Mondeo mk1 tapicerka drzwi

20 Cze 2007, 19:07

Witam! Zamontowałem sobie w drzwiach głośniki 6x9 na dystansach ze sklejki, lecz powstał pewien problem. Mianowicie oryginalna tapicerka nie chce współpracować z głośnikami, dlatego mam w zamiarze przygotowanie własnych paneli, zbudowanych z paneli zakupionych na szrocie. Lecz nie wiem jak się zabrać do takiego rękodzieła, gdyż mam zamiar zmienić ich kształty tylko w okolicach głośników... Wiem jak je wykonczyć, ale nie wiem jak je zacząć :lol:
Jakieś sugestie? Jakiekolwiek, tylko konkretne, a nie w stylu "to się teraz pobawisz" lub "ale masz bagno"... Po prostu nie mam zielonego pojęcia jakiego materiału użyć do ukształtowania powierzchni tapicerki naokoło głośników. Zależy mi na tym żeby było jak najtaniej!!!
DFireCrow

• 22 Cze 2007, 17:55

Jeśli chcesz zrobić takie fajne miekkie wybrzuszenie, to polecam pianke montażową. Koszt to max 10 złotych. Sposób użycia na opakowaniu. Dostępność:

W każdym sklepie z materiałami budowlanymi :P
    lasty
    Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

22 Cze 2007, 17:58

Bym zapomniał:

nałuż 1 warstwę=>poczekaj az napęcznieje i wyschnie=>ostrym i cienkim narzedziem wyrób kształt=> materiałami ściernymi wygładz i nałóż materiał :P
    lasty
    Początkujący

22 Cze 2007, 23:41

Tak też myślałem, dzięki Lasty za podpowiedź!!! W sensie masz na myśli tą piankę, co się ją wrzuca jako uszczelnienie okien itp w domach, nie?
    DFireCrow

23 Cze 2007, 20:39

Tak dokładnie tą, nalepsza jest SOUDAL zimowa, bo szybko schnie :P .

Kto mi dał pochwałę? Przecierz wiadomą sprawią jest ze np. kubełkowe siedzenia samochodu są wykonane z poliuretanu, a ta pianka jest własnie poliuretanowa. W ogole pod obiciem tapicerk np. drzwi mamy gąbke poliuretanową więc zeby się zgrywał materiał potzrebne jest coś poliuretanowego a pianka właśnie taka jest :P
    lasty
    Początkujący

23 Cze 2007, 20:43

Znowu mi się cos pzrypomniało. A mianowcie:

Jeśli chcesz zeby wybrany przez Ciebie materiał był przymocowany na stałe i nie robiły się fałdy, to kup jecze klej poliuretanowy firmy kleiberit lub inny w małej tupce ok 250 ml i szpachelką nałuz mm warstwę i rozciągnij materiał. Następnie pozbądź się pęchezyków powietrza które mogą wyglądać nieestetycznie :P
    lasty
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badanie sprawności amortyzatorów
      Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...

24 Cze 2007, 01:18

Dzięki! Ale kurde o taki klej to będzie trochę ciężko na wyspie... Cóż, użyję co znajdę, popytam tu znajomych o jakiś dobry klej... Któryś Angol w końcu powinien wiedzieć, nie? :P Jeszcze raz dzięki! Pozdrowionka!
    DFireCrow