18 Paź 2012, 22:18
Powiem tak - Eurotax wycenia 11-letniego Focusa 1.6 z przebiegiem 180 tys. na 8700PLN. Biorąc pod uwagę, że Eurotax zaniża ceny pojazdów to liczmy, że taki Focus jest warty może ze 2 tysiące więcej.
Powiedzmy sobie szczerze, że jeżeli ktoś szuka jakiegoś cudeńka z małym przebiegiem, bezwypadkowego i w idealnym stanie technicznym to na pewno cena będzie zawyżona, ale nie zmienia to faktu, że zwykły Focus 11-letni nie jest najnormalniej w świecie wart 14 czy 15 tysięcy.
Żeby była jasność - Focusy, które wybrałem nie są jak twierdzisz warte 40% średniej, bo zawsze staram się wybierać cenę środkową. O "cudownych okazjach" moglibyśmy pogadać jakbym Ci tutaj wrzucił auto 7000PLN. Znalazłem jakieś auta za 15 tysięcy, ale nie zmienia to fakt, że najwięcej Focusów z tego okresu mieści się w przedziale 11-12 tysięcy. Coś tam orientuję się w tym, co jest na allegro i nie twierdzę, że są tam cuda, ale też nie przesadzajmy, że na allegro nie ma aut godnych uwagi.
P.S. Zasugeruj mi wobec tego gdzie najlepiej szukać auta, żebym miał to na uwadze gdy będę szukał następnego auta dla siebie.