Mondeo MK2 - stuki w nowym zawieszeniu i dziwne objawy

11 Kwi 2014, 08:17

Pojechałem do ASO na szarpaki i wszystko to co znalazłem. Testy amorków, hamulców, szarpaki, rolki. Wyszło mi że mam uszkodzone gumy wahaczy na przedzie i uwalone łączniki stabilizatora. Wymieniłem na nowe. Auto w prawdzie sztywniejsze, inna jazda zupełnie ale... pozostało kolejne ale. Znosił na prawo i lewo. Pojechałem sprawdzić felgi. Klapa. Felgi proste - opony złom. Kupiłem opony. Wyważyłem i teraz już nie ucieka.
Pojechałem ponownie do ASO i wyszło że amorki zmęczone sa jedynie w 20-25% więc powinno być ok. Końcówki sztywne.
Wyczuwam maluteńki, centymetrowy luz na kierownicy.
Chciał bym tylko potwierdzić czy to magiel ????

Auto jeździ dziwnie. Albo są już takie dziury i lochy na ulicach albo faktycznie jest coś nie tak.
Po wjechaniu w jakąś grubszą dziurkę - słyszę jak by mi ktoś młotkiem w wahacz przywalił.

Sprawdziłem raz jeszcze. Wahacze, łączniki, amorki, całą kolumnę, opony itp.
Nie mogę znaleźć usterki. Jest to nie możliwe by MK2 na nowym zawieszeniu tłukło tak jak na starym.
Najbardziej wnerwiające jest bujanie autem. Bujanie poprzeczne. Mam takie wrażenie że amortyzatory nie trzymają. Nie ma ulicy w stolicy bym nie odczuwał tego.
Auto cały czas na nierównościach się przechyla i robi to tak że mam wrażenie być na statku!
Bebechy Febi, TRW i Sahs.
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Warszawa i N.D.Mazowiecki
Prawo jazdy: 19 07 1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mondeo MKII
Silnik: Endura 1.8TD
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

11 Kwi 2014, 18:08

A czy stukanie na pewno dochodzi z zawieszenia? Ogólnie nie powinno się tak dziać no chyba że kupiłeś jakieś najtańsze części..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Kwi 2014, 07:36

Tak, z zawieszenia. Najprawdopodobniej z okolic amortyzatorów. Znajdę czas w przyszłym tygodniu i wymienię poduszki amorków i amortyzatory ze sprężynami na nowe. Tylko one zostały uzywane bo ASO (kilka ASO!) stwierdziło że zużycie to max. 20%
Nie mów co było i jak może być - mów jak jest!
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Kwi 2014, 09:23

Jeżli Mondeo doprowadzisz do idealnego stanu to będziesz jeździł i jeździł :)Jak bedziesz mial czas to wrzuc zdjecia do tego dzialu
fotki-naszych-aut-vt7819.htm
Z ciekawosci chce zobaczyc jaki bedzie efekt :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

12 Kwi 2014, 19:38

Jak zakończę robotę to nie ma problemu. Wczoraj jednak przesadziłem z boosterem. Nie przepala mi całej ropy więc jutro trzeba przyciąć kurek bo dymek czarny się pojawił ale Honde Civic ospojlerowaną po dach dziś pociągnąłem za sobą. Chłopak na klekota się rzucił a tu lipa :shock: :shock: Myślał że Turbo mam ubite :D
To se musiał pluć :D
Honda to nie wszystko. Zdziwiony też był klient w nowszej 320d dość ładnej. Ja nie wiem. Czy te chłopy nie wiedzą gdzie jest gaz czy co? :lol: :lol: Odstawiłem dość ładną BMKę i słyszałem jak go dusi na max. obrotach na lewym pasie a tu patrz. Nie trzeba wydawać 30000zł by się siary najeść ... Poczekajta niech EGRa odetnę i oddechu fura załapie :-)
Jutro będzie filmik z autostradki bo mnie kumple męczą więc cuś trza ukręcić
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Kwi 2014, 21:55

Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dlaczego trzeba robić okresowe przeglądy klimatyzacji?
    Przeglądy okresowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu i wykonywać powinno się je co pół roku lub min. raz w roku. Układ klimatyzacyjny jest napełniony określoną ilością czynnika chłodzącego (gazu), ...

13 Kwi 2014, 17:32

15 koni idzie poczuć? Wystarczy zalac paliwo z Niemieckiego Arala gdy umie się sprowadzić i ma się 30-40 koni więcej :D
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Kwi 2014, 18:10

Tak, da się poczuć. Choć ja nieraz zaskoczyłem moim Mondeo bez przeróbek Passat, Golfy czy inne BMW :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Kwi 2014, 18:19

Mondeo MK2 to super auto. Nie wiem co ludzie mają do tego modelu ale dobrze że mają bo .. części i same auta tanie.
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Kwi 2014, 22:16

Po prostu się przyjął durny stereotyp "Ford g... wort" co oczywiście jest nieprawdą.. Co do cen samochodu to za przyzwoity egzemplarz trzeba dać minimum 5k a to i tak benzyna z roku 96, choć auta i tak dużo tańsze od przereklamowanych Passków w TDI-ku z beznadziejnym zawieszeniem. :ok: Części tańsze są do Vectry ale no to jest Opel a tam części zawsze są tanie :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

14 Kwi 2014, 20:26

Nie zamienię już Mondiego na nic innego. Ciułam na MK4 jak dobrze pójdzie więc MK2 musi wytrzymać dwa latka męczarni na emigracji :D
A co do samochodów. Mam prawie 40lat, Mondi to mój chyba 28 czy 30 samochód w życiu. Sporo tego miałem i wniosek mam tylko jeden. Nigdy w życiu nic z silnikiem mniejszym jak 1.8, nigdy nic co ma kucy mniej jak 90, nigdy w życiu nic co jest mniejsze od choć by Vectry B.
Nigdy! Mam prawa jazdy róznych kategorii. Sporo przejeździłem. Praktycznie cała Euro + trochu Rosji. Na co dzień z racji wieku - przyciskam gaz gdy mogę. Ogólnie to od roku - ponad roku - bujam się jak początkujący moher. Już mnie nie bawią V6 i 220km/h na blacie nonstop choć dłuższy czas miałem 3.2 V6 w Omedze Bfl. Sporo szrotu przerobiłem.
Mondeo ma to coś. Nie wiem co ale to ma :D
Wygodne, ciche, zwinne, dość szybkie jak na Diesla, mało pali, bebechy tanie ale trzeba uważać by sie nie nadziać na pseudo GHIA które od GHIA ma tylko znaczek.
Marzy mi się stylistyka S200 ale to zbyt drogie. Mondeo ma wszystko to - czego brakuje człowiekowi. Serialnie.
- ABS, EBV
- wspomaganie
- klima + podgrzewane wszystkie szyby + przednia
- podgrzewane lusterka
- elektryczne ustawianie foteli, lusterek, świateł
- centralny + alarm + elektryczne szyby 4x4
- dobre halogeny
- ciszę i ciepełko
- jak turbo sprawne to - to idzie bez wysiłku
- sprzęgło zwykłe - tarcza + docisk
- brak bzdetów typu DPFy
- zwykłe wtryski a nie pompowtryski
- rozrząd taniuteńki, Fordowski 550zł kpl.
No czego tu chcieć więcej. Radio Fordowskie super gra. Bagażnik serialnie pakowny.
Opony standardowe 195r15 więc taniocha.
Zwykły - klasyczny pupo-wóz ...
No i bardzo dobrze że jest tani. Nie trzeba kupować VW tzn. Skody za 25000zł by po pół roku wsadzić w głowice lub p.wtryski :-) (2.0TDI z Passata)
Ja jestem zadowolony a nim ucułam na MK4 to będzie za 5000zł i p.wtryski w DPF kupimy w komplecie za 1000zł więc trza poczekac do 50-tki :D :D
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 21:46

I ja mam dokładnie tak samo jak Ty. Mondeo ma już u mnie dożywocie, czyli dbam o niego do końca życia a potem przekazuje potomkom. Mówię jak najbardziej serio. Jeszcze kiedyś odzyskam moją Astre F i będę zadowolony :) Co do radyjka, to jest fajny mod który podchodzi do Mk2.. Gra super :ok:
[link do oferty na Allegro wygasł]
A oprócz tego jest jeszcze coś ciekawego co robi wrażenie w nocy :wink:
http://www.fotka.pl/forum/motoryzacja/3 ... ze_pojazdy
Napis na światło stop. Jest w tym temacie :)
Koniu
Forumowicz VIP

15 Kwi 2014, 06:10

Aż takim melomanem nie jestem. Właśnie siedzę nad przeróbką RDS5000 EON w którym chcę dorobić AUX by podpinać mp3. Jak mi się uda a wiem że to możliwe tylko czasochłonne - będzie super.
Opis jest tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2353450.html
:ok: :ok:
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Kwi 2014, 22:44

Ciekawy będzie ten samochód :) Ja mam 6000CD
Koniu
Forumowicz VIP

16 Kwi 2014, 21:42

Już jest ciekawy :mrgreen:
Wiele rzeczy umilających życie można zrobić samemu. Jestem zdania że jeśli najwspanialszy człek świata tj. Ś.P. Janek Pawełek Drugi był w stanie nauczyć się tylu języków to ja... zjadacz chleba z mortadelą mogę dokonać wielu przeróbek wysilając z deka czachę :ok:
Tapicerkę mam już jasną siwą, coś ala w biel. Reszta czarna. Istna zaje-bioza wyszła. Jednak strukturka do plastików w macie robi swoje. Teraz wersja auta to FULL GHIA TUNING :mrgreen:
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika