Montaz Filtru Stozkowego - 2 Metody - Jaka wybrac?

30 Kwi 2009, 22:48

Witam wszystkich na forum.
Na poczatku chcialem przeprosic za brak PL znakow, ale pisze z telefonu (pozniej poprawie)

Posiadam VW Polo 6n 1.4 i teraz zastanawiam sie w jaki sposob zamontowac filtr stozkowy.

Mam 2 wyjscia:

Pierwsze to montaz w takim stylu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- czyli wywalenie wszystkiego z istniejacego filtra powietrza, uzycie juz istniejacych polaczen, na zakonczenie zamontowac stozek (odcinajac doplyw cieplego powietrza)

Metoda druga:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- Montowanie rurek bezposrednio do przepustnicy?

Metoda pierwsza jest tańsza, ale moze jednak zainwestowac pare groszy wiecej i zbudowac caly dolot z nowych czesci?
Jakie sa + i - kazdych z tych metod?

Pozdrawiam i prosze o pomoc i sugestie.
kobielczak
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

01 Maj 2009, 07:42

A po co ci taki filtr?Stuningowałeś już silnik?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2009, 12:55

Nie... poprostu chce zamontowac filtr stozkowy i nie wiem jak go zamontowac.

No ale chcialbym sie jednak dowiedziec czy warto kupowac nowe rzeczy tj: "rurki, kolanka" i dokladac ponad 200zl aby poprowadzic uklad od przepustnicy, czy jednak lepiej zaoszczedzic to i korzystajac ze starych polaczen i pustej skrzynki po starym filtrze...
kobielczak
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

01 Maj 2009, 17:54

Nie wiem w co warto inwestować,ale jedno wiem napewno - inwestycja,o której myślisz z całą pewnoscia jest stratą.Sam filtr stożkowy nie poprawi osiągów silnika,a nawet może temu silnikowi zaszkodzic.Wielu młodych ludzi błędnie myśli,że jak założą taki filtr,to osiągi samochodu będąlepsze.Ale niestety,to tylko złudne nadzieje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2009, 16:53

Sam filtr poprawia ale prawie nie zauważalnie osiągi. Wiadoma że 10 czy 20KM nie przybędzie. Jeśli filtr masz już w ręce to zamontuj go. Ja bym nie kupował nowych rur. Na starych też będzie śmigać. I pamiętaj żeby często czyścić bo stożki mają mniejsze własności filtrujące
wojtekk_17
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mille Miglia 2017 - najpiękniejszy rajd na świecie
    Po 4 dniach i tysiącu mil kierowcy startujący w Mille Miglia dotarli do Brescii! Najpiękniejszy rajd na świecie dobiegł końca. Prawie pół tysiąca zabytkowych aut wyścigowych, co najmniej drugie tyle samochodów ...