REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
brak silników spełniających Twoje kryteria.Dziabąg napisał(a):- VW Passat B6, czytałem sporo, mam trochę problem z wyborem silnika (wg moich kryteriów) i ogólna ocena czy jest to faktycznie trwałe auto jak na Passata przystało.
- oczywiście Octavia II. Tu wiem niewiele, jaki silnik?
mike napisał(a):a4 b6 najlepiej 1.8t, ew 2.0 130KM
Invi napisał(a):Jeśli jest signum i vectra to zobacz "bliźniaczego" saab'a 9-3
Jeśli jest focus 2 to identycznym technicznie autem jest volvo s40/v50 - 2.4 dobrze nada się do podtlenku
Ode mnie laguna mk2 fl (najlepiej 2.0T, ale to bardzo chodliwy towar)
Dziabąg napisał(a):OK, 1.8T, przyzwoite osiągi, ale który 1.8T? Jest ich 4 odmiany. A jak taka turbina działa w benzynie? Czy to tak jak w TDi - brak turbiny i auto praktycznie nie przyspiesza? Czy to tylko taki "dodatek" i bez niej auto chodzi jak zwykle 1.8? Czy taka turbina jest równie wrażliwa i podatna na rozsypywanie się co 150tys km?
Pionek napisał(a):Najczęściej spotykany to bodajże 1,8t 163 KM, ponadto turbo wszędzie jest istotną sprawą i trzeba dbać nawet w 1,6 hdi :D jak zalejesz auto olejem mineralnym i zaczniesz dusić ledwo po wyjechaniu z parkingu nim się porządnie rozgrzeje to poleci turbo szybko :)
1,8T podobno ma słaby dół a do tego 4 gary, ja bym poważnie pomyślał nad jakimś V6 - kultura pracy i brzmienie jak dzień do nocy :wink:
1,8T fajny ale robotę to może robi w Polo 1,8T albo A3 czy Golfiaczu, a A4 to już krowa, mimo turbo cudów bym się nie spodziewał, chyba że jakieś intercoolery zmieniane, wydechy i strojenia :)
mike napisał(a):bzduryDziabąg napisał(a):kwestia dostepnosci czesci. Saabow jest chyba jednak dosc malo
czy to ze dostepnosc czesci jest ograniczona
w dużych miastach jeździ ich całkiem sporo (przynajmniej jak obserwuję ruch w Krk), a dostępność części to tak jak napisał Invi. Nie kupujesz Panharda, Hudsona czy innej Mahindry, tylko kilkunastoletnie auto oparte na populusie. Fajerwerków technicznych tam nie ma, a więc nie ma się co obawiać o części.Dziabąg napisał(a):powiedz jeszcze mike co jest bzdurą? To ze tych Saabow jest dosc malo (mniej niz VC, Astr, Focusów...) czy to ze dostepnosc czesci jest ograniczona (oczywiscie mowa o elementach niewspolnych dla VC/Signum - Saab 9-3, typu elementy budy)?
Rom33 napisał(a):V50 z 2.0 do 10 lat - w dobrym stanie, bez przygód będzie ciężko znaleźć
Invi napisał(a):czy to ze dostepnosc czesci jest ograniczona
Mamy XXIw, ograniczona dostępność części jest do aut typu wołga a nie w miarę współczesnego saab'a. Internet, telefony, paczki kurierskie z drugiego końca świata w 3-4 dni. Słaby argument
Masz zamiar wymieniać "elementy budy"? Chyba, że coś źle rozumiem
Anglików na części mnogo