Moment obr przyśpieszanie wybór auta 45tys

18 Wrz 2008, 19:39

Witam jestem na etapie wyboru samochodu, kwote jaką moge przeznaczyć to max 45tys. dużo... wiec duzy wybor i tu pojawia sie problem... jaki...
Interesowalby mnie jakis hatchback 4-5 letni, z dobrym silnikiem (malo awaryjny), z dobrym tzn z dobrym momentem obr. i w jak najwiekszym zakresie obrotow, i tu raczej pada wybor na jakiegos diesla, chociaz bede jezdzil prawie wylacznie w miescie na trase wyjade moze 2-3 razy w roku, to jednak to o co mi chodzi czyli szybkie przyspieszanie osiagne tylko jezdzac dieslem, tak przynajmniej mi sie wydaje.
Wiem ze najlepiej jak autko "ciagło" by juz od 1500obr. i tu pole popisu dla Was :) jakie autko polecacie w tych kategoriach:
- 4-5 letnie
- 45.000 pln
- silnik diesla
- szybki :)
msk82
Nowicjusz

18 Wrz 2008, 23:22

Troszeczkę się mylisz. Generalnie na szybkie samochody i robienie niewielkich przebiegów wybiera się benzynę. Owszem diesel ciągnie z niskich obrotów, ale kończy swój sprint na 4-4,5 tys. obrotów, czyli mniej więcej wtedy gdy benzyna jedzie w najlepsze.

Benzyna ma niższy moment obrotowy, ale inna jest specyfika jazdy benzyniakiem. Też daje radę, ale trzeba go kręcić na wysokich obrotach (w okolicach 4 tys. i powyżej).

Z w miarę młodych aut mozna polecać w tym przedziale np. Audi A3 lub A4, Mazdę 6, Ople Astra III, Vectra.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 00:20

Octavia TDI 110km, w razie co robisz chiptuning i masz 140, a samochód fajny i spełnia kryteria.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Wrz 2008, 10:46

Skoda Superb 2.5TDI bardzo przestronne i wygodne autko
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

19 Wrz 2008, 17:25

moze nie precyzyjnie sie wyrazilem, chodzi mi o to zeby samochod szybko przyspieszal i szybko osiagal te 80-100km/h nie chodzi mi o predkosc max. bo tak jak mowilem jezdze glownie po miescie wiec po co mi zapychac 140 przez miasto :P piratem nie jestem :) pozatym interesowalby mnie jakis mniejszy samochod, nie mam rodziny wiec taka limuzyna typu skoda superB czy tez passat nie jest mi potrzebny, czekam na dalsze wasze typy...
msk82
Nowicjusz

20 Wrz 2008, 00:43

To wybierz TDI octavia/golf jakiś seat może.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

20 Wrz 2008, 15:08

no wiec tak poszukalem, poogladalem, porownalem i w tych kategoriach pozostaja mi chyba do wyboru tylko 2 autka : Audi 3 i Mazda 3. Audi troche drozsze bo roczniki 2004r kolo 45tys a mazda 2005 mozna miec juz za 42tys, troche wsumie dziwne ze te mazdy sa takie "tanie" a przeciesz ciesza sie mala awaryjnoscia bo to wkoncu japonczyk...co o tym sadzicie
msk82
Nowicjusz