Mondeo MK3 2001r Oleje i filtry jakie i ile?

16 Kwi 2018, 10:26

Witam, kupiłem nie dawno mondeo i przymierzam się do wymiany olejów i filtrów ale kompletnie nie wiem jakie i ile płynu potrzebuje, liczę na waszą pomoc dołącze zawartość koszyka ze strony forda.
Po za tym jak poznać typ skrzyni biegów? mam kombi 2001r TDDI 115km 5 biegowy, jaki olej do skrzyni biegów i ile?
Warto kupować jakieś ulpeszacze do silnikó czy coś tego typu? jeśli tak to jakie?
- filtr powietrza Mondeo Mk3 FoMoCo - 1581167
-olej silnikowy 5w30 Formula F - 5 litrów 14E9EC mam 6l
-filtr oleju Mondeo MK3 FoMoCo - DURATORQ Diesel - 1088179
-filtr paliwa Mondeo MK3 - DIESEL TDDI / TDCI OE: 2042987
-filtr kabinowy z węglem aktywnym Bosch
-płyn do chłodnic Super Plus Premium Ford 1L 1931955 mam 5l 1:1
- DP-M5 olej układu wspomagania kierownicy / skrzyni biegów 1L / 1805856 do wspomagania 2l
-
płyn hamulcowy SUPER DOT-4 Ford 1L 1776311 , 1l w opisie napisali, że jeden litr starczy.
Brakuje mi tylko płynu do skrzyni biegów tak? jaki i ile, oraz czy mam odpowiednie płyny i ilości? Brakuje jakiegoś filtru?
Scraw
Początkujący

Auto: brak

16 Kwi 2018, 12:05

Scraw napisał(a):Po za tym jak poznać typ skrzyni biegów? mam kombi 2001r TDDI 115km 5 biegowy, jaki olej do skrzyni biegów i ile?
Masz skrzynię manualną i tu masz informację o pojemności i parametrach oleju do skrzyni oleje/auto/26304-ford-mondeo-2-0-tddi-d6ba-115km

Scraw napisał(a):płyn hamulcowy SUPER DOT-4 Ford 1L 1776311 , 1l w opisie napisali, że jeden litr starczy.
Płyn hamulcowy warto wymienić tam gdzie mają urządzenie ciśnieniowe do tego wtedy masz pewność że nie zapowietrzysz układu a koszt operacji nie jest wysoki.

Scraw napisał(a):Brakuje mi tylko płynu do skrzyni biegów tak? jaki i ile, oraz czy mam odpowiednie płyny i ilości? Brakuje jakiegoś filtru?
W skrzyni jest olej :)
Czy brakuje jakiegoś płynu chyba tylko dolewki do spryskiwaczy :) no i możesz jeszcze serwis klimatyzacji zrobić bo tam też jest olej wymieniany przy dobijaniu czynnika ale to robi już podłączone urządzenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Kwi 2018, 12:07

Do spryskiwaczy mam 5l więc po za tym wszystko mam? A ile tego hamulcowego? I czy ogólnie marki tych płynów i filtrów są polecane?
Scraw
Początkujący

16 Kwi 2018, 12:55

Scraw napisał(a):A ile tego hamulcowego?
Tu powinien wystarczyć 1L.

Scraw napisał(a):I czy ogólnie marki tych płynów i filtrów są polecane?
Rekomendowane są przez Forda więc myślę że marka nie pozwoliła by sobie na sprzedaż czegoś co nie jest sprawdzone. Na pewno w serwisie też wymieniają na taki więc moim zdaniem ok.

Jak wychodzi kosztowo taki cały zestaw z tego sklepu? Są jakieś rabaty jak tyle zamawiasz za jednym razem?
Cichy77
Forumowicz VIP

16 Kwi 2018, 13:20

800zl i jedynie dostawa za darmo. Chyba poszukam zamienników mniej ważnych płynów co myślicie?
Scraw
Początkujący

16 Kwi 2018, 13:57

To sporo myślę że znajdując zamienniki do tego co oferują w tym sklepie możesz sporo tą cenę obniżyć i wcale nie kosztem jakości. Znajdź sklep w którym dostaniesz większość tych rzeczy i sprawdź różnicę.
Przesyłkę będziesz też miał na pewno gratis.

Jeżeli chodzi o oleje to myślę że możesz wybierać np. w motul, valvoline, liqui moly ...
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...

16 Kwi 2018, 15:16

Dobrze ale jak poznać które zamienniki są dobre i myślę że olej wezmę oryginał bo jest ważny. Coś jeszcze warto oryginalnego?
Scraw
Początkujący

17 Kwi 2018, 10:40

Jaki olej lać? Każdy mówi 5w30 ale jak słyszą przebieg mówią żeby gęstrzy. Mam 330kkm przebiegu jednak to była kiedyś taxówka i podejrzewam większy. Po za tym nie wiem jaki był lany, wiec jak uważacie, jaki lac?
Scraw
Początkujący

27 Kwi 2018, 21:32

Witam liczę, że ktoś jeszcze odpowie w temacie a wiec zabrałem się za szykowanie koszyka szukanie płynów ale nawet oleju są dwa rodzaje, do chłodnicy chyba 4, do skrzyni pełno. Silnik 2.0 115km mk3 2001r.
Olej castrol motocrat który ze strony forda?
https://ford.sklep.pl/product-pol-16788 ... -litr.html
czy
https://ford.sklep.pl/product-pol-15325 ... -litr.html

Jaki do chłodnicy? chce zimowy byly 4 kolory i z jakimiś zaleceniami. /
do skrzyni biegów? wiem, że 90w75, ale nie znam oznaczenia skrzyni skąd je wziąć?
hamulcowy biore ori ze strony
i wspomagania czerwony tak? i jaki polecacie. Szukam zamienników
Scraw
Początkujący