Mondeo 2.0 tddi ubytek oleju i płynu z prawej strony silnika

01 Kwi 2010, 10:56

Witam serdecznie. Chciał bym się was poradzić. Posiadam MK III 2.0 TDDI 115 km.

Usterka:

Podczas dalekiej trasy do Polski (małopolska) w Berlinie zauważyłem wzrost temp. silnika, oraz brak ogrzewania w aucie. Otwarłem maske nie ma płynu, oraz wycieki (nie mogłem zlokalizować wycieku). Dolałem więc wode i pojechałem dalej. Po 200km zimno w aucie. Otwieram maske, znowu brak wody i tak dolałem kilka razy i dojechałem do domu. Auto stało chwile na parkingu około 2 miesięcy. Powrócilem do niego by go odpalić a tu niespodzianka: kontrolka oleju sie świeci. Otwieram maske, sciągam pokrycie plastikowe silnika i widzę, że (z prawej strony silnika chyba pompa wodno-wspomagajaca) ma ona dziurkę na górzy wielkości 3 szpilek i wyrzuca olej silnikowy. Zgasiłem natychmiast.

Teraz zastanawia mnie jedno.... jaki mniej więcej będzie koszt naprawy, oraz czy to tylko pompa, czy też mechaik bedzie musiał ingerować w głowice oraz uszczelkę.

Proszę was o pomoc

Sebastian.
nadruks1988
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska
  • 03 Kwi 2010, 18:16

Witam bardzo serdecznie wszystkich posiadam forda mondeo II 1,6 16V mam pytanie czy ktoś z Was miał problem z kontrolką poduszek świeci 4x potem gaśnie i znowu 4x i tak w koło, jest to bardzo denerwujące. Próbowałem już rozpinać wtyczki pod siedzeniem (te żółte) ale to nic nie daje, czyściłem styki środkiem do konserwacji urządzeń elektrycznych i nic. Czy jak rozepnę akumulator to się to wszystko zresetuje? I oczywiście tutaj pojawia się problem ponieważ nie mam kodu do radyjka 4000 Trafic ,M125118, Pn 96FP-18K876-GC jeżeli Ktoś z Was ma jakieś podpowiedzi do moich problemów to będę bardzo wdzięczny.
    Wesołych Świąt
    pilot2661
    Nowicjusz

Miejscowość: Bochnia
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
      Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...