REKLAMA
Wymieniłem już prawie wszystko i nadal nie doszedłem o co chodzi. Jutro biorę się za silnik i zacznę od dobrej klasy oleju. Mam dziwne dźwięki - tzn. silnik rzęzi podczas jazdy. Mam pod ręką drugie Mondeo MK2 też 1.8TD i tam jest cisza. Najpierw myślałem że to coś ze sprzęgłem a że te akurat się skończyło - wymieniłem. Nowe to LUK. Później przyszła pora na łożysko z wysprzęglikiem. Dźwięki nadal zostały. Postanowiłem sprawdzić olej w skrzyni i okazało się że mam 1L. Nie wiem jak długo auto jeździło bez oleju (poprawny stan 2.6L). Wymieniłem olej na 75W90 w poprawnej ilości. Dźwięki nie zniknęły. Stwierdziłem że skrzynia do wywalenia. Wczoraj wymieniłem skrzynię i ręce mi opadły. Dźwięki które wydobywają się z okolic między silnikiem a skrzynią nie ustały. Olej Ford ori. Skrzynia sprawdzona jeszcze w dawcy. Cicha. Wysprzęglik ma może 500km.
Opiszę co słyszę:
Zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku mam wrażenie że tarcza sprzęgłowa trze. Dosłownie tak jest. Odgłosy wydobywające się z silnika są głośniejsze od samego silnika o minimum 300-400% więc mam wrażenie podczas jazdy że mam 3,4 silniki diesla pod maską jednocześnie.
Gdy jadę np. 80-90km/h na biegu (nie ważne czy czwarty czy piąty) słyszę że silnik rzęzi. Wciskam sprzęgło, wrzucam luz i cisza. Lecę na luzie - dodaję gazu do 3000rpm i trzymam lecąc na luzie. Silnik nie jest praktycznie słyszalny. Odgłosy pojawiają się dopiero na obciążeniu.
Kompresja Diesla prawidłowa. Wszędzie ponad 30 i po równo. Zero wycieków, temperatury w normie. Moc bajerańska - 1.8 benzyniaki wysiadają na starcie ze świateł - Turbo w pełni sprawne. Wszystko dopięte na ostatni guzik.
Nie wiem od czego zacząć szukanie tych dźwięków. Kolektor wydechowy, katalizatory, tłumiki itp. sprawniuteńkie. Zero przedmuchów. Wszystkie węże, doloty i pirdolniki już sprawdzone.
Łapy mi odpadły. To jest nienormalne by Diesel przy 100km/h na biegu był tak głośny!!!
Drugie Mondeo MK2 do którego mam dostęp nie ma takiej usterki choć motor i reszta w znacznie gorszym stanie.
Jutro zmienię olej bo auto mam od krótkiego czasu i nie wiem co jest w środku.