Mondeo mk3 po myciu skrzypienie w przednim zawieszeniu.

30 Lip 2013, 17:08

Witam. Mam Mondeo mk3 2003 r. 1.8 benzyna, przebieg 205 tys. Tydzień temu myłem auto myjką ciśnieniową z niewielkim ciśnieniem, przy nadkolach też i koła. Po dwóch dniach odpaliłem auto i teraz gdy w aucie jadą min. 2 osoby to słychać dziwne skrzypienie z przodu zawieszenia. Słychać to gdy wjeżdżam w dziurę, jak się skręca i jak hamuje. Gdy jedzie więcej osób to skrzypienie się bardziej nasila. Nie wiem czy to może być coś poważnego bo jestem na wakacjach i musze zrobić 700 km żeby wrócić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
lukaster
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Clio 1
Silnik: 1149cm3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

30 Lip 2013, 17:18

lukaster napisał(a):słychać dziwne skrzypienie z przodu zawieszenia. Słychać to gdy wjeżdżam w dziurę, jak się skręca i jak hamuje. Gdy jedzie więcej osób to skrzypienie się bardziej nasila.

Prawdopodobnie skrzypią jakieś elementy gumowe zawieszenia. Spróbuj stanąć przy kole tam gdzie według ciebie skrzypi, a ktoś niech pobuja samochodem. Będziesz mógł mniej więcej zlokalizować problem.

PS. Mi kiedyś skrzypiała guma amortyzująca na łapie mocującej silnik i przez jakiś czas nie mogłem tego zlokalizować :) aż w końcu się udało.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Sie 2013, 12:37

To najprawdopodobniej gumy od stabilizatora, wystarczy odkrecic i nasmarowac
TheSebek
Nowicjusz

Auto: e38 740i b44 (Wkrótce)
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

19 Sie 2013, 16:01

Zgadza się,nasmaruj gumy i będzie wiadomo czy problem ustąpił, u mnie wystąpiło podobne skrzypienie,z tym że chodziło pasek klinowy.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

22 Sie 2013, 08:16

Ewentualnie mogłyby to być sprężyny chociaż też obstawiam gumy. Jak chcesz to tu masz artykuł i przeprowadź prosty test :
"Łatwym sposobem na sprawdzenie stanu sprężyn jest porównanie któregokolwiek z elementów podwozia względem nadwozia. Przed dokonaniem takowego pomiaru pamiętajmy, że samochód musi być postawiony na prostej nawierzchni – w innym przypadku nie otrzymamy wiarygodnych wyników. Gdy auto ugina się na jeden z boków to mamy podstawy, aby twierdzić, iż sprężyny zawieszenia bądź amortyzatory są uszkodzone."
Jak na obie strony jest taki sam to przynajmniej wstępnie wykluczysz sprężyny :ok:
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

14 Paź 2013, 12:21

No i jak sprawa gum,sprężyn? Udało Ci się coś ustalić,sprawdzałeś w ogóle te elementy czy póki co nie? Czekamy na odpowiedź tak z czystej ciekawości.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...