Mondeo mk3 2.0 TDDI

06 Kwi 2010, 21:40

Witam Panowie jestem świeżym posiadaczem forda mondeo 2001r 2.0 tddi 115 KM gdy go odpalam na zimnym silniku kopci na niebiesko, falują obroty i telepie samochodem. Zauważyłem że na postoju problem ten utrzymuje się długo lecz gdy ruszę i przejadę 100-300 m problem ustępuje. Znajomy mechanik twierdził że jest to prawdopodobnie padnięta świeca żarowa i twierdzi że drgania są powodowane przez tłoka który nie pracuje, ale jak to możliwe ze na zimnym silniku po przejechaniu 100m tłok niby miał by zacząć pracować? Osobiście wydaje mi się że coś jest z wtryskami ale nie jestem do końca pewien a przed oddaniem auta do warsztatu chciałbym się zoriętować o co chodzi żeby nie wciskali mi bajek :) pozdr
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola
  • 06 Kwi 2010, 21:53

Świece. Sprawdź je i będziesz mial pewność.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

07 Kwi 2010, 10:35

świeca a to ciekawe?tak czy tak warto je wymienić.ale gdy dymi na niebiesko diesel to już raczej wtryski lub coś z układem paliwowym.diagnostyka na kompie powinna coś w skazać.
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 nowej generacji już w 2019 roku
      Toyota potwierdziła, że pracuje nad drugą generacją swojego sportowego coupe. Jego premiery możemy się spodziewać na przełomie 2018 i 2019 roku. Tylnonapędowe coupe Toyoty o mocy 200 KM powstało z myślą o fanach szybkiej ...
      Największy na świecie salon Audi w Dubaju
      Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...