Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):Wiem już, że oprócz internetu bedę musiał mieć router-a.
MotoAlbercik napisał(a):Monitoring zewnętrzny - jaki zestaw wybrać?
Te funkcje na dzień dzisiejszy oferują chyba już każde rejestratory.MotoAlbercik napisał(a):Mam pytanko odnośnie monitoringu zewnętrznego, a konkretnie o przesyłanie obrazu z kamer na telefon czy PC, który jest z dala od obiektu monitoringu.
bonifacy napisał(a):Co chcesz monitorować , czego oczekujesz od systemu?
bonifacy napisał(a):Często się zdarza że gdy trzeba - jest monitoring lecz kilka dni wstecz już nie ma zapisu ( za mały dysk) albo nic na nim nie widać (za kiepskie kamery).
O tym decyduje oprogramowanie rejestratora. Jeśli załączysz w nim nagrywanie przy detekcji ruchu. Będziesz tam miał do ustawienia dla każdej kamery czułość i obszar kadru dla którego nastąpi wyzwolenie zapisu w razie detekcji ruchu. Przy kamerach na dworze detekcja zadziała na wszystko co się rusza - roślinność na wietrze , latające przed obiektywem zwierzątka a nawet, paprochy , deszcz , śnieg.MotoAlbercik napisał(a): kamerki mają czujniki ruchu i można ustawić je tak, żeby włączały się jak wykryją ruch
Sprawa dyskusyjna . Zależy od wielu czynników. Im wyższa jakość zapisu , rozdzielczość nagrywanego materiału , częstsze wystąpienie ruchu , tym czas krótszy. Przy ciągłym zapisie np. dla trzech kiepskich kamer ( 400 linii) w jakości średniej, starczy to na około 7 dni.MotoAlbercik napisał(a):widziałem, że 500GB dysku wystarcza na nagranie około 60 dni.
Nie ma takiej potrzeby. Rejestrator przy pełnym dysku kasuje najstarsze zapisy i w to miejsce zapisuje nowe. Zawsze przechowuje nagrania wstecz. Nagrania które Cię interesują archiwizujesz na zewnętrzny nośnik. Nie suwasz ich , zostaną kiedyś same usunięte.MotoAlbercik napisał(a):usuwać z dysku niepotrzebne nagrania przez internet
bonifacy napisał(a):Wydaje ni się że powinieneś zacząć od wyboru rejestratora. Kamery kupisz takie które spełnią Twoje oczekiwania. Te na zewnątrz prawdopodobnie będą potrzebowały mocniejszego naświetlacza IR o ile nie ma dodatkowego tradycyjnego oświetlenia. Podświetlanie podczerwienią jest dyskusyjne w otwartym terenie. Mówimy tu o warunkach nocnych a w okresie zimowym to praktycznie większość dnia.
A nie lepiej zlecić kompleksowo usługę jakiemuś instalatorowi ?MotoAlbercik napisał(a):Chciałem kupić gotowy zestaw
bonifacy napisał(a):A nie lepiej zlecić kompleksowo usługę jakiemuś instalatorowi ?
zachary napisał(a):Jeżeli ma znaczenie podgląd przez internet (a z tego co czytam to ma) to jakie łącze ( stałe/zmienne ip) jest wymagane dla danego rejestratora.
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]