[Corolla E12] Montaż klimatyzacji

31 Sie 2017, 21:14

Witam
Czy ktoś z Was orientuje się ile może kosztować zakup + montaż klimatyzacji w Corolli E12 3-drzwiowej przed liftem z silnikiem benzynowym 1.4?

Za odpowiedź z góry dziękuję
Pozdrawiam
Lukasz11
Nowicjusz

Auto: Brak

01 Wrz 2017, 12:03

No koszta mogą być spore. Potrzebne Ci jest
Instalacja elektryczna
Chłodnica
Przewody klimatyzacji
Sprężarka
Panel sterowania
Obudowa nagrzewnicy
Hmmm coś jeszcze???

Mysle że na używanych częściach taki koszt to około 3 tyś. Najlepiej podłapać takie auto na cześci i wszystko wyciągnąć z jednego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Wrz 2017, 12:21

Jeszcze do tego co wymienił @kao to inny pasek klinowy, osuszacz. Kiedyś interesowałem się takim montażem i w zależności od samochodu w warsztacie który zajmował się układami klimatyzacji koszty dołożenia klimatyzacji 1000-2000zł za samą robociznę plus części.

W twoim przypadku myślę że jak zmieścisz się we wszystkim w 4 tyś zł do będzie bardzo okazyjna i niska cena. Bardziej opłaca się sprzedać i kupić drugi samochód który już ma w standardzie zainstalowaną klimatyzację no chyba że twój egzemplarz jest wyjątkowy więc wtedy warto pomyśleć nad dołożeniem takiej instalacji.

Tu masz fajnie na forum opisany układ klimatyzacji w-jakim-celu-montuje-sie-klimatyzacje-i-jak-ona-dziala-vt103156.htm są tam informacje o wszystkich elementach tego układu :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Wrz 2017, 13:19

Czyli podsumowując nie wygląda to zbyt pozytywnie - myślałem o kupnie auta bez klimatyzacji i późniejszym montażu, bo w mojej okolicy bardzo ciężko o taką Corollę z klimatyzacją.
W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedzi :)
Lukasz11
Nowicjusz

Auto: Brak

01 Wrz 2017, 18:12

Lukasz11 napisał(a):myślałem o kupnie auta bez klimatyzacji i późniejszym montażu,
W ogóle nie ma to sensu, szukaj odrazu coś z klimą bo później będziesz żałował
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...