Mondeo mk4 vs Citroen c5 III

28 Mar 2017, 00:49

Witam wszystkich. Chcialbym abyście doradzili mi w wyborze auta oraz odpowiedzieli na parę nurtujących mnie pytań.
Najpierw opisze jakiego auta szukam:
1) Model- tutaj w grę wchodzą dwa auta Mondeo mk4 lift i citroen c5 III lift
2)Budżet do 40000 na auto.
-liczę się z tym ze po zakupie napewno będzie cos do zrobienia i nie wierze ze ktoś tydzień przed zakupem wymienił rozrząd i np cale sprzęgło
3) Rocznik- od 2010r gdyż oba auta przeszły w tym roku lifting.
-na przebieg nie patrzę
4)Silnik- chciałbym 2.0 TDCI 163km lub 2.0 HDI 163km, ale rozważam tez wersje 140km.
-Nie jestem wariatem ale chciałbym zeby auto było dynamiczne i nie brakowało mocy przy wyprzedzaniu tira itp.
-W miarę ciche przy wyższych prędkościach np 170 km/h
-zdaje sobie sprawę z kosztów serwisowania diesla, ale turbosprężarki czy wtryskiwaczy nie wymienia się co chwile.W pracy jeżdżę dieslem i robię rocznie około 190000km i mimo ze moje ducato ma ponad 400tys km to nadal wszystko działa jak nalezy.wymieniany był tylko czujnik dpf i rozrusznik.
5)przebiegi jakie robię to od 18 do 30tys rocznie- normalne użytkowanie plus raz w roku dłuższa trasa na wakacje do Włoch lub chorwacji.do pracy dojeżdżam 40km droga krajowa bez większych korków.
6)nadwozie tylko i wyłącznie kombi

Przechodząc do sedna podjąłem decyzje o zmianie auta(obecnie jeżdżę astra g 1.4 90km lpg, a jeszcze poprzednio megane coupe 99r 1.6 90km).
Poszukuje auta dużego i komfortowego i nie mogę się zdecydować czy wybrać mondeo czy c5.Citroeny są trochę tańsze ale mniejsze w środku od mondeo.
Mam parę pytań
1)Wiem ze oba auta maja bliźniacze silniki.
-Czy serwisowanie obu aut jest podobne cenowo.
-Citroen ma podobno trosze mniejsze spalanie?
-Czy duża jest różnica w dynamice silnikow 140km vs163km oraz w kosztach ich serwisowaniu
-ile płynu lds wchodzi do zbiorniczka w c5 Iii na ile starcza taki zbiorniczek
-czy zawieszenie hydro rzeczywiście jest takie super w c5
-czy c5 ma podgrzewana przednia szybę
-czy jakość materiałów w obu autach jest porównywalna
-które auto ma lepsze światła (widoczność w nocy)
-czy nawigacje w obu autach dają cos poza nawigowaniem( dokładnie mi chodzi oto czy ekrany sa wykorzystywane do czegoś jeszcze)
-które auto ma lepsze audio
-które auto ma wygodniejsze fotele i jak sprawują sie te fotele w mondeo bo z wyglądu szalu nie robią https://goo.gl/images/VEHJT3
-Manual czy automat-proszę o opinie

proszę także o opinie paru modeli
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z góry dziękuję za pomoc.
Busiarz102
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 04 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Astra g
Silnik: 1.4 90km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...