Mondeo 98 - chłodzenie silnika

31 Lip 2008, 14:06

witam serdecznie! to mój pierszy post i od razu mam prośbe o radę:
od pewengo czasu temperaura silnika jest bardzo wysoka /wskaznik dochodzi do granicy poziomu "normal"/, a wentylatory na chłodnicy chodzą cały czas.
zastanawiam się, czy czasami nie uległa uszkodzeniu pompa wodna / jest napędzana paskiem rozrządu/ czy może być to jakaś inna ustera, ale jakoś nie mam pomysłu na inną wersję

czy możecie mi potwierdzić lub zaprzeczyć diagnozę? z góry dziekuję
sceptyk
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
  • 31 Lip 2008, 14:58

Przyznam się,że nie pamiętam,w którym miejscu jest czujnik temperatury w tym silniku,ale jeżeli się nie mylę,to jest wkręcony w kadłub silnika,to trzeba go sprawdzić,bo to ten czujnik wysyła sygnał do komputera o temperaturze i jak ona przekroczy 102 stopnie,to włacza jeden wentylator,a jak ciecz chłodząca osiągnie temp 108,to włacza drugi wentylator.I być może to on jest uszkodzony.W okolicach termostatu jest jeszcze jeden czujnik temp.,ale on jest ze wskaźnika(czyli są dwa - nie pomysl się).Jak wypniesz ten przy termostacie,to nie będziesz miał wskazań na wskaźniku.A jak wypniesz ten drugi od komputera,to wyświetli ci się błąd.Sprawdz też termostat,czy otwiera się do końca.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Sie 2008, 06:46

dziękuję za podpowiedź, czyli istnieje możliwość, że to po prostu termostat nie otwiera się do końca?? jak tez tak stawiałem, ale podobno termostat albo się otwiera, albo nie, więc już sam teraz nie wiem :shock:
    sceptyk
    Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

01 Sie 2008, 10:57

Termostat może zaciać się nawet w połowie.Wszystko zależy od tego,w którym miejscu masz czujnik temp. który włącza wentylator.Jak jest za termostatem,to raczej nie on.A jeżeli jest przed termostatem,to może być on przyczyną.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
      Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...