Moje nowe auto

11 Maj 2010, 19:39

Witam jestem nowym forumowiczem tego portalu i chciałbym opisac i usłyszac od was wasze opinie co do mojego auta... kupiłem peugota 206 2000r. przebieg 104tys kil, co do wyposparzenia to 4 poduszki powietrzne klima manualna siedzenia ustawiane we wszystkich kierunkach, ABS, mam pytanie do was czy w tych autach montowane było ESP bo kontrolka niby jest od tego ale nie ma mozliwosci wyłaczenia bo nie ma zadnego pstryczka i nie wiem jak to jest z tym... auto sprowadziłęm z francji za 6500zł, mysle ze opłacalna była ta tranzakcja
kicek_konrad
Nowicjusz

Miejscowość: kalisz

11 Maj 2010, 20:01

Może kilka fotek? Rodzaj i pojemność silnika? Jakaś książka serwisowa może jest?
Sprawdzony przed zakupem gdzieś po numerze VIN? Przebieg nieco mały jak na 10 - cio letni samochód. Chyba że ktoś naprawdę mało jeździł to ok.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Maj 2010, 10:15

Peugeot 206?
-OMG! tylko nie peugeot :sad:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

12 Maj 2010, 12:01

Mało jeżdzil, ale pewnie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugie trasy o których w sprzedaży nie wspomniał ;) przez co licznik pewnie jest dzielony przez 2. :) Bo ze sredniej jesli dobrze licze wyszło 10 tys. na rok, co przy normalnym uzytkowaniu auta wychodzi, że taki przebieg powinno sie robić w poł roku (lub nawet mniej).

Ogólnie post troszke nie na ten dział.....
Junior99
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

12 Maj 2010, 12:30

Mój znajomy pracował w autoryzowanym serwisie Peugeota i codziennie była jakaś 206 do naprawy, codziennie jakieś awantury. Nigdy w życiu bym nie kupił, ale może Twój egzemplarz będzie wyjątkiem. Tego oczywiście życzę ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

12 Maj 2010, 20:00

pawelMX6 napisał(a):Mój znajomy pracował w autoryzowanym serwisie Peugeota i codziennie była jakaś 206 do naprawy

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To faktycznie dziwne, że w ASO Peugeota naprawiali Peugeota 206 :lol: Ty pewnie myślałeś, że tak jak w tej reklamie, Peugeotów nie naprawiają tylko zostawiają kartkę "Jesteśmy w salonie Peugeota"... .

Ewentualnie w ASO Peugeota mogą naprawiać np. maluchy, trabanty, polonezy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...

13 Maj 2010, 07:40

Dishman, nie udało się Tobie błysnąć, niestety :wink: Specjalnie dla Ciebie napiszę to inaczej, może teraz uda się zrozumieć - zdecydowanie najwięcej procentowo samochodów, które przyjeżdżało do ASO, to Pugi 206. Codziennie stał jakiś 206, a 406 dla przykładu pojawiał się raz na dwa tygodnie. Teraz robaczek dobiegnie z informacją?
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Maj 2010, 08:53

Może dlatego, że sprzedali ich dużo więcej niż 406? choć w sumie to nowszy model starymi samochodami jak 406 rzadko ludzie przyjeżdzają do ASO ot i wyjaśnienie tej sytuacji :razz:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2010, 10:27

Na dodatek 206 jest samochodem flotowym, więc to normalne że jest często gościem w ASO.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

13 Maj 2010, 10:42

Zdecydowanie najwięcej procentowo. Kumpel pracował w ASO 3 lata i serwis robił szczegółowe statystki, z których jasno wynikało, że najczęściej psującym się autem, które pojawiało się u nich, był/jest Pug 206. Co ciekawe, 607 był na bardzo podobnym poziomie usterkowości. Po tym, czego się nasłuchałem przez ten czas, nigdy nie kupiłbym 206, ale napiszę raz jeszcze - Tobie życzę zupełnie innych doświadczeń i trzymam kciuki za bezawaryjną jazdę ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Maj 2010, 10:51

Miałem kiedyś takiego Peugeota, przez 2 lata jedyną awarią był czujnik wrzucenia wstecznego biegu (koszt 15zł + wymiana w FeuVert). Ogólnie autko fajnie się prowadzi, ma kilka przemyślanych rozwiązań np. wycieraczki zwalniające po zatrzymaniu się, lampka zapalająca się po wyjęciu kluczyka tak byś mógł spakować rzeczy itp. Niby to szczególiki, niby większość nowych samochodów je ma, ale takie właśnie drobnostki sprawiają że człowiekowi fajnie się jeździ:)

Mi trochę przeszkadzał zamulasty silnik (1.1 60KM) - ty masz 1.4 więc do miasta na pewno starczy, a w trasie od biedy też pójdzie. No i wyciszenie przy większych prędkościach mogłoby być lepsze, ale w sumie jak na klasę B to było w normie. Masz klimę więc wyposażenie też jest ok ;)

Z moich znajomych koleżanka ma 206 - i też nie narzeka na awarie. Na forum 206-ki (które ci polecam - 206club.net) też nikt nie narzekał, trapiły ich głównie drobne problemy, innych wcale. Uważaj na tylną belkę - musisz ją w porę zregenerować, inaczej mogą być znacznie większe koszty.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Maj 2010, 18:05

pawelMX6 206 to Peugeot'owa ciężarówka, stąd najczęściej ze wszystkich modeli jest naprawiana :!: :!:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)