Moje pierwsze autko

18 Paź 2012, 21:58

macie jakieś opinie nt. alfy 147?
Morgan
Nowicjusz

18 Paź 2012, 22:18

Powiem tak - Eurotax wycenia 11-letniego Focusa 1.6 z przebiegiem 180 tys. na 8700PLN. Biorąc pod uwagę, że Eurotax zaniża ceny pojazdów to liczmy, że taki Focus jest warty może ze 2 tysiące więcej.

Powiedzmy sobie szczerze, że jeżeli ktoś szuka jakiegoś cudeńka z małym przebiegiem, bezwypadkowego i w idealnym stanie technicznym to na pewno cena będzie zawyżona, ale nie zmienia to faktu, że zwykły Focus 11-letni nie jest najnormalniej w świecie wart 14 czy 15 tysięcy.

Żeby była jasność - Focusy, które wybrałem nie są jak twierdzisz warte 40% średniej, bo zawsze staram się wybierać cenę środkową. O "cudownych okazjach" moglibyśmy pogadać jakbym Ci tutaj wrzucił auto 7000PLN. Znalazłem jakieś auta za 15 tysięcy, ale nie zmienia to fakt, że najwięcej Focusów z tego okresu mieści się w przedziale 11-12 tysięcy. Coś tam orientuję się w tym, co jest na allegro i nie twierdzę, że są tam cuda, ale też nie przesadzajmy, że na allegro nie ma aut godnych uwagi.

P.S. Zasugeruj mi wobec tego gdzie najlepiej szukać auta, żebym miał to na uwadze gdy będę szukał następnego auta dla siebie.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

18 Paź 2012, 22:31

Gdzie ty widzisz abym napisał, że masz nie szukać samochodów na allegro? ...że niby tam sa gorsze? Nie. Po prostu wziąłeś moją odpowiedz zbyt osobiście a to tylko forum :wink:
Na allegro nie należy sugerować się cenami samochodów w stosunku do ich wyglądu na zdjęciach. Jeśli uważasz, że kupisz dobrego Focusa po lifcie za 10tyś to jest to Twoja opinia. Ja uważam natomiast, że jesli autor ma na wszystko 10tyś czyli samochód+ew. gaz który akurat Fordy znoszą źle, do tego wymiany na start, to kwota o której mówimy jest niewymierna do tego co oferujesz(w mojej opinii). Nikt nie mówi, że za dyche będzie szrot. Ale też nie będzie to auto pod przysłowiowy kluczyk. Takie jest np. moje i po potwierdzeniu badaniem technicznym na dzień dzisiejszy mam kupca za 14400zł. Z tym, że czekam na drugi samochód :)
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010