Mój pierwszy samochód do 2000zł

18 Cze 2012, 16:24

Polecam również poldolota z gazem [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Cze 2012, 18:14

SLU - dobrze mówisz. Lepiej zapracować samemu i kupić sobie słabszy, tańszy wóz, niż wozić się piękną Audicą A3 full wypas za 15 tysięcy kupioną przez tatusia. Mówię tu przykładowo. Co do tematu, to sam niedługo zaczynam prawko i szukam czegoś w podobnej cenie, co Ty. Myślałeś nad Mazdą 323f czwartej generacji? Kumpel kupił taką za dwa tysiące z hakiem z silnikiem 1.6 + LPG i bardzo chwali. Strasznie ten wóz męczy, wyciska z niego resztki, ale jeszcze nie odmówił mi posłuszeństwa. Oczywiście bierz z gazie, bo myślę, że na początek to najlepszy wybór. Chyba, że masz kupę kasy, to kupuj diesla, za którego naprawy słono będziesz płacił. To nie znaczy, że diesle się psują, ale jak już się spieprzą to szkoda gadać. Można kupić za grosze Golfa mk2 z silnikiem 1.6TD, który podobno bardzo mało pali i jest bezawaryjny. Przyłączam się do kolegów wyżej, szukaj czegoś jak najmłodszego w jak najlepszym stanie. Ja myślę o Fieście, albo Escorcie. Mama miała jakiś czas temu Fiestę MK4 z silnikiem 1.25 75KM i super jeździła. W ogóle się nie psuła, ale to zależy od egzemplarza Pozdrawiam i obyś znalazł coś ciekawego. ;)
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Rok produkcji: 1992

18 Cze 2012, 18:40

biały56-
W sumie to nie ale pomyśle to nie problem dołożyć 500zł ale lubie najbardziej taki ból dupy polaczkowatych polaków, kiedy jeżdżą lepszymi samochodami i co chwile pakują kase w naprawe a ja sobie pyram takim złomkiem i wszystko mam w czapie a części tanie jak i naprawa, prosta budowa :D Troche w tym celu kupuje taki samochód bo lubie ludzi wk...ać. Tak samo skuter kupiłem piaggio 1994r. i jeżdże nawet zimą, odpala na dotyk, tylko sobie go tuninguje bo wolny, 50km/h mnie nie urządza;p
Po za tym mam jakiś sentyment do starych maszyn. :lol:
SLU
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

18 Cze 2012, 20:22

Starsze wozy mają to coś w sobie, mają duszę. Mają swoje humory. Kolega ma malucha, pewnego razu chciał się przejechać, to wychodzi, próbuje go odpalić i nic. Nie dał rady, a jak wrócił za parę godzin, to odpalił od pierwszego. Raz odpala, raz nie. ;) Wiadomo, że jak śpieszysz się do szkoły, czy pracy, to może to trochę wkurwić. :) Ale taki urok. Nie wiem, czy jazda skuterem zimą to dobry pomysł. Jeżdżąc na skuterze 50km/h to dużo. Sam jeździłem takim jakiś czas, co właśnie tyle rozwijał. Zwykła pięćdziesiątka. Jak tam tutaj piszę, to się wkurzam, że jeszcze muszę poczekać te parę miesięcy do prawka. :) Jak już czekałem prawie 18 lat, to już dam radę. Jak lubisz starsze wozy, to pomyśl nad Jettą A2. Mają silniki golfa, a wyglądają lepiej i są wygodniejsze, bo większe. Części do starego golfa, passata, czy jetty kupisz za grosze na każdym szrocie, więc na początek to dobry pomysł. A co do japończyków, które są bezawaryjne, to jak już się zepsują to pech, bo części drogie. Ale mama obecnie jeździ Carismą w dieslu i od kupna wozu nic się nie psuje. Jest bardzo zadowolona, ja też, bo czasem da mi pojeździć. Japończyk na pierwsze auto, to trochę ryzyko według mnie. :)
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Rok produkcji: 1992

18 Cze 2012, 21:37

Znaczy akurat co do malucha, to musimy sobie powiedzieć że to nie był dobry samochód pod względem technicznym, a są takie stare które działają jak brzytwa gdy są w dobrym stanie, albo jak sie je naprawi.
SLU
Nowicjusz

19 Cze 2012, 04:32

Nie tylko stare,mój (2000rok) wczoraj bez problemu przeszedł przegląd i kolejna osoba chciała go kupić bo jest naprawde w świetnej kondycji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...

21 Cze 2012, 11:04

Dziękuje wszystkim za sugestie:)
Driverek
Nowicjusz