Moje drugie auto w miarę dynamiczne, oszczędne - 15-16tys.zł

12 Sie 2013, 20:36

Jeżdżę już 3 lata Polem 6n2 1.0 50KM. Auto dobre było na początku :) Jestem w miarę młodym kierowcą, mam 24 lata.Teraz komfort jazdy jest już średni. Moim zdaniem auto posiada zbyt słaby silnik jak na to auto. Wyprzedzanie to nie lada wysiłek, potrzebuję mnóstwo miejsca żeby kogoś wyprzedzić, a no i na autostradzie tracę cierpliwość przy jeździe 100km/h i jadę szybciej kosztem dużego spalania i hałasu w kabinie od silnika.

Potrzebuję auta w miarę dynamicznego i w miarę oszczędnego. Jeżdżę dosyć rzadko, w ciągu roku około 3-5 tys km. Najczęściej na niewielkie trasy, po miastach. Ale kilka razy w roku zdarzają się trasy po 150km w jedną stronę. Chciałbym żeby auto miało w miarę dobre przyśpieszenie, i na autostradzie poruszało się z optymalną prędkością - 140-160km/h.
Podobają mi się auta raczej większe typu Skoda Octavia, Renault Laguna, Volvo S60, Honda Accord. Hatchback, sedan. Chciałbym do środka zmieścić 2 rowery. Ale mniejsze też może być, bo i tak zwykle jeżdżę sam lub w dwójkę, tylko żeby 4 drzwi miało ;) Na rowery bagażnik mogę kupić.
Raczej chyba benzyna, bo wychodzę z założenia że diesle mają cofane liczniki, naprawy są droższe, a ja jeżdżę dosyć mało i wydaje mi się że benzyna będzie wystarczająca.
Co możecie mi zaproponować? Auto kupię w przyszłym roku, chciałbym się rozejrzeć. Mogę przeznaczyć 15tys zł.
A oszczędne dla mnie to max 8l/100km w trasie
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Sie 2013, 08:25

Osobiście polecam Honde Accord. Jestem fanem marki ;) Renault Laguna-może sprawić trochę problemów w eksploatacji. Nissan Primera P12, Skoda Octavia, zauważyłem też kilka ofert Opla Vectry C, z pewnością mocy mu nie brakuje, ale to smok. Alternatywą jest też jakieś BMW. Przemyśl Pan sprawę.
bullet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 2011
Auto: Nie mam

13 Sie 2013, 09:20

Moze Ford Focus 2 ??
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Sie 2013, 13:09

Accord 1.8 jest całkiem fajny dobrze jedzie. Jak chcesz nowsze to Mazd6.
Spalanie 8litrów w trasie osiągalne. LPG warto założyć. Jak kupować to bez instalki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Sie 2013, 13:30

Mając 15 tysia to mazdę musiałby kupić za ok 12-13 pod gaz, a to niestety w tej kasie nie będzie dobry samochód. Spalanie 8 w trasie-Octavia 1.6 ale ti polotu nie będzie, 1.8-większe spalanie i turbawka na pokładzie-co prawda są dobre, ale do Twojego sposobu użytkowania (głównie krótkie odcinki) turbo nie będzie zbyt dobrym rozwiązaniem. Vectra C w tej kasie-tylko 1.6 możliwe do znalezienia, 1.8 będzie ciężko zadbane uchwycić. Octavia mi tu pasuje bardzo,ale silników mi brakuje :)
Fordzik w hatch focus też niezła opcja. Może Lacetti?Niedoceniane, proste konstrukcyjnie samochody, co to nie powodują piszczenia dziewczyn, ale skutecznie wożą zadek z A do B i nie rujnują kieszeni.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

14 Sie 2013, 20:49

A przy moich niewielkich przebiegach jest może sens kupować diesla? Benzyna będzie lepsza jeśli jeżdżę mało?
hehe
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mercedes C 63 AMG - nowe ekskluzywne wersje "Edition 507"
    Do rodziny modeli C 63 AMG dołączają ekskluzywne wersje "Edition 507" z jeszcze potężniejszym, 6,2-litrowym silnikiem AMG V8. Dodatkowe 37 kW (50 KM) winduje jego moc do 373 kW (507 KM) przy maksymalnym momencie obrotowym ...

15 Sie 2013, 07:30

Diesla odpuść przy takich przebiegach. A rozważałeś np Megane II?Silnik 1.6 całkiem sprawnie napędza ten samochodzik.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

16 Sie 2013, 19:12

A co myślicie o Citroenie C5 II? Poza drogim serwisem zawieszenia hydropneumatycznego ma jakieś wady?
hehe
Początkujący