Moje pierwsze autko

15 Paź 2012, 17:50

Czesc:)
Chciałam kupić auto tak do 10tys. zł. Myślałam by była to skoda fabia. Mam określone parametry. Wiem że cięzko jest kupić coś dobrego,a auto chce przerobić na gaz sekwencyjny(musze się zmieścić w 10tys. zł). Chodzi mi dokładnie rok minimum 2000, pojemność silnika max 1,8(najlepiej 1,2-1,4), hatchbak. Przejechane km max 150tys. kolor srebrny bądź czerwiń, 5 drzwiowy i oczywiście z wielkopolski. Myślałam nad tymi autami [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł]
Nie znam się na autach za bardzo, nie wiem czy akurat te były "bite". Może doradzicie coś innego z tymi parametrami i co sądzicie o tych?
malina6262
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

15 Paź 2012, 18:41

Ale masz wymagania :shock: wogóle powodzenia w szukaniu przyzwoitej Fabii za 7-8tys.zł bo tyle Ci zostanie na auto,czasami może być ciężko kupić coś za 10tys.zł..

Moje propozycje,już konkretne linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Paź 2012, 19:19

a dziękuje jak nic nie znajde to kupie seicento :oops:
a co do propozycji:
punto, hyundai - odpada kompletnie nie podoba mi sie wizualnie
renault - nigdy w życiu wizualnie też odpada
peugeot 206 idelanie trafiony w mój gust, nawet bym się na niego skusiła:) tylko że przebieg kompletnie nie pasuje na pewno cofnięty :no:
malina6262
Nowicjusz

15 Paź 2012, 19:58

Haha szukasz auta z przebiegiem do 150tys.km,większośc aut ten przebieg ma już dawno za sobą a dla Ciebie 50tys.km jest cofnięte?Moim zdaniem przebieg może być oryginalny,gdyż kierownica nie jest wytarta.
TFSI
Stały forumowicz

15 Paź 2012, 20:20

A co to za problem kierownicę wymienić. Trzeba auto całe przejrzeć, obejrzeć dokładnie wnętrze, zobaczyć jak zużyty jest silnik itd.

Skoro wierzysz w to, że kupisz za 7 czy 8 tysięcy, co najmniej 10-letnie auto z oryginalnym przebiegiem mniejszym niż 150 tys. to powodzenia. Zapewne najlepiej jakby do tych 150 tys. km doszła jeszcze bezwypadkowa przeszłość.

Ludzie, zrozumcie, że obecnie pewnie ze 3/4 rynku to auta sprowadzone i tam nikt nie kupuje auta, żeby ono stało i pilnowało miejsca w garażu czy na parkingu. Niemiec kupuje auto po to, żeby nim jeździć, a tych przysłowiowych dziadków, emerytów jeżdżących, co niedziele do kościoła nie ma po 10 na każdej ulicy. Kupujesz auto z Niemiec - licz się z tym, że przy 10-latach będzie ono miało koło 250-300 tys. Ja nie twierdzę przy tym, że nie ma aut ze średnią na poziomie 15 tys. rocznie, ale takich aut jest po pierwsze bardzo mało, a po drugie takie auto często może mieć zaporową cenę.

Chcesz auto z zagranicy w dobrych pieniądzach to rozwiązania są trzy:

a) albo będzie ono miało przeszłość powypadkową/pokolizyjną
b) albo będzie niesamowicie wyjeżdżone
c) albo w najgorszym wypadku i jedno i drugie.

I zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Po co Ci wstawiać gaz do auta z małym silnikiem? Po pierwsze sam koszt instalacji to pewnie ze 2,5 tysiąca. Po drugie na krótkich dystansach często gaz jest nieopłacalny, bo auto spali i tak i tak benzynę potrzebną do rozruchu i rozgrzania silnika, choć z drugiej strony nie wiem na jakich trasach będziesz użytkować auto. Po trzecie auto spali więcej gazu niż benzyny, więc czasem oszczędności widniejące na cennikach przy stacji paliw są tylko pozorne.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra

15 Paź 2012, 20:31

Tylko po co wymieniać kierownice w 12letnim aucie za 6000zł?Moim zdaniem bez sensu.
Ogólnie moim zdaniem z takimi wymaganiami będzie bardzo ciężko kupić jakieś auto no chyba że jak napisałaś będzie to Seicento.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota C-HR R-Tuned - 600-konny crossover
    Toyota zaprezentowała na targach SEMA 2017 wyścigowego crossovera Toyota C-HR R-Tuned oraz całą kolekcję modyfikowanych Camry, w tym samochody NASCAR. Toyota C-HR o mocy 600 KM jest najszybszym crossoverem na świecie. Na ...

15 Paź 2012, 21:03

Używana kierownica do 206 w dobrym stanie to niecałe 100zł.
A wartość rośnie no i ludzie patrzą bardziej przychylnym okiem.
Los Dawidos dobrze opisał co i jak.
Ja bym się przyjrzał temu Peugeotowi, ma stare tablice wiec długo nim jeździł jeden właściciel a to zawsze plus.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2012, 22:18

Barol napisał(a):Tylko po co wymieniać kierownice w 12letnim aucie za 6000zł?Moim zdaniem bez sensu.

Po to, że koszt nowej kierownicy, nakładek na pedały czy nawet fotela jest relatywnie niski w stosunku do tego co można zarobić. Uwierz na słowo, nie takie "cuda" już widziałem.

Nie twierdzę przy tym, że Peugeot z ogłoszenia jest dobry, bądź zły, bo ogłoszenie i zdjęcia nie oddadzą Ci tego, co zobaczysz na żywo. Auto trzeba jechać, zobaczyć itd. Elementem przemawiającym na korzyść tego konkretnego modelu może być fakt, że zapewne jeździ już ono dłuższy czas po Polsce, co widać po "starych" rejestracjach (jest flaga Polski, zamiast gwiazdek), których nie wydają już co najmniej 6 lat. Bardzo słusznie zwrócił na to uwagę Jasiek. Możliwości jest wiele.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra

16 Paź 2012, 08:15

To teraz ja sie nie zgodze :mrgreen: ja w maluchu też mam rejestracje z flagą polski a auto mam od listopada 2010r kiedy to już były wydawane unijne tablice.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Paź 2012, 09:16

Bo mieszkasz w tym samym powiecie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2012, 09:32

No własnie wiec skad stwierdzenie ze ta 206 dlugo jezdzil 1wlasciciel?Bo moze byc taki przypadek ze auto w jednym miescie mialo juz z 3wlascicieli ale dobra zostawmy to.

A do tematu to moze takie Clio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

16 Paź 2012, 09:54

Znajoma kupiła ostatnio corse C 1.3 cdti za niecałe 10 tyś zł. Powiem że nawet spodobał mi się ten samochodzik, nie wiem czy bity był, cofany czy nie ale miał coś ok 150 tyś km i daje rade... nawet klimę miał ;)
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Paź 2012, 18:14

W takim razie już nie wiem co kupić. Potrzebuje auto do pracy dziennie około 40km i w weekendy na uczelnie.
malina6262
Nowicjusz

16 Paź 2012, 22:40

A może Matiz?U mnie na dzielnicy był ostatnio ładny czerwony do sprzedania,2001rok za 4500zł,na wyposażeniu wspomaganie,poduszka,el.szyby,c.zamek,przebieg 97tys.km.
Barol
Awatar użytkownika

17 Paź 2012, 07:37

I przynajmniej będzie ekonomiczny,po mieście 7-8l lpg,opłaty też małe.
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz