Moment obr. a Moc - Szybka zmiana biegów

14 Lip 2014, 15:21

Witam serdecznie mam pewien kłopot i przejdę od razu do meritum sprawy...

Danę mojego silnika według producenta:
- Moc ( 110KW / 150KM ) przy prędkości obrotowej 6000 (obr/min)
- Moment ( N-m ) 196 przy prędkości obrotowej 4800 (obr/min)

Dajmy na to że chce przetestować osiągi auta na 1/4 mili albo 1/2 i pytanie brzmi przy jakiej najlepszej prędkości obrotowej powinienem zmieniać biegi abym miał najlepszy czas (teoretycznie), to jest te 4800 czy 6000(obr/min) ?

Dużo czytałem na ten temat i wszystko mi się pomyliło, ale wydaję mi się że to jest 4800(obr/min) choć ręki sobie nie dam uciąć...

Pytanie drugie, czy Moc przy prędkości obrotowej jest mi do czegoś potrzebna ?
Czy jest może tak że na biegach 1/2/3 trzeba zmieniać przy 4800 (obr/min) a bieg 4 i 5 przy 6000 (obr/min) , Chodzi mi tu głównie o szybką zmianę biegów.

Ps. Przepraszam za taki głupi lub banalny temat a nie mogę do tego dojść. Jeżeli w złym dziale proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego tematu :)
pozdrawiam
kamilo3773
Początkujący

Miejscowość: Kłodawa
Prawo jazdy: 05 05 2011
Auto: VW Polo 86c2f =D

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
    Alfa Romeo Giulia GTA 1965 rok
    Pośród Alf Romeo z lat 60., które najbardziej zapadły w pamięć jej miłośników, pierwszoplanową rolę zajmuje Giulia Sprint GTA, niezaprzeczalna gwiazda wyścigów. Jej kształt jest prawie taki, jak ...