Mondeo - dziwne odgłosy

20 Lut 2010, 00:36

Witam. Mam pewien problem...albowiem jechałem sobie dzisiaj moim mondeo i nagle zacząłem słyszeć dziwne odgłosy, jakby coś o coś ocierało...nigdy wcześniej się tak nie działo...wraz ze wzrostem prędkości ten odgłos jest coraz szybszy. Mam już troszkę wysłużone sprzęgło i z początku myślałem że to jest tego wina ale przecież gdyby było to sprzęgło, odgłos ten występowałby cały czas, a na wciśniętym pedale sprzęgła nie występuje wcale...Następnie poczytałem na forum i dowiedziałem się że może to być wina uszkodzonej felgi lub opony, no w końcu te nasze polskie drogi to masakra, jeszcze jak zima się kończy to już katorga...no ale przecież jeśli była by to wina felgi lub opony odgłos występował by od początku jazdy, a wczoraj po powrocie do domu, odstawiłem auto na chwilę, potem wróciłem przejechać się i odgłosu nie było, z początku...po jakiś 10 min znów coś zaczęło szurać...Czy ktoś może mi pomóc? Ostatnio byłem u mechanika i niczego w zawieszeniu nie zauważył...a wina silnika to nie jest ponieważ gdy dodaję gazu bez wrzuconego biegu, silnik pracuje ładnie i równo. Proszę o pomoc, z góry dziękuje.
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 20 Lut 2010, 00:53

jeśli nie zawieszenie ani silnik to co ? :) wnętrze ?
    hehe
    Albo mechanik nie dokładny albo jakieś siły nadprzyrodzone.
    Może coś z hamulcami? klocki? tarcze? szczęki ? nie wiem nie widziałem tego i nie słyszałem. Trudno jest cokolwiek powiedzieć jak nie wiadomo jaki to dźwięk i skąd dobiega. może bynajmniej wiesz z której strony, i mniej więcej z którego miejsca on dobiega?
    Ra3l
    Nowicjusz

Miejscowość: Konin

20 Lut 2010, 09:56

Zontas napisał(a):Mam już troszkę wysłużone sprzęgło i z początku myślałem że to jest tego wina ale przecież gdyby było to sprzęgło, odgłos ten występowałby cały czas, a na wciśniętym pedale sprzęgła nie występuje wcale...

Łozysko oporowe ci się już odzywa - właśnie jak wcisniesz pedał sprzęgła to będzie cisza a jak zaczniesz puszczać sprzęgło to łożysko dostaje luzu i przez to szumi, trze, lub nawet piszczy.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna

20 Lut 2010, 11:34

No to łożysko to najprawdopodobniejsza przyczyna ale czyż nie odzywałoby się od początku? W sensie odkąd ruszę z miejsca autem...bo jak już mówiłem, wczoraj jechałem i te odgłosy zaczęły dobiegać, ale pojechałem do domu i zostawiłem auto na jakieś 30 minut i jak wróciłem się przejechać i sprawdzić, to przez pierwsze 10 min odgłosów nie było...odgłos dochodzi definitywnie z przodu ale z której strony to nie powiem. Więc jeśli jest to wina łożyska to ile jeszcze mogę na tym pojeździć? O ile w ogóle mogę, bo nie mam narazie kasy ani czasu na naprawę a pilnie potrzebuję samochodu na poniedziałek ;/
    Zontas
    Początkujący

20 Lut 2010, 12:41

Może sie odzywać po 10min bo zalezy jak się ułozy - troche możesz na takim łożysku pojeździć ale prędzej czy później się rozleci i będzie Zonk.
    Moze też być coś ze skrzynią biegów i słychać ją dopiero jak olej się zrobi rzadszy - sprawdź też jego poziom.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna

20 Lut 2010, 12:54

No olej w silniku i w skrzyni był wymieniany, całkowicie na nowy, w poniedziałek...
    Zontas
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
      W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...