Moje Kangoo 1.6 16V nie odpala...

20 Lut 2017, 19:25

Witam.Na początku chciałbym zaznaczyć ze mam niewielkie doświadczenie jeśli chodzi o pisanie postów na forach wiec proszę o wyrozumiałość.
Jestem posiadaczem Renault Kangoo 4x4 benzyna + gaz , 1.6 , 16 V, rocznik 2004. Samochód kupiłem jako używany w 2010r. Od momentu zakupu, co kilka miesięcy pojawia się problem, że nie chce on odpalić .. nie wiadomo z jakiego powodu, po kilku dniach problem mija ni z tąd ni z owąd. Auto było już u kilku mechaników, a także w stacji obsługi Renault i nikt nie jest w stanie pomóc mi z tym problemem. Jeden z mechaników wymienił jakiś przekaźnik od rozruchu ale to nic nie dało, inny doradził wymianę pompki paliwowej, jeszcze inny ( ze stacji Renault) powiedział że od komputera w samochodzie odchodzi ok. 100 przewodów i że nie jest w stanie znaleźc usterki ...
Nieraz pomaga to, że wyciągnę kluczyk ze stacyjki i włożę go odwrotnie, i tak się zastanawiam , ze może problem jest ze stacyjka? Być może ktoś miał podobny problem i wie jak to naprawić, albo może ma jakiś pomysł, co ewentualnie może być przyczyna tego ze samochód nie odpala. Bardzo proszę o jaka kolwiek pomoc, samochod jest jeszcze w naprawde dobrym stanie i nie chcialbym sie z nim rozstawac.
stan73
Obserwowany

Auto: Renault Kangoo

20 Lut 2017, 19:45

Czy przy każdym przekręceniu kluczyka słyszysz że pracuje pompka paliwowa?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lut 2017, 19:55

Po sugesti jednego z mechanikow zostala wymieniona pomka, i przy kazdym odpaleniu slychac ze pracuje i dopompowuje powietrze
stan73
Obserwowany

Auto: Renault Kangoo

22 Lut 2017, 16:58

stan73 napisał(a):Nieraz pomaga to, że wyciągnę kluczyk ze stacyjki i włożę go odwrotnie, i tak się zastanawiam , ze może problem jest ze stacyjka?
To raczej nie powinno mieć znaczenia którą stroną wkładasz kluczyk, ale możesz sobie zrobić markerem kropkę i będziesz wiedział którą stroną wkładasz i czy zawsze wtedy zapala :)

Może to bardziej zależy od warunków pogodowych, mokro nie chce palić jak sucho jest wszystko ok. Myślałeś nad tym?

stan73 napisał(a):co kilka miesięcy pojawia się problem, że nie chce on odpalić .. nie wiadomo z jakiego powodu, po kilku dniach problem mija ni z tąd ni z owąd
Jak nie chce odpalić to kręcisz i nic się nie dzieje czy próbuje załapać ale nie zapala? Jak to dokładnie wygląda?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...
    Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...