Mondeo Diesel czy Benzyna które ogłoszenie wybrać??

31 Maj 2011, 21:25

Witam, strasznie napaliłam sie na Forda Mondeo.Chcę takie autko i koniec:) Pytanie tylko czy Diesel czy benzyna? P.S. nie jeździłan nigdy dieslem i mam małe obawy o jazdę i eksploatację.Może doradzi mi ktoś bo znalazłam 2 ogłoszenia i nie wiem na co się zdecydować.

Oto Diesel [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A to benzynka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewelina
Nowicjusz

31 Maj 2011, 21:39

Pierwszy możesz sobie darować na starcie: Nie dość, że komis to jeszcze diesel za 12 tyś z przebiegiem standardowo 230 tyś.

Drugi wygląda ciekawiej, choć za 10 tyś również bym się do niego nie zbliżał - no ale cóż, jak chcesz, jak to mówią "bogatemu nie zabronisz" :lol: Rzecz jasna żartuję.
Jedź z kimś kto zna się na rzeczy i je oglądnij, ciekawy jestem jaką wyda opinię.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Maj 2011, 21:46

Ale to tylko to ogłoszenie czy ogólnie darować sobie diesla
ewelina
Nowicjusz

31 Maj 2011, 21:55

To ogłoszenie. Jeśli jeździsz mniej niż przynajmniej 18-20 tyś na rok to naprawdę lepszym wyborem okaże się 1.8 + LPG np. LandiRenzo (2300 zł sekwencja), wówczas spalanie mieszane wychodzi Ci 10l LPG/100km czyli ok 24 zł za 100 km. W diesla za te pieniądze (zwłaszcza tego z komisu) gwarantuję wręcz że musiałabyś jeszcze trochę kasy włożyć.
Ogólnie 2.0 TDDI jest godny polecenia, rozrząd na łańcuszku, dobra dynamika, a przy tym dalej pompa i zwykłe wtryski, minus - dwumasa (1000zł) raz na +-200 tyś. km. Ogólnie diesel nie wypada tak tragicznie, ale jakość paliwa musi być minimum dobra, musisz kupić takiego aby po kilkuset przejechanych km. nie zdechło w nim turbo.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Cze 2011, 22:56

Witam!
Koleżanko, teraz mondea mają takie ceny, że nie wiadomo tak na prawdę co się kupuje. Teraz handlarze zakładają nawet chińskie jednomasy i przebijają liczniki, więc człowiek nawet nie wie co kupuje..
Znajomy 2 lata temu kupił mondeo z niemiec 2.0TDCI, już wymienił wszystko od wtrysków, przez pompę, aż po dwumas.. Na liczniku było 130tysięcy jak nim ostatnio jechałem, ale ani nie brzmiało ciekawe ani nie pokazywało mocy.. (Pamiętajmy, że te fordowskie diesle brzmią brzydko..)
Ja jeżdżę 3 lata starszym mondeem z tym samym silnikiem (tylko ja mam 5 biegów). Każdy remont udokumentowany, odkupiony z firmy (jeździła nim właścicielka). Mam 230tysięcy przebiegu (przy 190tys. nowy dwumas motorcrafta). Wprawdzie podejrzewam nieudokumentowany remap, bo np BMW 320D czy Passat 2.0TDI jeszcze mi nie dały rady, ale jeśli samochód jest zadbany i na markowych częściach robione remonty to warty polecenia.

Przyzwyczajenie do tych nowych diesli to pareset kilometrów i jest twój z ładnym spalaniem. Jednak uprzedzam, że to auto ma na prawdę kopa. ;) Należę do tych co lubują się w dieslach, więc benzyniaka nie polecę chyba że 2.0 V6 225KM.
ForestSB
Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów