Moja terenówka

15 Cze 2009, 01:04

Witam.

Jestem nowy na tym forum. Chciałem prosić o pomoc a mianowicie chciałem kupić samochód terenowy. Tylko nie wiem jaki byłby najlepszy. Wiem że to już któryś post z kolei o podobnym zapytaniu ale przeczytałem bardzo dużo tematów i nic nie przychodzi mi do głowy. Z góry przepraszam że was męczę ale jeżeli ktoś zechce mi pomoc to będę bardzo szczęśliwy.

-mam do dyspozycji około 20-25tyś maksymalnie do 30tyś ale wolałbym się zmieścić w pierwszej sumie.
-chciałbym aby autko nie było zbyt awaryjne i żeby części nie były zbyt drogie.
-nie chciałbym aby autko było smokiem na paliwo.
-wolałbym żeby autko było raczej w benzynie ponieważ po przerobieniu na gaz będzie chyba mniej przepalać niż diesel nie zamierzam nim jeździć w ostrym terenie (mowa tu o mokradłach rzekach itp.) zadowoli mnie jazda po suchych wertepach i górkach które nie spowodują zalania silnika. Chciałbym żeby auto było w większej mierze na ulice ale żeby dawało sobie dobrze rade na takich bezdrożach.
-w miarę możliwości chciałbym żeby autko miało jakiś wygląd oraz wygodę ale nie jest to aż tak istotne.
-ach zapomniałbym dodać potrzebowałbym dość dużego, pojemnego modelu.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Rafał
kathos
Nowicjusz

Miejscowość: Rumia

15 Cze 2009, 08:50

celuj w diesla, nie benzynę - w ostatecznym rozrachunku klekot wyjdzie taniej niż benzyna
co do polecania to proponuję żebyś porozglądał się po giełdach internetowych i podał kilka przykładów autek, które Ci się podobają - my wtedy napiszemy swoje opinie na ich temat :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

15 Cze 2009, 11:08

i jeszcze coś...

na 20 - 25 tyś odkupisz fajne autko... ja tak nabyłem swojego. Ale prawda jest taka że potem i tak trzeba parę "groszy" wpakować, bo to nie są autka do wożenia teściowej na zakupy i pewne swoje w "życiu" przeszedł...

a to że Ty nigdy więcej błota i takich tam.... hehehe.... tu kazdy Ci to powie: BŁOTO WCIĄGA! nie dziś to jutro... a kiedyś na pewno...

a części...?? powiem Ci tyle... teraz wszystkie są w porównywalnych cenach jeśli nie rozmawiamy o totalnym złomie.
im bardziej pospolitą terenówkę kupisz, tym więcej szpeju na rynku... jak z wszystkim.

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 11:09 ]
Karson napisał(a):celuj w diesla, nie benzynę :wink:

a to święte słowa... :wink:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

15 Cze 2009, 11:28

Zastanawiałem się nad:
-Jeep Cherokee II (1987 - 2001)
-Nissan Patrol ale nie wiem jaki...
-Nissan Terrano ale też nie wiem czy ten nowszy czy starszy oby dwa są ładne :)
-Freelander mi się nawet podoba ale ponoć awaryjny...
-Land Rover Range Rover II (1994 - 2001)
-Toyota Land Cruiser

Chciałbym żeby taka terenówka miała także niezłe przyśpieszenie jeżeli to jest możliwe bo wydaje mi się że duża terenówka z 90km silnikiem będzie zamulać choć mogę się mylić. Wiem że terenówki to nie autka sportowe wiec nie moge wymagać zbyt wiele. Aha no i kwestia spalania czy aby na pewno diesel bedzie tańszy? a jeśli się coś zepsuje to ponoć gorszy i bardziej kosztowny w naprawie, czy to prawda?

Aha no i jeśli znacie jeszcze jakieś godne uwagi terenówki to będę bardzo wdzięczny za informacje.
kathos
Nowicjusz

15 Cze 2009, 11:41

benzyna w terenówce to potworny silnik... bardzo potworny... wielki znaczy

a dobry disel to silnik nie do rozjeb... zepsucia znaczy :mrgreen: - jak każdy disel
pilnujesz płynów ustrojowych i filtrów i biega, i biega, i biega...

ale wiesz jak jest... IKEA... TY TU RZĄDZISZ

[ Dodano: Pon Cze 15, 2009 11:42 ]
a psuje sie każdy... toż to tylko maszyna.
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 12:13

kathos napisał(a):Zastanawiałem się nad:
-Jeep Cherokee II (1987 - 2001)
-Nissan Patrol ale nie wiem jaki...
-Nissan Terrano ale też nie wiem czy ten nowszy czy starszy oby dwa są ładne :)
-Freelander mi się nawet podoba ale ponoć awaryjny...
-Land Rover Range Rover II (1994 - 2001)
-Toyota Land Cruiser

Chciałbym żeby taka terenówka miała także niezłe przyśpieszenie jeżeli to jest możliwe bo wydaje mi się że duża terenówka z 90km silnikiem będzie zamulać choć mogę się mylić. Wiem że terenówki to nie autka sportowe wiec nie moge wymagać zbyt wiele. Aha no i kwestia spalania czy aby na pewno diesel bedzie tańszy? a jeśli się coś zepsuje to ponoć gorszy i bardziej kosztowny w naprawie, czy to prawda?

Aha no i jeśli znacie jeszcze jakieś godne uwagi terenówki to będę bardzo wdzięczny za informacje.

- jeepy fajne są ale nie mają ramy. silnik 4.0 benzyna OK ale ciągle ma problemy z elektryką, diesel 2.5 jest produkcji VM czyli omijać trza z daleka
- patrol 2.8 TD opisany był w niejednym tu temacie - poczytaj, silnik benzynowy rzadko spotykany
- terrano wygodne i duże ale bardzo wąskie i chybotliwe w prowadzeniu, nawet na czarnym
- freelander - wejdź do podforum vany/suvy i zobacz ile problemów mają właściciele
- range rover z silnikiem benzynowym jest bajka, diesle są takie w jeepie, wiec nawet nie myśl
- land cruiser fajny ale diesel mułowaty, benzyna rzadko dostępna, w prowadzeniu jak traktor

generalnie benzynowe silniki żeby miały kopa muszą mieć dużą pojemność, a za tym idzie spore spalanie. 20l/100km to żaden dla nich wyczyn

jeśli nie planujesz upalania w błocie to celuj w coś z niezależnym przodem (terrano, vitara) co pozwala na komfortową jazdę po asfaltach i przyzwoite właściwości w terenie.
w terrano masz diesla lub benzynę, w vitarze również ale w tym przypadku polecam silniki 2.0 V6, które są mocne i w miarę oszczędne. droga jest tylko wymiana rozrządu (łańcuchy) ale ją się robi co 100kkm.
na koniec jeszcze LR discovery - duży, pojemny, oszczędny. niestety jak to anglik, lubi mieć focha, znaczy teren (częste wycieki), ma słabe dyfry mostów. ale ma też duszę. dla lubiących grzebać przy autach, oraz miłośników marki autko nie do zastąpienia.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 12:39

Sorki że tak marudzę :) wiedza mi się na pewno przyda ale dalej mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać może powiedzcie mi jakie wy byście wybrali i dlaczego. Myślę że by mi to pomogło :)
kathos
Nowicjusz

15 Cze 2009, 12:48

a ja myślę, że wymagasz zbyt dużo :wink:
proponuję żebyś przejechał się kilkoma autami, pogadał z właścicielami o bolączkach ich samochodów i sam wybierzesz to co Ci najbardziej będzie odpowiadało.
nie wstydź się, właściciele 4x4 to spoko ludzie, chętnie Cię przewiozą i pogadają nt. samochodów.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 13:28

A apropo Nissana ptrola wyczytałem że silniki sa awaryjne, czy to prawda jeżeli tak czy można temu jakoś zapobiec no i który lepszy patrol czy terrano? No i w jakiej wersji silnikowej lepiej kupić?? A no i ten disco mnie zainteresował jeżeli można wiedzieć to jakie jednostki silnikowe najlepsze?
kathos
Nowicjusz

15 Cze 2009, 13:43

Karson napisał(a):na koniec jeszcze LR discovery - duży, pojemny, oszczędny. niestety jak to anglik, lubi mieć focha, znaczy teren (częste wycieki), ma słabe dyfry mostów. ale ma też duszę. dla lubiących grzebać przy autach, oraz miłośników marki autko nie do zastąpienia.

takiego mam... właśnie takiego... hyhyhy :mrgreen:
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 14:03

Opel Frontera podoba mi sie ładny ale nie wiem jak to wychodzi pod względem technicznym...
kathos
Nowicjusz

15 Cze 2009, 14:12

jest ok ale celuj w silnik 2.8TD lub benzynę
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 16:27

kathos.... a ja to mam pomysł.... kup po prostu to co Ci sie podoba i tyle...
brutalna prawda wygląda tak że nie ważna jest marka i rocznik a sam egzemplarz... ja mam Discovery 1998 rocznik i psują się tylko jakieś pierdoły :mrgreen: ... no i czasem ma focha jak pisze Karlson... ale uwielbiam ten wózek...
mój kumpel dobry ma Gallopera obitego i w stanie za który byś 5 zł nie dał... leje i jeździ... nie sypie sie nic... a drugi zakupił z wielkim entuzjazmem dwuletniego SUVa (marki nie wymienię by się nie narazić na złośliwe komentarze posiadaczy) i non stop sterczy w warsztacie... raz to raz tamto... koszmar...
już zapowiada że sprzeda to g...o w cholere.....

i tak już jest.... jak chcesz kupić bułkę to kup... a nie myśl czy lepsza z makiem czy z sezamem... po prostu kup... i wesołe życie kula się dalej...

... w rytmie czterech kółek.... :mrgreen: :twisted: :cool:
Awatar użytkownika

15 Cze 2009, 16:43

ja od siebie jeszcze Ci powiem, że niezależnie jakie auto wybierzesz, obojętnie czy gadamy o terenowych czy jakiś tam innych to w każdym coś Cię może razic, i warto pamiętac , ze nie ma żadnego auta uniwersalnego ani najlepszego. Dużo natomiast zależy od fantazji kierownika :mrgreen:

a w wyborze Ci niestety nie pomogę bo te oczekiwania o których piszesz spełnia każde auto terenowe. Mogę jedyni zasugerowac żebyś nie pchał się w jakieś cuda na patyku off-roadowe typu patrole defendery toyoty itp, bo możesz byc trochę rozczarowany tymi samochodami, są one typowo nastawione na teren, a ty piszesz że nie potrzebujesz auta hardcorowo upalac.
Czyli taka pierwsza rada dla Ciebie to jak Karson pisał coś z niezależnym przodem, co by się miło jeździło po drodze i w terenie.

Podpowiem może terrano z silnikiem 2,7, albo pajero II 2,8 ( na nim bym się skupił bo to fajne autko jest ) może pajero sport , albo grand vitara , vitara long
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

15 Cze 2009, 18:41

A terrano lepszy I czy II? W jakiej wersji silnikowej najlepiej wychodzi pejero II a w jakiej discowery?
kathos
Nowicjusz