tu macie linka:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Co sądzicie o nim? Czy możecie mi coś doradzic o tej marce w ogóle? Opłaca się go kupic czy nie?

Liczę na szczere odpowiedzi
Z góry dziękuje chłopaki.
banan_91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

27 Mar 2010, 13:52

To Renault wygląda jakby się ledwo kupy trzymało. Przy takich funduszach nie pchaj się w żadnego diesla. Dużo lepiej zrobisz kupując np. Poloneza z założonym gazem. Koszty paliwa wyjdą Cię podobnie, za ubezpieczenie zapłacisz mniej, samochód będzie o wiele młodszy i części dostępne za grosze. Jeśli nie przekonasz się do Poldka to zobacz Daewoo Nexię i Opla Vectrę A.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

27 Mar 2010, 13:58

Poszukaj może Uno 1.0 bo za te pieniądze raczej ciężko będzie o lepsze auto.... no ewentualnie polonez ale wątpię żebyś był zainteresowany :grin:
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Mar 2010, 14:00

Nie wiem czy bierzesz pod uwagę mniejsze auta ale jeśli tak to polecam Fiaty Uno, Cinqecento i VW Polo oraz Golfa II (to jedyne auto za te pieniądze w którym mogę polecić diesla)

Kosztuje 2600zł ale 600zł zwróci Ci się już na samym na ubezpieczeniu w porównaniu choćby do tego Renault 1,9D.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM, 27 Mar 2010, 14:22, edytowano w sumie 1 raz
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 14:16

No też tak myślałem o Uno. Cinquecento mnie jakoś nie fascynuje, bo podobno 700 to niewypał, a reszta czyli 900 i 1.1 to już więcej pali... :oops:

Dla mnie najważniejsze jest żeby mało palił, ponieważ nie pracuje więc szukam czegoś taniego w utrzymaniu :] Coś takiego że 5litrów w mieście weźmie to było by to :)

A co do Poloneza to jakoś nie jestem przekonany

[ Dodano: Sob Mar 27, 2010 14:21 ]
Kaczor, ten polo co mi wysłałeś faktycznie fajny :) Ciekawe ile pali... :roll:

A facet sprzedaje go z drugim silnikiem i skrzynią. "Do auta dokładam drugą skrzynię i silnik o pojemności 1,4 benzyna."
banan_91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 14:25

Jak nie będziesz szalał to do 7 litrów może spalić. Poszukam jeszcze czegoś innego, ciekawego z kujawsko-pomorskiego.

edit: Okazało się, że jest tego więcej niż myślałem :) Może któryś przypadnie Ci do gustu.

Daewoo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fiat:

Mazda:

Opel:

Renault:

Seat:

VW:

Osobiście z tych ofert najpierw oglądałbym Clio, 3-drzwiowe Uno, pomarańczowe Tico, Vectrę, Toledo i Golfy.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...

27 Mar 2010, 16:51

Szukaj czegoś w miarę zadbanego bo co z tego że zaoszczędzisz trochę na paliwie skoro w części będziesz musiał zainwestować. Moim zdaniem zwracaj uwagę przede wszystkim na stan auta a nie konkretny model...
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Mar 2010, 20:07

No cóż ten uno chyba najbardziej mi się spodobał :) Ten 3 drzwiowy o którym mówiłeś

[ Dodano: Sob Mar 27, 2010 20:08 ]

A ile ono może palić w tym gazie jak i na benzynie?
banan_91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 15:27

jak masz 2000 zl na auto to szukaj aukcji ktore sie zaczynaja od 2500-2600 ta koncowka jest do zbicia.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

28 Mar 2010, 15:43

Wątpie żeby ktoś 600zł spuścił :/
banan_91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 16:17

Myślę, że takie Uno będzie paliło mniej więcej tyle ile pisze sprzedający w opisie: 6l benzyny albo 7l gazu. Patrząc na cenę LPG ciężko będzie znaleźć coś bardziej oszczędnego.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika