Mondeo Mk4 czy Skoda Superb ?

09 Cze 2016, 21:51

Witam, chcę kupić samochód do 30tys. zł Mam na oku Mondeo Mk4 2.0 TDCi 140KM, 2008r. i Skodę Superb 1,9 TDi 130KM, 2008r. Ciężko jest mi się zdecydować, nie jestem specem samochodowym i nie wiem jak się sprawują te silniki. A może tak benzyna + lpg? Robię ok. 15tys. kilometrów rocznie, głównie miasto + dłuższe trasy na wakacje. A może jeszcze inny model możecie mi polecić? Z góry dziękuję za pomoc ;)
pietrah
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Lupo
Silnik: 1.7 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2016, 22:34

15 tyś km to jest stanowczo za mało żeby Diesel się opłacił a w dodatku do miasta jest to zły pomysł.

Lepiej się sprawdzi benzyna z gazem, nie dość że będzie tańsza w eksploatacji to i na paliwo mniej wydasz.

Zaproponuje
Honda Accord VII 2.0 lub 2.4
Renault Laguna III 2.0 T
Saab 9-3 1.8 2.0 T
Mazda 6 2.0
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

09 Cze 2016, 23:17

W sumie z tych modeli najbardziej odpowiadałaby mi Laguna, tylko nie wiem czy to legendy, żeby nie kupować francuza czy coś w tym jest? Znalazłem coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
co sądzisz? Jak z slinikiem i karoserią w Lagunie III ? I czy ten model dobrze zniesie gaz?
pietrah
Nowicjusz

10 Cze 2016, 06:41

Laguny szukaj z silnikiem 2.0 T
Ten zwykły 2.0 ma strasznie słabe gniazda zaworowe które się wypalają nawet po 60 tyś km na gazie.
I ogólnie ten 2.0 T jest dużo wytrzymalszy

pietrah napisał(a):tylko nie wiem czy to legendy, żeby nie kupować francuza czy coś w tym jest? Znalazłem coś takiego:

To jest mit , tak samo jak niemieckie auta są najlepsze.
Francuskie auta są znacznie poprawione i nie odstają od konkurencji.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

10 Cze 2016, 10:08

Zaden tam mit, francuzy nadal sa na samym dole tabelek dotyczacych awaryjnosci :yes: Ok, troche poprawili sie wzgledem tego co bylo, ale i tak trzeba miec sporo odwagi, zeby kupic samochod ktory ma lewarek w logo firmy :naughty:

Superb z normalnym przebiegiem, polata jeszcze kupe kilometrow.
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

10 Cze 2016, 10:54

A jak jest z przestrzenią w lagunie? Mam 2 metry wzrostu wiec chciałbym, żeby było trochę miejsca z przodu, a na autocentrum piszą, że wadą jest mało miejsca dla kierowcy i pasażerów. A co myślicie o mondeo z gazem? Na allegro jest bardzo mało ogłoszeń tego auta z benzyna wiec nie wiem czy dobrze zniesie gaz.
pietrah
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...

10 Cze 2016, 11:52

959 napisał(a):Zaden tam mit, francuzy nadal sa na samym dole tabelek dotyczacych awaryjnosci
nic dziwnego, skoro to są niemieckie rankingi.
Wobec reszty postu, mówi Ci coś takie powiedzenie "mowa jest srebrem, milczenie złotem"? :sly:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2016, 12:29

959 napisał(a):Zaden tam mit, francuzy nadal sa na samym dole tabelek dotyczacych awaryjnosci :yes:

Tak, bo tabelki dużo mówią. Fajnie się tym sugerować gdzie spalenie żarówki = remontowi silnika.
A jak już tak patrzysz to zobacz gdzie jest Laguna III w tej tabelce...

Z drugiej strony to dobrze, że polaczki są tak porypani jeśli chodzi o głupie stereotypy do całej marki - dzięki temu można kupić często dobre auta w fajnej kasie (np. Laga III, C5 II, Bravo II)

pietrah napisał(a):A jak jest z przestrzenią w lagunie?

Laguna III jest relatywnie wąska w środku na tle konkurentów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2016, 15:10

mike1735 napisał(a):nic dziwnego, skoro to są niemieckie rankingi.

No tak, wszedzie spisek niemcow i sie uwzieli akurat na francuzow :lol: Dziwne, ze japonskie samochody potrafia tam byc przed niemieckimi :naughty: Moze oni tez maczali w tym palce?

dzida napisał(a):Z drugiej strony to dobrze, że polaczki są tak porypani jeśli chodzi o głupie stereotypy do całej marki - dzięki temu można kupić często dobre auta w fajnej kasie (np. Laga III, C5 II, Bravo II)

Jakie polaczki, jak samochody przejezdzaja od niemca i to bardziej ich rynek ksztaltuje ceny na naszym :o
Zobaczymy jakie fajne te auta beda za nastepne 5lat, to samo tyczy sie alfa romeo, Pozniej to nawet nie mowie bo beda w cenie zlomu :naughty:
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI

10 Cze 2016, 17:22

959 napisał(a):Jakie polaczki, jak samochody przejezdzaja od niemca i to bardziej ich rynek ksztaltuje ceny na naszym :o

ceny kształtują handlarze, bo większość auta francuskich u nas jest z... francji ;) A polaczki o ile są skłonni dopłacić za ładną sztukę niemieckiego czy japońskiego auta, to za francuskie jakoś niespecjalnie stąd ich ceny idą w dół.
Ogólnie to właśnie zobaczymy, bo np. takiego idealnego Passsata B6 zweryfikowała rzeczywistość, a i tak trzeba zapłacić. Póki co wymienione przeze mnie to bdb auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010