REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
żadnychspeedyrider napisał(a):Jakie są profity z posiadania żółtych (zabytkowych) tablic rejestracyjnych?
OC opłacasz tylko jak poruszasz się pojazdem, jeżeli nie uzytkujesz to OC można zawiesić, co do kontroli technicznej pojazdu to jest z tego co wiem jest to uzależnione od tego jaki to pojazd ale w124 się na to nie załapie więc okresowe badania będą Cię obowiązywaćspeedyrider napisał(a):Prawda to że OC jest mniejsze i przeglądów nie trzeba robić???
Kao napisał(a):Kolejna sprawa to, gdy rejestrujesz auto na żółte to wtedy łapę trzyma na Twoim aucie konserwator zabytków. Bez Jego wiedzy nie będziesz mógł nic zrobić, ani wymienić podstawowych podzespołów, ani lakierować, ani sprzedać. Na wszystko musisz mieć zgodę konserwatora i stosowne dokumenty.
Kao napisał(a):Sama rejestracja jest skomplikowana, dużo papierów, zdjęć i pieniędzy (ok. 1000 zł). Dodatkowo trzeba zaznaczyć że Twoje auto musi być w 75% na oryginalnych częściach.
ja tu mówię o podstawowych podzespołach czyli silnik, skrzynia itd. 75%..... chodzi o to że auto ma wyglądać jak seryjne. To że ma zmienione części na zamienniki to tego nie dotyczy. Tu chodzi o to że jak producent wypuścił auto na kołach 15' to takie mają być, jak wyszło w kolorze białym to też takie ma być, w skrócie ma wyglądać jak seria a procenty spadają jak np ktoś przyciemni szyby lub zmieni koła na inne niż fabryczne. A ze sprzedażą to nie do końca masz racje.tomek78 napisał(a):Naprawiasz auto zgodnie ze sztuką, nikogo nie pytając o zgodę. Podobnie jest ze sprzedażą; tylko zgłaszasz konserwatorowi fakt sprzedaży
nic nie zwalnia z obowiązku przeglądu !!! W przypadku aut bardzo starych jest wydany przegląd bezterminowo ale w autach "nowocześniejszych" technologicznie z lat 80'-90' normalnie przechodzą przegląd jak każde inne auto ale są wyjątki.tomek78 napisał(a):Po drugie: na razie żółte blachy zwalniają z obowiązku przeglądu
Kao napisał(a): procenty spadają jak np ktoś przyciemni szyby lub zmieni koła na inne niż fabryczne. A ze sprzedażą to nie do końca masz racje.
.
Kao napisał(a): W przypadku aut bardzo starych jest wydany przegląd bezterminowo ale w autach "nowocześniejszych" technologicznie z lat 80'-90' normalnie przechodzą przegląd jak każde inne auto ale są wyjątki.
Kao napisał(a):Co do PZM to nie na temat za bardzo.
speedyrider napisał(a):Jakie są profity z posiadania żółtych (zabytkowych) tablic rejestracyjnych ?
Prawda to że OC jest mniejsze i przeglądów nie trzeba robić???
masz szukajkę to do dzieła ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Z kołami i szybami to był przykład ale widzę nie zaczaiłeśtomek78 napisał(a):Podaj podstawę prawną.
Kao napisał(a):Z kołami i szybami to był przykład ale widzę nie zaczaiłeś.
Kao napisał(a):masz szukajkę to do dzieła ja nie muszę Ci niczego udowadniać.tomek78 napisał(a):Podaj podstawę prawną.