Mondeo 2,0 tdci 115 km

01 Lis 2011, 20:36

Witam,
Potrzebuję kilka informacji na temat silnika 2,0 tdci 115 km rok 2002. Chodzi mi o to czy jest na pompie czy wtryskiwaczach, czy jest tam koło dwumasowe, czy dużo różni się budową od tych silników z nowych aut, jaki olej do niego i wszystkie charakterystyczne cechy budowy tego modelu-konkretnego 2,0 tdci 115 km.
Z góry dziękuje
p.s Post jest trochę chaotycznie napisany ale myślę, że specjaliści wiedzą o co mi chodzi.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

03 Lis 2011, 06:15

TurboDieselCommonrailInjection,tak mniejwięcej;-),tzn,brak konwencjonalnej pompy wtryskowej,więcej na np.google się dowiesz.Śilniki nowej generacji z zaletami i wadami jak każdy inny nowoczesny diesel.Posiada koło dwumasowe.Jeżeli decydujesz się na ten rocznik to polecam silnik benzynowy,najlepiej 2,0L i instalacje LPG z Flashlube.Zdecydowanie tańszy w utrzymaniu.W 2004 roku nastąpiły zmiany w tych silnikach i są mniej awaryjne.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

03 Lis 2011, 22:15

Pytam się tutaj bo w internecie nic nie mogę znaleźć, nie wiem może źle szukam. Użytkuję ten samochód,(chociaż nie jest mój)dlatego chciałem się coś o nim dowiedzieć.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

06 Lis 2011, 23:15

Też obstawiał bym benzynę z tych roczników.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Top 10 najpopularniejszych hybryd plug-in
    Najwięcej samochodów z napędem PHEV w pierwszej połowie tego roku zarejestrowała marka BMW. Dokładnie 300 samochodów stanowi 23% wszystkich PHEV zarejestrowanych w tym okresie. Na drugim miejscu znalazła się ...